Van egy Intel Core i7-6700K processzorom,ASUS ROG Maximus VIII Ranger alaplappal,megfelelő Zalman hűtéssel és FSP táppal, gyári órajelen fut és 23-24 fok közötti a CPU,magonként pedig 17-18 fokos. Na most az lenne a kérdésem, hogy ha húzom a processzort akkor melyik órajelet viszi feljebb ? Úgy értem mivel van az órajel hogy 4 Ghz, TurboBoost pedig 4,2Ghz, ha most állítok az órajelen akkor a 4,2Ghzet tudom feljebb állítani azaz a TurboBoost órajelét ? Húztam már procit,csak az AMD -s volt ahol ugye nincs turbo boost és azért kérdezem, mivel most van először Intelem. Előre is köszi!
AMD-nél is van már turbo régóta, de ez most lényegtelen. A processzor turbó órajele arra van, ha a chip alegységei nincsenek teljesen kihasználva, akkor az adott TDP keretet nem túllépve automatikusan feljebb viheti a proci a magfeszültséget és az órajeleket. Az a 200MHz amúgy meg nagy semmi...én kikapcsolnám a turbó opciót és csak energiatakarékos és normál (jelen esetben OC) órajelen hagynám ketyegni. Nekem 3,5 éves FX-6300 procim van, ahol hasonlóan jártam el: turbó kikapcs, szorzó feltornáz, energiatakarékos mód meghagy. Teljesen jó így. Amúgy nem tudom, hogy a turbó bekapcsolása esetén hozzáadódna-e az emelt alapórajelhez vagy sem, de szerintem egy normálisan OC-zott példánynál erre nincs szükség.
2016. márc. 12. 10:53
2/11 A kérdező kommentje:
Aha rendben van,köszönöm a gyors válaszod, ment a zöld. :) Kb. 2-3 hete van meg az új alaplap,proci illetve a DDR4-es RAM-ok mellette, egyenlőre gyári órajelen fut, kíváncsi voltam stabil -e a rendszer, viszont az, szóval lassan elkezdem feljebb vinni az órajelet ha már szorzózármentes. :)
2016. márc. 12. 10:59
3/11 A kérdező kommentje:
Még akkor annyi, hogy egy FSP Raider 550 Wattos tápegység alkalmas a húzásra? Teljesítményileg elég mivel 380 watt körül eszik az egész gép, csak hogy stabil tápegység-e illetve mennyire megbízható ? Ez a tápegység nyáron lesz 2 éves.
2016. márc. 12. 11:00
4/11 anonim válasza:
Nem egy prémium kategóriás táp, de használható és vállalható. Moderált túlhajtáshoz (nem nagy feszkó emeléssel) szerintem elég lesz.
2016. márc. 12. 11:03
5/11 A kérdező kommentje:
Rendben, köszi, feszültséget nem terveztem emelni csak órajelet.
2016. márc. 12. 11:05
6/11 anonim válasza:
Azt a feszkót esetleg, amit turbó esetén alkalmaz az megadhatod neki és ez mellett keresed a max stabil órajeleket. Nem ismerem azt a procit, de szerintem így 4,4-4,5GHz is kijöhet, de ez csak tipp. :)
2016. márc. 12. 11:26
7/11 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, amint lesz időm elszórakozom vele. :) Még annyi, hogy most csináltam egy stressz tesztet AIDA64-el, teljes terhelés alá raktam a CPU-t,FPU-t és a Cache-t,a proci 60-65°C fokig ment fel, magonként elérte a 65-68°C-t ez mennyire jó gyári órajelen ? Ha csak CPU-t stresszelem, FPU+Cachet nem akkor csak 40-42°C a max. Ha overclockolnám pl. +200 vagy 300 Mhz-et akkor mennyi hőfokig menne és mennyi az optimális ennek a procinak ? Zalman CNPS14X hűtővel rendelkezem.
2016. márc. 12. 11:40
8/11 anonim válasza:
A Tcase azaz a hőátadó sapka hőmérsékletre 64C-t ír a gyártó, ennyit ajánlanak a stabil, hosszútávú üzemeltetéshez. Elvileg (ezt már tomshardware fórumon találtam) a Tjunction azaz a normális maghőmérséklet 69C, míg a Tj max 100C azaz itt már közbelép a védelem (throttling). [link]
Én Prime95-vel szoktam terhelni a processzort legalább 15 percig. Ha nem lépi át az egység az ajánlott hőmérsékleteket, akkor nyugodt maradok (gyakorlatban ugye még kevésbé szokott felhevülni az egység, mint egy stressz teszt alatt). Nem ismerem azt a Zalman hűtőt, de ránézésre nem tűnik rossznak, ennek ellenére én kicsit soknak tartom a hőmérsékleteket, bár ez lehet megint valami gyártástechnológiai sajátosság vagy hiány is, de a rosszul szellőző ház, a paszta hiánya vagy a rosszul rögzített hűtő is tud érdekeseket művelni. Nálam érdekes módon a turbó feszkós FX-6300 procim 4,5GHz órajelen Prime 95 teszt alatt is 70C alatt marad egy Hyper 212 hűtővel. Ehhez képest tűnik nekem soknak a 6700K, de mint írtam nem ismerem a procit, nem fórumoztam ilyen témájú topikokban. Érdemes lenne felkeresned a Prohardver fórumának témába illő hasábjait. Úgy gondolom, ha a CPU maghőmérsékletet 70C alatt tudod tartani nagyobb izzasztás alatt (pl 15 perc Prime95) az már jó.
2016. márc. 12. 12:59
9/11 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, ment a zöld! :) Egy kicsit is sok szerintem, most próbáltam Prime95 -el, CPU az 73°C fokra ment fel magonként pedig 80-84°C közé, olyat is hallottam, hogy magonként nem egészen jól mér az AIDA64,többet is mutathat, ez mennyire igaz ?
2016. márc. 12. 18:21
10/11 anonim válasza:
Szerintem ugyanonnan olvassa ki az infót mint más szoftver. Az hogy a szenzor mennyire pontos az más kérdés. :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!