Nehéz döntés - ezen célra mit javasoltok?
Sziasztok!
A közeljövőben gépet szeretnék újítani, ami a gyakorlatban platformcserét jelent: új alaplap, proci és ram. A helyzet azonban az, hogy régóta nem követem a hardverek piacát, nem tudom mi számít jónak és mi nem, mit éri meg és mit nem. Előre leszögezem, hogy a cél nem játék.
A jelenlegi gépem egy korosodó ASUS M2N, AMD Athlon 64 X2 6400+ és 2x2GB DDR2-800MHz RAM.
Az elsődleges cél netezés, zenehallgatás, filmézés és a RAW fotóim kidolgozása. Ez utóbbihoz azért nem árt egy kis nyers erő...
A játék nálam kimerül némi emulátorozásban, szóval videókártyát nem újítok, megteszi a jó öreg GT610-es GeForce, a célnak tökéletes.
Az operációs rendszer marad Linux Mint 18, Windows nincs és nem is lesz a gépen.
Három féle konfigurációt nézegettem:
AMD FM2+ alaplap, AMD Athlon X4 845 processzor és 2x8GB DDR3-1600MHz RAM
AMD AM3+ alaplap, AMD FX 8 magos processzor és szintén 2x8GB DDR3-1600MHz RAM
Intel LGA-1150 alaplap, Intel Core i5 processzor ( a legolcsóbb kiadás is megteszi) és 2x8GB DDR4-2166MHz RAM
Igazából a probléma, hogy... AM3+ esetén árban majdnem ugyan ott vagyok, mint Intelnél... de az AM3+ már korosodik eléggé... viszont 8 magos processzor. Nem tudom ez mire képes, mennyire tudnám kihasználni. Az FM2+ olcsó, 25.000 körül már fullextrás alaplapot kapok és 4 magos proci megy bele. Biztos, hogy fogyasztásban is jobb. De úgy tudom, hogy csak PCI-E 8x módban tud működni az Athlon, ami elég szerény, nem?
Az Intel méreg drága, de úgy tudom, hogy sokkal fejlettebb architektúra, sokkal több IPC.
Nem tudom, kell-e nekem egyáltalán ilyen erős gép igazából, vagy csak jó volna-e a legolcsóbb megoldás is? (FM2+) Hajlamos vagyok túllőni a célon, pedig régen nem játszok már. A fogyasztás is előnyös lenne, ha alacsony maradna.
Tanácsokat szívesen fogadok!
nos,megvannak az új cuccok,minden rendben a hardverekkel :)
https://www.youtube.com/watch?v=k2cummYqyas
saját bench ubuntun. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!