Milyen Intel processzor passzol DDR4 memóriához /2x8GB dual 2400MHz,2800MHz,3000MHz/?
Azt látom, hogy tele van az árukereső DDR4 Ram modulokkal, de intel procit nem találok, ami támogatná a magasabb órajelűeket.
Az intel oldalán van ugyan pár 6.generációs proci:
de mindhez az van írva, hogy "DDR4-2133" . Ez ha jól sejtem, azt jelenti, hogy kizárólag 2133MHz-es Ram modult támogat. Az Intel "Extrém" kiadású prociknál is a 2133 a plafon.
Létezik egyáltalán olyan 4 magos intel proci, ami 2400-3300MHz közti órajelű DDR4-et támogat ?
Nincs, de értelme sincs.
A rendszer sebességét a memória órajele csak nagyon minimálisan befolyásolja.
Idáig akárhány tesztet olvastam vagy saját mérést végeztem a memória órajel sosem számított sokat gyakorlatban. Leglátványosabban az integrált grafikus egységek teljesítményében teljesítenek a gyors memóriák, de első sorban ott is a dual chanel a legfontosabb elvárás, ami kapásból duplázza a sávszélességet. CPU teszteknél a dual chanel sem hoz 5-10%-nál nagyobb különbséget ergo a dupla sávszél nem nagyon számít a processzoroknál, mert ez ritka esetben okoz szűk keresztmetszetet. Emellett a nagyobb órajel mellé lassabb késleltetés tartozik általában, ami sok kis adat lekérdezésekor lehet fontos (míg a nagy sávszélesség a nagyobb méretű adatok áramoltatásakor). Persze vannak olyan specifikus területek, ahol ez jobban számíthat és esetleg nem mindegy, hogy egy komoly projekt 10 vagy 9 nap alatt készül el, de otthonra kb felesleges ezeken görcsölni, játékoknál (diszkrét kártya mellett) meg pláne. Egy CPU komplex feladatokat lát el, egyszerre több folyamaton dolgozik, gyakran vannak megszakítások, így meztelenül a nagy sávszélességből nem tud komoly mértékben kamatozni. Az IGP meg ugye más tészta, ott adatfolyam feldolgozás történik azaz sokat számít (nem hiába kell egy normálisabb GPU mellé nagyságrenddel nagyobb memória sávszélesség).
A DDR-DDR2 váltásnál sem volt az akkori tesztek alapján komoly előny csupán a DDR2 javára, ami elmondható volt a DDR2-DDR3 váltásnál is. Ez most sem lesz másképpen azaz maga a DDR4-re való váltás nem fogja megdobni az jelenlegi processzorok teljesítményét. Kíváncsi lennék, hogy egy Skylake processzor hogyan teljesít DDR3-1600 és DDR4-2133 memóriák mellett. Gyanítom, hogy az átlagos teljesítmény különbség 2%-on belül lenne.
Én is épp ezt találtam, ámde értelmetlen is ezeket összehasonlítani.
(DDR3 1600 CL11 kontra DDR4 2133, CL15 !!)
Bottal sem nyúlnék ehez. Miért nem egy CL 13-assal próbálták, nem értem ?
Mikor még nem esett le, hogy az intelnek nincs normális DDR4-hez procija, én DDR4 2400 CL12-est néztem ki,ott azért szerintem már jelentkezne, ha nem is markáns, de kézzelfoghatóbb előny. De mindegy, akkor marad a DDR3
Szóval akkor ezt a regiment DDR4 modult az AMD-nek gyártják a gyártóik ? Vagy annak sem, csak dísznek ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!