Hogy lehet megakadályozni, hogy a rendszer ne pörgesse fel magától a ritkábban használt HDD-ket?
Van egy alapból nagyon csendes, SSD-s gépem Win10-el. De mégsem lehet mellette nyugodtan pihenni, mert gondol egyet és felpörgeti az összes HDD-t akkor is ha semmi se használja. Nemtom a vírusírtó vagy mi csinálja de állandóan hozzányúlkál valamelyikhez. A rendszer és az összes telepített progi, de még a torrent is az SSD-ről megy, szóval semmi oka hozzányúlni a zenéimhez, filmjeimhez, biztonsági mentésekhez, stb.
Be van állítva hogy 20 perc inaktivitás után lekapcsolnak a vinyók, de mire jó ha úgyis random pörgeti őket ha nem használom a gépet, csak mondjuk töltök vagy bekapcsolva hagyom. Annak se látom értelmét hogy kikapcsolásnál felpörgeti az összeset egyszerre, majd leállítja. Baromi jót tesz ez a tápegységnek meg a hdd motorjainak.
Valami ötlet, hogy lehetne ezt megoldani?
Egyszerű: nem kell Windowst használni.
A Windows ugyanis olyan hülye, hogy az inaktív HDD-t időről-időre felpörgeti naplózás miatt. Sőt, kikapcsolás előtt is felpörgeti, hogy aztán rögön ki is kapcsolja.
Használj Linuxot, az nem fog ilyet csinálni. Ha annak azt mondod, hogy kapcsolja le a HDD-t, az csak akkor fogja felpörgetni, ha konkrétan el akarsz érni rajta valamit.
Sajnos ezzel nem igazán tudsz mit csinálni.
Utolsóhoz annyit fűznék hozzá, hogy az általam használt Linux Minten hiába állítottam be, hogy 15 perc múlva kapcsolja le a HDD-t, nem csinálta.
Régen ki lehetett zárni bizonyos meghajtókat, de úgy is csinálta. Most csak mappákat tudok kizárni a vírusirtóból.
Egyébként komolyan gondolkozom Linux használatán, tesztjelleggel használtam ubuntu LTS 16.04-et. Ezt ajánlották a legtöbben és elégedett is voltam vele.
Lényegében a játékok és az Office miatt kell a Windows, bár ezeket nem minden nap használom. Alapvető feladatokra még talán jó lenne az OpenOffice, de könyvet, cikkeket és táblázatokat írni nem tudtam vele úgy ahogy nekem kellett.
Plusz a gépet mozizásra is használom és nem tudom hogy mi lehetne alternatíva a PowerDVD helyett. Még Windows-on se nagyon van más olyan program ami tökéletesen lekezel mindent: DTS-HD/Master Audio, 3D, 4K, több hangsáv és felirat, bluray menük, stb.
Játékokra ott a Steam: egyre több játék van Linuxra. Ha mégsem, wine segítségével sok windowsos is gond nélkül fut.
Videózásra VLC: mindent visz
LibreOffice pedig már sokkal jobb, mint pár éve.
Vágj bele! Én 9 éve Linuxozok és semmi pénzért nem térnék vissza Windowsra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!