Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Meddig bírja egy átlagos SSD?...

Meddig bírja egy átlagos SSD? (többi lent, garancia)

Figyelt kérdés

Ahogy én tudom,a cellák elhasználódásán kívül gyakrabban szoktak úgy tönkre menni, hogy a vezérlőelektronikájuk tönkre megy,de még szoftveres problémák is előfordulhatnak a firmwareben.

Főleg saját- és infóboltos tapasztalat, esetleg átfogóbb statisztika érdekelne.

2015. márc. 29. 15:39
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

És amiért feltettem a kérdést:

Ezek közül választanék - Samsung 850 Evo OEM változata nyomott (~70-75%-os) áron, 0 gyártói garancia; Crucial MX100 3 év garancia; Intel 530 5 év garancia.

2015. márc. 29. 15:44
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Ezt így nem igazán lehet megsaccolni. Jól tudod, előbb megy tönkre a vezérlő, mint ahogy elhasználja a ciklusait, hiszen normál használat mellett ez nagyon sokáig tartana. Még egy jobb TLC is 1000 ciklust visel el, így még ott is ~108TB írható egy 120-asra, mielőtt még megadná magát. De azért 80% körül már megjelennek az első hibás szektorok.

A firmware-es probléma elég ritka, most Samsungnál volt egy jelentősebb a 850-es szériával, meg a 840 Evo lassul, ezt leszámítva tényleg ritka az ilyen.

Ha normális a vezérlő (és ha ajánlott SSD-t választasz, az okkal ajánlott), akkor az bírni fogja. Ugye 3 év garancia van rá, vagy 73-75TBW-ig, ami azt jelenti, hogy heti ~500GB-ot írnál rá, akkor épp, hogy 3 év előtt írod tele. De most őszintén, 3 év múltán már valószínűleg amúgy sem lesz meg, vagy sokkal jobbat fogsz venni helyette.

Nem kell őket félteni, nyugodtan lehet őket használni, ha van egy jó tápod, nagyon csekély az esélye annak, hogy bármi hibája lesz.

2015. márc. 29. 15:46
 3/12 anonim ***** válasza:
10%
sshd-t nézd meg jobb mint az ssd-k :)
2015. márc. 29. 16:00
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Előttem szépen leírták, az élettartamát, de garancia nélkül semmiképp ne vegyél. Az a samsung még gari nélkül is túl olcsó. Inkáb Intel vagy Samsung 850 Evo/Pro.
2015. márc. 29. 16:02
 5/12 anonim ***** válasza:
75%

#3-as

Egy SSHD sokkal roszabb mint egy HDD+SSD kombó.

2015. márc. 29. 16:03
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat (persze továbbra is várom a hasznos hsz-eket).

-SSHD-ben ugye nagyjából csak cache-nek használja az SSD-t, és igazából csak rendszerfájlokat, meg hasonlókat táraz a flash részre, tehát eléggé félmegoldás.

-A 850-nek azért ennyire nyomott az ára, mert innen-onnan beszerzett OEM változat. Nem firtatom honnan van, de a Hardverapró eléggé megbízható oldal (általában kidobálnak minden csalót pár napon belül), bár ez a 0 gyártói garancia nem túl jó dolog.

-Mindent hosszú távra tervezek, nem hiszem hogy 3 év múlva relevánsan jobb meghajtót tudnék venni. 20-30 ezerért elvárható, hogy végighúzzon legalább 4-5 évet.

Igazából inkább a Crucial MX100 256GB és az Intel 530/Sam 850 EVO 120GB között vacillálok (Aqua.hu), mert kb. 8 ezres különbség van csak köztük.

Bár nem tudom kell-e egyáltalán nagyobb SSD, de ki tudja mit hoz a jövő.

2015. márc. 29. 16:41
 7/12 anonim ***** válasza:

Én most 850 Evo-t semmiképpen nem vennék, elég tisztázatlan a jelenlegi helyzete, sokan panaszkodnak vele.

Nekem Crucial M500-am van, de ha nem 23e forintért vettem volna, MX100-at választottam volna. A Samsung 840Pro lenne neked még jó vétel, mert gyors, rendkívül strapabíró és a Samsung Magician kényelmes, hiszen egyszerű vele beállítani a rendszert. Az MX100 valamivel lassabb, de ugyanúgy megbízható, és ha 8e forintos árrésről beszélünk, annyival többet azért nem ér a Samsung.

2015. márc. 29. 16:48
 8/12 anonim ***** válasza:

Ja, még annyit mondanék, hogy az AMD HBM memóriáin alapul a Sandisk új technológiája is, és 2016 végére ~30-40%-al fog csökkenni remélhetőleg az SSD-k ára, legalábbis nőni fog a méretük.

A 256 GB-tal pedig úgy számolj, hogy az kerekítés nélkül 238GB, 10GB-ot legalább le kell foglalnod, hogy működhessen gond nélkül a TRIM, tehát a 256-os SSD amit veszel valójában 228GB körül lesz.

2015. márc. 29. 16:51
 9/12 cianidetil ***** válasza:
100%
Nekem van egy OCZ-Vertex2 60GB ssd-m.Lassan öt éves,14,5 TB adatot írt rá ennyi idő alatt,és a HD sentinel szerint 100%-os.
2015. márc. 29. 17:06
 10/12 A kérdező kommentje:

Hol olvastál a 850 Evoval kapcsolatban problémákat? Én csak a 840 Evoról hallottam, meg a 850 Pronál volt valami kis átmeneti baki, de az kevés embert érintett. Igazából ezért is gondolkozok az Intelen.

Viszont most olvastam, hogy pl. az MX100-nál is előjöhetnek komoly fw-bugok.

2015. márc. 29. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!