Úgy néz ki átvertek mit tehetek ?
Ebben az esetben semmit nem ér a feljelentéssel. 5000 forintot le se toj a rendőrség. 50 ezernél már lenne értelme, ha szerencséje van 2-3 év múlva vissza is kapná.
Telefont pedig CSAKIS adás-vételi szerződéssel, amin szerepel az IMEI. Ez egy olyan egyedi azonosító, aminél szerintem jogi szempontból fontos, hogy legyen egy igazoló dokumentumod, hogy 1. legálisan került a tulajdonodba és 2. mikor került a tulajdonodba.
Feljelentést lehet tenni ellene, mivel ez csalásnak minősül.
A kár összege az elmondásod alapján viszont kevesebb, mint 5000 Ft. Ha feljelentést teszel (amihez bizonyíték kell, hogy tényleg erre utaltad el a pénzt és tényleg nem kaptad meg a csomagot), akkor először is fogadnod kell egy ügyvédet (ami nem 5000 Ft lesz). Ha megnyered a pert, akkor a perköltséget neki kell fizetnie, plusz kártérítést is kell fizetnie neked (ez viszont egy 5000 Ft körüli értékű csalásnál nem lesz olyan nagy összeg). Talán elég lesz az ügyvédi díjra és visszakapod az 5000 Ft-odat. Ezzel viszont magadat is megszivatod, mert neked is el kell menned a bírósági tárgyalás(ok)ra. Ha pedig véletlen elveszted a pert (mert nem elég meggyőző a bizonyítékod, vagy jobb az alperes védelme), nos akkor már nem 5000 Ft-ot buksz. Sőt, ha megnyeri a pert, még ő jelenthet fel rágalmazásért (de egy ügyvéd meg tudja mondani, hogy mennyi az esélyed a bizonyítékaiddal).
5000 Ft-ért szerintem nem érdemes feljelentést tenni, mivel nagyon kicsi az okozott kár, és nagyon nagy procedúra lenne. Ezt pedig tudja a kö*** is, és ezért meri ezeket a kisösszegű csalásokat megcsinálni. Persze csak addig, amíg nem találkozik olyan valakivel, aki elvi kérdést csinál ebből az egészből. Ha valaki feljelenti, az egyértelműen csak azért teszi, hogy megleckéztesse, biztosan nem az 5000 Ft-ért. Egyébként megérdemelné, hogy feljelentsék!
Ha megnyered a pert, akkor ugye neki kell fizetnie a perköltséget, továbbá a megítélt kártérítést. Ez kb. párszázezer forint. Meg talán több csalást is rábizonyítanak, ez már elég jó lecke lenne a számára! Börtönbe úgy gondolom, hogy ezért nem kerül, de felfüggesztettet kaphat.
Ezt neked kell eldöntened, hogy megéri-e.
Sajnálom, hogy ilyen emberek vannak. Sajnos ezzel elrontják a becsületes emberek üzleteit is.
Ebben tudod mi a szomorú. Hogy én sohasem küldök semmit, ha nem utalnak előre. Nekem számtalan csomagot nem vettek át. Beletörődtem, nálam csak ez van.
De soha, eszembe sem jutna, hogyha valaki kifizette a termék árát, hogy bármennyi forinttal megkárosítsam. Az ilyenek miatt nem bíznak rengetegen bennem sem, és ez számomra nagyon elszomorító.
Nagyobb értékű műszaki cikk, pl telefont nem szabad venni látatlanban, főleg előreutalással.
Szerencsére még soga nem futottam vele ilyen emberbe, pedig már kínából, amerikából rendelgettem ezt-azt előre utalással, minden megérkezett. A jófogáson viszont találtam már, aki drón árult fele összegért, mint amennyiért mennek használtan. Gyanús volt, ezért ráírtam, hogy személyesen hol és mikor találkozhatnánk, egyébként nem volt szándékomban megvenni. Nem válaszolt, eltűnt a felhasználó is meg a termék is. Hardverapró megbízhatóbb, gyakran adok veszek az oldalon akár előre utalással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!