Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » BSOD, akad, fagy, lassú. Mi...

Kacsa Tibor kérdése:

BSOD, akad, fagy, lassú. Mi lehet a probléma?

Figyelt kérdés

Az alábbi specifikációkkal rendelkezik a gépem:

AMD Phenom II X4 940

4GB DDR2 RAM (Samsung)

NVIDIA GeForce 9800 GTX+ (512MB, DDR3)

1TB+320GB merevlemez (Western Digital mindkettő)

Asus M4A785D-M PRO alaplap

Táp az noname, valami LPK12 450W

A problémám a következő:

- Az elmúlt 5-6 hónapban szórakozik velem a gép.

- Eleinte csak néha bekékhalálozott (critical process died). Mikor sűrűn csinálta újratelepítettem a gépet, ez segített is rajta, és egy jó darabig (kb. 1 hónapig) bírta is az újabb BSOD-ig. Ekkor még csak akkor csinálta ezt, mikor játszottam (hearthstone, loadout).

- Az elmúlt 1 hónapban azonban már sokkal problémásabb a dolog. Újratelepíteni DVD-ről nem tudom, mert ha berakom a lemezt, akkor hihetetlenül lassan tölt mindent (már a POST-nál is). Ezért én kivettem a DVD meghajtót, mert lemezt azóta se nagyon akar olvasni/írni.... De az újratelepítést megoldottam pendrive-ról.

- Azonban az újrahúzás sem igazán segít. Most is többször bekékhalálozik (ugyanúgy critical process died a kód), de már nem csak játék közben, hanem filmnézés, netezés közben is. Sőt, van mikor nem megy semmi felhasználó program, és random kékhalál....

- Ezenfelül laggol a rendszer. Egyedül a film/videó az, ami nem akad. Ha játszok, akkor lefagy a játék vagy néha akadozik. Ha böngészőt használok, akkor egy-egy oldal betöltésénél lefagy a böngésző (firefox és a chrome is).

- A kékhalál kb. minden nap 2x előjött (kb. napi 4-5 órát megy a gép).

- Az elmúlt két napban már a netem is lelassult a gépen (telón tök jó). A gép wifin keresztül csatlakozik a netre. Lassan tölti be az oldalakat, a videókat, a torrent is iszonyat meglassult (eddig 2-3 MB/s-al jött a torrent, most csak 300KB/s-al..., és ugyanarról a torrentről van szó). A teamspeak is hihetetlenül akad, megszakad a kapcsolat, pedig ezidáig nem volt vele gond (már vagy 2 éve használom).

- A piros led pár egy jóideje egyfolytában villog, alapjáraton is.

- Megpróbáltam az alaplapra integrált videókártyát használni, a helyzet nem változott. Kipróbáltam a ramokat külön-külön más-más slotban, de nem segített (egy rammal, azaz 2GB rammal értelemszerűen még rosszabb volt a helyzet). A merevlemezre a sentinel nem jelez különösebb problémát (a százalékos értékek 98 és 100 között mozognak). A hőmérséklet értékek rendben vannak az összes hardvernél.

- Elég laikus vagyok a témában, de néha mikor befagy az egész gép, akkor a merevlemez elkezd tölteni, és kicsit olyan hangot ad, mintha felpörögne majd visszalassítana (nem vagyok szakmabeli, tehát fogalmam sincs, hogy valóban ilyen hangja van-e, de szerintem ilyen).

- Még annyi, hogy csinál olyat a gép, hogy lefagy a kép, de hang az van.... Továbbá mikor leteszem a firefoxot a tálcára, majd visszateszem teljes képernyőre, akkor ahol a lényeget látnám full fekete (tehát a könyvjelzősor, a menü, az url sáv rendben van).

- Továbbá bekapcsoláskor mikor bedobja a csempéket, akkor van hogy már ott lefagy. De mikor rákkantitok az asztalra (hogy azt adja be), akkor a tálcán rögzített programok ikonjait illetve az asztali ikonokat is nem azonnal adja be (kb. 5másodperc mire betölti mindet).

