Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » BSOD, akad, fagy, lassú. Mi...

Kacsa Tibor kérdése:

BSOD, akad, fagy, lassú. Mi lehet a probléma?

Figyelt kérdés

Az alábbi specifikációkkal rendelkezik a gépem:

AMD Phenom II X4 940

4GB DDR2 RAM (Samsung)

NVIDIA GeForce 9800 GTX+ (512MB, DDR3)

1TB+320GB merevlemez (Western Digital mindkettő)

Asus M4A785D-M PRO alaplap

Táp az noname, valami LPK12 450W

A problémám a következő:

- Az elmúlt 5-6 hónapban szórakozik velem a gép.

- Eleinte csak néha bekékhalálozott (critical process died). Mikor sűrűn csinálta újratelepítettem a gépet, ez segített is rajta, és egy jó darabig (kb. 1 hónapig) bírta is az újabb BSOD-ig. Ekkor még csak akkor csinálta ezt, mikor játszottam (hearthstone, loadout).

- Az elmúlt 1 hónapban azonban már sokkal problémásabb a dolog. Újratelepíteni DVD-ről nem tudom, mert ha berakom a lemezt, akkor hihetetlenül lassan tölt mindent (már a POST-nál is). Ezért én kivettem a DVD meghajtót, mert lemezt azóta se nagyon akar olvasni/írni.... De az újratelepítést megoldottam pendrive-ról.

- Azonban az újrahúzás sem igazán segít. Most is többször bekékhalálozik (ugyanúgy critical process died a kód), de már nem csak játék közben, hanem filmnézés, netezés közben is. Sőt, van mikor nem megy semmi felhasználó program, és random kékhalál....

- Ezenfelül laggol a rendszer. Egyedül a film/videó az, ami nem akad. Ha játszok, akkor lefagy a játék vagy néha akadozik. Ha böngészőt használok, akkor egy-egy oldal betöltésénél lefagy a böngésző (firefox és a chrome is).

- A kékhalál kb. minden nap 2x előjött (kb. napi 4-5 órát megy a gép).

- Az elmúlt két napban már a netem is lelassult a gépen (telón tök jó). A gép wifin keresztül csatlakozik a netre. Lassan tölti be az oldalakat, a videókat, a torrent is iszonyat meglassult (eddig 2-3 MB/s-al jött a torrent, most csak 300KB/s-al..., és ugyanarról a torrentről van szó). A teamspeak is hihetetlenül akad, megszakad a kapcsolat, pedig ezidáig nem volt vele gond (már vagy 2 éve használom).

- A piros led pár egy jóideje egyfolytában villog, alapjáraton is.

- Megpróbáltam az alaplapra integrált videókártyát használni, a helyzet nem változott. Kipróbáltam a ramokat külön-külön más-más slotban, de nem segített (egy rammal, azaz 2GB rammal értelemszerűen még rosszabb volt a helyzet). A merevlemezre a sentinel nem jelez különösebb problémát (a százalékos értékek 98 és 100 között mozognak). A hőmérséklet értékek rendben vannak az összes hardvernél.

- Elég laikus vagyok a témában, de néha mikor befagy az egész gép, akkor a merevlemez elkezd tölteni, és kicsit olyan hangot ad, mintha felpörögne majd visszalassítana (nem vagyok szakmabeli, tehát fogalmam sincs, hogy valóban ilyen hangja van-e, de szerintem ilyen).

- Még annyi, hogy csinál olyat a gép, hogy lefagy a kép, de hang az van.... Továbbá mikor leteszem a firefoxot a tálcára, majd visszateszem teljes képernyőre, akkor ahol a lényeget látnám full fekete (tehát a könyvjelzősor, a menü, az url sáv rendben van).

- Továbbá bekapcsoláskor mikor bedobja a csempéket, akkor van hogy már ott lefagy. De mikor rákkantitok az asztalra (hogy azt adja be), akkor a tálcán rögzített programok ikonjait illetve az asztali ikonokat is nem azonnal adja be (kb. 5másodperc mire betölti mindet).

