Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogy lehet megakadályozni,...

Hogy lehet megakadályozni, hogy a rendszer ne pörgesse fel magától a ritkábban használt HDD-ket?

Figyelt kérdés

Van egy alapból nagyon csendes, SSD-s gépem Win10-el. De mégsem lehet mellette nyugodtan pihenni, mert gondol egyet és felpörgeti az összes HDD-t akkor is ha semmi se használja. Nemtom a vírusírtó vagy mi csinálja de állandóan hozzányúlkál valamelyikhez. A rendszer és az összes telepített progi, de még a torrent is az SSD-ről megy, szóval semmi oka hozzányúlni a zenéimhez, filmjeimhez, biztonsági mentésekhez, stb.

Be van állítva hogy 20 perc inaktivitás után lekapcsolnak a vinyók, de mire jó ha úgyis random pörgeti őket ha nem használom a gépet, csak mondjuk töltök vagy bekapcsolva hagyom. Annak se látom értelmét hogy kikapcsolásnál felpörgeti az összeset egyszerre, majd leállítja. Baromi jót tesz ez a tápegységnek meg a hdd motorjainak.

Valami ötlet, hogy lehetne ezt megoldani?

2018. júl. 5. 01:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Vízhűtés.
2018. júl. 5. 02:59
 2/11 anonim ***** válasza:
Amíg nem tudod hogy mi nyúl hozzá a hdd-hez addig változtatni sem tudsz rajta. Ahogy írtad, lehet pl vírusírtó is, az meg egy kockázati tényező, ha a hdd-t kizárod az ellenőrzésből. Én inkább valamilyen fizikai kapcsolóban gondolkoznék
2018. júl. 5. 07:26
 3/11 anonim ***** válasza:

Egyszerű: nem kell Windowst használni.

A Windows ugyanis olyan hülye, hogy az inaktív HDD-t időről-időre felpörgeti naplózás miatt. Sőt, kikapcsolás előtt is felpörgeti, hogy aztán rögön ki is kapcsolja.

Használj Linuxot, az nem fog ilyet csinálni. Ha annak azt mondod, hogy kapcsolja le a HDD-t, az csak akkor fogja felpörgetni, ha konkrétan el akarsz érni rajta valamit.

2018. júl. 5. 07:42
 4/11 anonim ***** válasza:

Sajnos ezzel nem igazán tudsz mit csinálni.

Utolsóhoz annyit fűznék hozzá, hogy az általam használt Linux Minten hiába állítottam be, hogy 15 perc múlva kapcsolja le a HDD-t, nem csinálta.

2018. júl. 5. 08:35
 5/11 anonim ***** válasza:
Utolsó: Ha bármit használ róla a rendszer (akár azon van a rendszer, a home mappa, a swap partíció, stb) akkor nem fogja lekapcsolni, egyébként lekapcsolja, ha nincs használatban.
2018. júl. 5. 13:29
 6/11 anonim ***** válasza:
Nem használt róla semmit, én sem értettem a dolgot.
2018. júl. 5. 13:44
 7/11 A kérdező kommentje:

Régen ki lehetett zárni bizonyos meghajtókat, de úgy is csinálta. Most csak mappákat tudok kizárni a vírusirtóból.

Egyébként komolyan gondolkozom Linux használatán, tesztjelleggel használtam ubuntu LTS 16.04-et. Ezt ajánlották a legtöbben és elégedett is voltam vele.

Lényegében a játékok és az Office miatt kell a Windows, bár ezeket nem minden nap használom. Alapvető feladatokra még talán jó lenne az OpenOffice, de könyvet, cikkeket és táblázatokat írni nem tudtam vele úgy ahogy nekem kellett.

Plusz a gépet mozizásra is használom és nem tudom hogy mi lehetne alternatíva a PowerDVD helyett. Még Windows-on se nagyon van más olyan program ami tökéletesen lekezel mindent: DTS-HD/Master Audio, 3D, 4K, több hangsáv és felirat, bluray menük, stb.

2018. júl. 5. 16:34
 8/11 anonim ***** válasza:

Játékokra ott a Steam: egyre több játék van Linuxra. Ha mégsem, wine segítségével sok windowsos is gond nélkül fut.

Videózásra VLC: mindent visz

LibreOffice pedig már sokkal jobb, mint pár éve.

Vágj bele! Én 9 éve Linuxozok és semmi pénzért nem térnék vissza Windowsra.

2018. júl. 5. 20:32
 9/11 A kérdező kommentje:
VLC mindent visz. De nem tudja normálisan kezelni se a Blu-ray-t se azt hogy bitsetting módban küldje át a jelet az erősítőmre (DTS HD, stb.) 3D blu-rayt-el se tud mit kezdeni.
2018. júl. 7. 00:41
 10/11 anonim ***** válasza:
Ki használ Blu-ray-t? Az optikai lemez, mint olyan, halott médium.
2018. júl. 15. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!