2 router összekapcsolásánál problémákba ütköztem. Nem tudom hogy mi lehet a probléma. Mit hogyan kössek össze és mit állítsak be?
A modem csatlakoztatva van egy TP-Link TL-R860 DSL routerhez (továbbiakban ez lesz az 1.-es router). Ehhez csatlakozik 1 nyomtató és 2 asztali PC. Ehhez a routerhez szeretnék csatlakoztatni egy TP-Link TL-WR340GD Wifi routert (továbbiakban 2. router). Mindkét router DHCP-re van kapcsolva, 1. a kábeleseknek osztja ip-t a 2. meg a wifiseknek. LAN portokon vannak összekötve.
A hibák a következők a routerek összekapcsolása után:
-A gépek hol látják egymást hol nem.
-Ha a laptopon van internet akkor az asztali pc-n nincs, és ez fordítva is megesik.
-Ha asztali pc-n meg akarom nyitni böngészővel az 1.-es router kezelőfelületét, akkor a 2.-esé jön be, laptopnál meg az 1.-esé. (szerintem az ip egyezzés miatt.)
A 2. router ip-jét átírtam (az 1.-é:192.168.1.1. a 2.-é:192.168.1.2) de így is képes meghibásodni...
Hol van net, hol nincs... és ugyan így a hálózat...
azért akarja a wifis routert külön az elsőtől, mert azt a lakásban szabadon elhelyezheti, a szobák legjobb térerő lefedettség érdekében, amíg az első fix helyen van a fal mellett, és onnan nem tud mindent lefedni a falak miatt.
kiegészítve az elsőt úgy fog switchként működni a legegyszerűbben, ha a 2. router WAN portját szabadon hagyod, ne dugj be semmit oda, a többit használd
2 DHCP között ütközés léphet fel, de mindenképp szükség van rá a másodikban is bekapcsolva lennie, mert a hálózati hidad nem fog működni. Javaslom az első DHCP kapjon 50 alsó IPcím tartományt, a második pedig az 50 felsőt. (wifihez mindenképp kell dhcp, egyébként nem fog működni)
Első megoldás: A wifis rúter WAN portjába kötöd a másikat, és letiltod a tűzfal részét. (magadtól magadat nem kell védje.) Ha így nem megy, akkor a DHCP-t is tiltsd le. Ha a tűzfalat nem tudod teljesen letiltani, akkor a hálózat nem fog működni, de az internet igen...
Második: Ezt már hallottad, switchként állítod be... Ilyen opció nem minden rúterben van...
az 1.es router nem akar majd a 2.esnek ip-t adni? és fordítva se? vagy olyan ip-t állítsak be mind1iknek ami beleesik a másik dhcp tartományába?
PL: 1.es router:
-IP:192.168.172.120
-DHCP tartomány: 192.168.172.150-192.168.172.200
2.es router:
-IP:192.168.172.170
-DHCP tartomány: 192.168.172.100-192.168.172.149
próbáld ezt meg:
1.router: 192.168.172.1
2.router: 192.168.172.2
máshoz ne nyúlj
2 router milyen kábellel és hogyan van összekötve?
1. routerből jövő kábel a 2. router melyik portjához van csatlakoztatva?
Nem szeretnék regényt írni ide, de érthető szeretnék lenni. Előre elnézést kérek az összevissza dobált mondatokért.
Ha nagyon elrontottad, reseteld a routereket.
Papír-ceruza. Rajzold le a hálót, majd ossz ki minden eszköznek címet. Dolgozz szigorúan a papír alapján, úgy nem tudod elrontani. Írd rá a címeket, jelöld a kábeleket, stb.
Használj C osztályt mindenhol (255.255.255.0-s alh. maszk).
Húzd ki az összes kábelt. Csatlakoztasd Router1-et a nethez, meg a 2 PC-hez.
PC1: 192.168.1.10
PC2: 192.168.1.11
Laptop: ne legyen megadva saját IP
(Hálózati kapcsolatoknál)
Az egyik PC-n lépj be Router1-re és állítsd be onnan (net, saját ip). Majd csatlakoztasd Router2-t a laptophoz (a kábel a biztos megoldás), és konfigold azt is (DHCP, saját IP).
Csak most kösd össze a két routert. Most állítsd be, ami még hátravan.
Router1 saját címe: 192.168.1.1
Pouter2 saját címe: 192.168.1.2
(Network/LAN-nál állítod be)
Router2 def.gateway: 192.168.1.1
Router2 WIFI: 192.168.1.51-100, DHCP-vel
(DHCP/DHCP settingnél állítod be, start és end address)
Net beállítása Router1-en: Network/Wan alatt. Itt háromféle lehetőség van: PPPoE, Dinamikus, Statikus. Válaszd ki, ami neked kell, és állítsd be, ha szükséges. Ez legyen a legutolsó lépés, csak akkor vacakol vele, ha már átmegy a ping (a gépek látják egymást).
Static routingot akkor állíts be, ha nem megy át egyáltalán a ping. Ebben az esetben azt kell megadnod, hogy a két router hol találja meg egymást, illetve az eszközöket.
Csak azokat a beállításokat módosítsd, amelyek tényleg szükségesek. DNS-t, meg ilyeneket nem kell megadni, csak ha elengedhetetlen.
Ne feledkezz meg a biztonságról sem! Jelszó, titkosítás, MAC-szűrés.
17:33-nak:
Én úgy tudom hogy ha 2 routert összekötök, akár straight akár cross kábellel, az mind1, mert a router okos és fordít. Természetesen LAN-on kapcsoltam össze a routereket.
19:16 -nak:
Köszönöm szépen, mostmár átlátom, csak az a gond, hogy ha LAN-ozunk akkor mindig mindenkinek IP-t kell állítgatni, ha nincs DHCP az első routeren... Megoldható h a dhcp mennyen mind 2 routeren?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!