Hát nagyjából ennyi, amit megfigyeltem, remélem nagyjából érthető minden. Én laikusként a tápra gyanakszok (haverok elmondása és az interneten olvasott infók alapján). Emiatt bepróbálok egy másik tápot majd próbára, de gondoltam rákérdezek, hátha tudna valaki mást is javasolni. Persze ha a cseretáp nem segít viszem szakihoz a gépet, csak addig kell még egy hét, mert anyagiak szűkében vagyok, viszont a gép az kellene már most :D

2016. okt. 7. 20:53
1 2 3
 1/22 Gábor_79 ***** válasza:
Én a rendszerlemezre tippelek, hogy van rajta hibás szektor vagy más mechanikai hiba. Gondolom hasonlóan koros, mint a gép többi része. A piros led, ami egyfojtában villog, az a HDD aktivitást jelző led. Ha nincs mivel ránézned, ezzel a hordozható programmal a SMART adatokat megnézheted, sőt le is "fényképezheted" képernyőmentéssel. [link]
2016. okt. 7. 21:28
 2/22 anonim ***** válasza:

Én a RAM-ra gyanakszok elsőként.

Lehet mindkettő hibás, így nem segített a tesztelés külön-külön.

Hirens boot CD.-szerezd be valahonnan, bebootolni róla,aztán pedig memtest-et elindítani.

2016. okt. 7. 21:30
 3/22 A kérdező kommentje:

Kedves Gábor_79!

Köszönöm a tippet, futtattam a programot, de sajnos nem igazán tudom, hogy ezek az adatok mit is jelölnek. Tudnál vetni rá egy pillantást ha megkérlek? :)

Rendszerlemez: [link]

A másik lemez (csak adattárolás): [link]

2016. okt. 7. 21:44
 4/22 Gábor_79 ***** válasza:
Lehet, hogy a HD Sentinelt kellett volna mondanom, mert az amúgy is rajta van a gépeden, csak az adatmezőre egérrel jobb klikk és választd ki a decimális adatkijelzést. Hexadecimális számokat nem tudok olvasni, bár van a neten konverter. Az első pillantásra látszik, hogy 2 sornál van felkiáltójel a rendszerlemezen. Az egyik a függő szektorok száma, a másik meg a javíthatatlan hiba számlálója.
2016. okt. 7. 22:33
 5/22 A kérdező kommentje:

Sentinelben csináltam egy kiértékelést. Hálás lennék, ha esetleg rá tudnál nézni erre is:

[link]

Bár ahogy látom, mégiscsak van probléma a merevlemezzel. Okozhatják ezek a problémákat?

2016. okt. 7. 23:11
 6/22 Gábor_79 ***** válasza:

Van a sentinelben egy funkció ami javítja a lemezt. Pl lezárja a hibás szektorokat, áthelyezi tartalék területre.

Lemez - felület teszt - írás, olvasás (legalsó?)

2016. okt. 7. 23:28
 7/22 A kérdező kommentje:
A 86%-os kondícióval rendelkező rendszerlemezt kivettem, és az 1TB-os lemezt partícionáltam, így most csak az van benne a gépben. Egyelőre stabil. De jelzem, ha megint lenne vele valami probléma. Ha minden jól megy akkor csak a másik merevelemez volt a ludas.
2016. okt. 8. 16:51
 8/22 Gábor_79 ***** válasza:
Minkét lemezen volt hiba. A másikon talán 1-el több sor. Azok közül amit mutattál.
2016. okt. 8. 17:14
 9/22 A kérdező kommentje:

Okés, nem segített, hogy egy merevlemezt próbáltam. Megpróbáltam a hd sentineles dolgot is, szórakozott vele egy jó darabig, de nem hozott sikert sajnos. Most újra kékhalálozik. Sajnos most nincs rá időm, de jövőhéten valmaikor lefuttatok egy vizsgálatot a memóriára :)

Ui: Tényleg köszönöm a segítségeteket, és azt, hogy foglalkoztok a problémámmal :)

2016. okt. 14. 19:50
 10/22 A kérdező kommentje:
Memtest nem talált hibát, 2 passig futtattam. Egyébként a mini xp gond nélkül fut pendriveról, nem tudom ez számít e.
2016. okt. 15. 12:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!