BSOD, akad, fagy, lassú. Mi lehet a probléma?
Az alábbi specifikációkkal rendelkezik a gépem:
AMD Phenom II X4 940
4GB DDR2 RAM (Samsung)
NVIDIA GeForce 9800 GTX+ (512MB, DDR3)
1TB+320GB merevlemez (Western Digital mindkettő)
Asus M4A785D-M PRO alaplap
Táp az noname, valami LPK12 450W
A problémám a következő:
- Az elmúlt 5-6 hónapban szórakozik velem a gép.
- Eleinte csak néha bekékhalálozott (critical process died). Mikor sűrűn csinálta újratelepítettem a gépet, ez segített is rajta, és egy jó darabig (kb. 1 hónapig) bírta is az újabb BSOD-ig. Ekkor még csak akkor csinálta ezt, mikor játszottam (hearthstone, loadout).
- Az elmúlt 1 hónapban azonban már sokkal problémásabb a dolog. Újratelepíteni DVD-ről nem tudom, mert ha berakom a lemezt, akkor hihetetlenül lassan tölt mindent (már a POST-nál is). Ezért én kivettem a DVD meghajtót, mert lemezt azóta se nagyon akar olvasni/írni.... De az újratelepítést megoldottam pendrive-ról.
- Azonban az újrahúzás sem igazán segít. Most is többször bekékhalálozik (ugyanúgy critical process died a kód), de már nem csak játék közben, hanem filmnézés, netezés közben is. Sőt, van mikor nem megy semmi felhasználó program, és random kékhalál....
- Ezenfelül laggol a rendszer. Egyedül a film/videó az, ami nem akad. Ha játszok, akkor lefagy a játék vagy néha akadozik. Ha böngészőt használok, akkor egy-egy oldal betöltésénél lefagy a böngésző (firefox és a chrome is).
- A kékhalál kb. minden nap 2x előjött (kb. napi 4-5 órát megy a gép).
- Az elmúlt két napban már a netem is lelassult a gépen (telón tök jó). A gép wifin keresztül csatlakozik a netre. Lassan tölti be az oldalakat, a videókat, a torrent is iszonyat meglassult (eddig 2-3 MB/s-al jött a torrent, most csak 300KB/s-al..., és ugyanarról a torrentről van szó). A teamspeak is hihetetlenül akad, megszakad a kapcsolat, pedig ezidáig nem volt vele gond (már vagy 2 éve használom).
- A piros led pár egy jóideje egyfolytában villog, alapjáraton is.
- Megpróbáltam az alaplapra integrált videókártyát használni, a helyzet nem változott. Kipróbáltam a ramokat külön-külön más-más slotban, de nem segített (egy rammal, azaz 2GB rammal értelemszerűen még rosszabb volt a helyzet). A merevlemezre a sentinel nem jelez különösebb problémát (a százalékos értékek 98 és 100 között mozognak). A hőmérséklet értékek rendben vannak az összes hardvernél.
- Elég laikus vagyok a témában, de néha mikor befagy az egész gép, akkor a merevlemez elkezd tölteni, és kicsit olyan hangot ad, mintha felpörögne majd visszalassítana (nem vagyok szakmabeli, tehát fogalmam sincs, hogy valóban ilyen hangja van-e, de szerintem ilyen).
- Még annyi, hogy csinál olyat a gép, hogy lefagy a kép, de hang az van.... Továbbá mikor leteszem a firefoxot a tálcára, majd visszateszem teljes képernyőre, akkor ahol a lényeget látnám full fekete (tehát a könyvjelzősor, a menü, az url sáv rendben van).
- Továbbá bekapcsoláskor mikor bedobja a csempéket, akkor van hogy már ott lefagy. De mikor rákkantitok az asztalra (hogy azt adja be), akkor a tálcán rögzített programok ikonjait illetve az asztali ikonokat is nem azonnal adja be (kb. 5másodperc mire betölti mindet).
Hát nagyjából ennyi, amit megfigyeltem, remélem nagyjából érthető minden. Én laikusként a tápra gyanakszok (haverok elmondása és az interneten olvasott infók alapján). Emiatt bepróbálok egy másik tápot majd próbára, de gondoltam rákérdezek, hátha tudna valaki mást is javasolni. Persze ha a cseretáp nem segít viszem szakihoz a gépet, csak addig kell még egy hét, mert anyagiak szűkében vagyok, viszont a gép az kellene már most :D
Üdv!
Nos úgy tűnik, hogy táphiba volt a fő oka a gondjaimnak. A merevlemez csere is segített azért, mert sokkal zökkenőmentesebben fut a rendszer. Az új táppal viszont már mindent rá tudok csatlakoztatni a gépre (plusz hdd, dvd író, stb..) anélkül, hogy bármi probléma lenne. Köszönöm szépen a segítséget! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!