Hát nagyjából ennyi, amit megfigyeltem, remélem nagyjából érthető minden. Én laikusként a tápra gyanakszok (haverok elmondása és az interneten olvasott infók alapján). Emiatt bepróbálok egy másik tápot majd próbára, de gondoltam rákérdezek, hátha tudna valaki mást is javasolni. Persze ha a cseretáp nem segít viszem szakihoz a gépet, csak addig kell még egy hét, mert anyagiak szűkében vagyok, viszont a gép az kellene már most :D

2016. okt. 7. 20:53
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Jövőhéten próbálok egy harmadik vinyót és egy másik tápot.
2016. okt. 15. 12:04
 12/22 Gábor_79 ***** válasza:
A mini XP annyit számít, hogy teljesen HDD nélkül fut a memóriából. Kevés is a gépigénye. A Sentinellel mindent megpróbáltál? Személy szerint nem emlékszem melyik funkciója lenne a jó, mert még nem kellett használnom. Nem folytam bele. Viszont van aki a HDD regeneratorra esküszik, de persze az sem képes mindent menteni. Ezeket a hibákat nem gondolnám soknak, végzetesnek.
2016. okt. 15. 12:20
 13/22 A kérdező kommentje:
Nézelődtem fórumon, plusz konzultáltam egyik ismerősömmel, aki gépeket rak össze. Összességében arra jutottam, hogy elvileg a merevlemez magától is félrerakja a hibás szektorokat. A hdd regeneratort is végigfuttattam, de érdekes módon az nem is talált hibás szektort (mondjuk legalább gyorsan lement :P ). És elviekben néhány bad sector ilyen smart adatok mellett nem okozna ekkora problémát. Mindenesetre azért bepróbálok egy másik vinyót. Ha azzal is befürdök, akkor egy másik tápot. Ha az sem használ akkor valszeg az alaplappal van baj... Mindenesetre azért majd szólok, hogy mire jutottam :D
2016. okt. 15. 19:48
 14/22 Gábor_79 ***** válasza:

Egyetlen bad sector is lehet problémás, ha az kritikus helyen van.

Az jó ha kiderül mi volt a probléma!

2016. okt. 16. 19:55
 15/22 A kérdező kommentje:

Tápegységet nem sikerült beszereznem, viszont másik vinyót igen. Először megpróbáltam az új vinyóra rárakni a windowst úgy, hogy az 1TB-os ott van mellette. Sajnos így kékhalálozott. Leszedtem az 1TB-os merevlemezt, és azóta jó. Mondjuk érdekes, nem gondoltam, hogy problémát okozhat a merevlemez úgy is, hogy az nem rendszermeghatjó.

Egyébként rájöttem, hogy annak idején miért vettem ki a gépből a dvd írót. Amior benne van, akkor a gép elindul ugyan, de nincs kép. Pittyen egyet, mint ahogy szokott, viszont semmi sem történik. Viszont valamelyik ventilátor nagyon pörög (iszonyat hangos). Sajnos azt nem tudtam megállapítani, hogy a táp, a videókártya vagy a proci hűtő csinálja-e :/

2016. okt. 22. 21:17
 16/22 A kérdező kommentje:
Még annyit hozzátennék, hogy ha visszacsatlakoztatom az 1TB-os merevlemezt, akkor ugyanazt csinálja a gép, mint a dvd író csatlakoztatásakor.
2016. okt. 23. 09:56
 17/22 Gábor_79 ***** válasza:
Ahogy látszik, ezt képes csinálni egy-egy hibás IDE-s eszköz. Nem tud lefutni hibátlanul az ellenőrzés és nem tud vele mit kezdeni.
2016. okt. 23. 11:28
 18/22 A kérdező kommentje:
Értem. Monduk az 1TB-o lemez az SATA :/
2016. okt. 23. 12:46
 19/22 Gábor_79 ***** válasza:
Akkor a SATA-s is. Úgy néz ki kevertem egy másik kérdéssel. Ezek szerint rácsatlakoztatva sehogy sem indul a gép? Ha menne, akkor be kéne azonosítani a hibás szektor helyét és azt a részt nem partícionálni. Csak feltételezem, hogy az elején van a hiba. A lemez végét használod és talán nem megy így kárba az egész.
2016. okt. 23. 15:40
 20/22 A kérdező kommentje:
Nos pillanatnyilag működik a gép, nincs akadás, nincs kékhalál. Lecseréltem a két merevlemezt egyre. Azonban ha megpróbálom berakni az IDE dvd meghajtót, vagy egy másik SATA merevlemezt (bár ez szektorhibás), akkor nem indul. Pittyen egyet a gép, mint mikor bootol, azonban csak sötét a képernyő, a ventillátor pedig iszonyatosan pörög. Csak furcsa, hogy a dvd író, és két sata merevlemezem is tönkrement kb. egyszerre :/
2016. okt. 23. 17:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!