Amd vagy Intel processzort?
Szóval azt szeretém tudni,hogy az intel jobb-e mint az amd?Játékra lenne,csak az intel i5 pl. újjonnan hát nagyon durva!
Amd FX-4*** vagy FX-8*** vagy egy i5(nem az erösebb fajtából).Melyik?
Azthiszem az Fx8 az egy i3asba kerül kb.,pedig az fx az 8magos durva órajellel,az i3 meg azthiszem 2 és 4magos változat(nem vagyok biztos!) ami így gondolom,hogy gyengébb.
Szerintetek az olcsób lehet jobb?
És játékra kellene,fogyasztás nem érdekel!

Amd olcsóbb de gyengébb is , illetve kell rá + hűtő !
Az intel drágább de nem kell + hűtő és erősebb is !
De ezt nem értem,hogy hogy gyengébb?:(
amd fx-8*** :8magos
intel i5-3***,4 :4magos
kb. ugyanakkora órajellel,akkor itt az amd 2x job,de olcsóbb is!?
Akkor nem értem,nem értek ezekhez...

Felejtsd el a számokat,magokat,órajeleket stb,mert nem számít.
Két teljesen különböző felépítésű CPU-k,ezek a számok alapján semmit nem fogsz összehasonlítani.
Az első meg hülyeséget beszél ezzel a hűtős dologgal.
Játékra Athlon 760K,FX6300,i3-4xxx,fx8320,i5-4xxx
(értelemszerűen növekvő sorrendben)

1.: Teljesen más felépítésűek, így nem lehet összehasonlítani a kettőt pusztán magszám, és órajel alapján.
2.: Nem lehet egyértelmű győztest hirdetni, mindkettőnek megvannak a maga előnyei, és hátrányai.
3.: Ha azonos áron hasonlítunk össze egy Intel, és egy AMD processzort, akkor az AMD szinte minden árkategóriában erősebb, viszont van egy árszint, ami fölött az AMD-nek már nincsenek processzorai. Ezért értelmetlen az I7-esekhez hasonlítgatni az AMD-ket, mert ha létezne AMD processzor az I7-esekkel azonos áron, szinte biztosra vehető, hogy erősebb is lenne nála.
4.: Nem biztos, de én annak az okát, hogy nincsenek I7-es szintű AMD processzorok, abban látom, hogy az AMD jelenleg gyártástechnológiai hátrányban van. Egyelőre még 28nm-en gyártatnak, és nincs trigate tranzisztoruk sem. Ugyanolyan teljesítményen nagyobb a TDP-jük, ami pedig központilag szabályozva van, hogy asztali gépbe szánt processzornak mekkora lehet a maximális TDP-je.
5.: Elméletben 2015-2016 körül a Global Foundaries, a Samsunggal együttműködve már 20nm-es trigate technológiával vogja gyártani az AMD-nek a processzorokat. Akkor fognak megjelenni a jóval erősebb AMD processzorok, és most még csak a jó ég tudja, hogy egyszerűen behozzák, vagy meg is előzik az Intelt teljesítményben. Én utóbbira szavazok.
6.: Összegezve. Ha most akarsz gépet venni, nem vársz vele 1-2 évet, akkor csak a pénztárca dönt. Ha több pénzed van processzorra, mint amennyibe a legdrágább AMD kerül, akkor vegyél Intelt. Ha kevesebb, akkor az AMD-t javaslom.

Összehasonlításképpen:
Jelenleg a legerősebb AMD processzor az FX-9370-es. Ez 54.000 körül kapható.
Hasonló áron Intelből egy I5-4670-es jön ki. Az olyan 55.000-56.000.
Az összehasonlításból látható, hogy az AMD jóval erősebb:
Viszont ennél az AMD processzornál már nincs erősebb, míg intelnél még lehet fölfelé menni, de az ára is megy fölfelé.
Az FX-9370-essel egyébként teljesítményben az I7-4770 van hasonló súlycsoportban. Igaz, kicsit erősebb, de alatta a következő már jóval gyengébb. Az I7-4770-nek 75.000 az alja. Tehát ugyanolyan teljesítménnyel legalább 20.000-el drágább.
Az intelnek még efölött is vannak processzorai, de ebbe már ne menjünk bele.

#6-os elég fanboy-szagú szerintem...
Egyébként az árba számoljuk már bele azt, hogy egy AMD FX-hez illik tuningra való alaplapot venni + normális hűtőt. Egy szorzózáras Intelhez meg egy egyszerűbb alaplap is megteszi + gyengébb hűtő (vagy akár a gyári is...).
A magokhoz annyit fűznék hozzá, hogy:
1. "az i3 meg azthiszem 2 és 4magos változat(nem vagyok biztos!)"
2 magos és 4 szálas (HyperThreading-nek hívják az Intel megoldását, asztali gépeknél i3-nál és i7-nél van csak jelenleg, ha nem tévedek)
2. Az AMD-nél sem teljesértékű az a 6 vagy 8 mag. Párosával modulokra vannak osztva, és vannak műveleteket, amiket csak modulonként (tehát egyszerre csak az egyik mag, vagy a kettő együtt, ebben nem vagyok teljesen biztos) tudnak elvégezni. Viszont az AMD megoldása szerintem jobb, mint az Intelé.
De miért jobb jelenleg az Intel? (teljesítményben vagy teljesítmény/fogyasztásban inkább)
Szerintem azért, mert technológiailag fejlettebb az AMD-nél. Az, hogy a jövőben ez hogyan fog alakulni, szerintem majd kiderül, nem kéne elmenni a fanboy-ság felé...
Ár: ha valami jobb, akkor az általában többe is kerül szerintem. Nézzük meg az autókat pl... (Persze biztos vannak kivételek, de maradjunk az általánosságnál). Az Intel pedig kevesebb magos teljesítményben tudtommal jobb, meg ugye teljesítmény/fogyasztásban is... A programok többsége (a játékoké is még) inkább kevesebb szálon fut (nem kell neki sok mag). Viszont renderelésre pl. az AMD jobb választás lehet.
A TDP pedig szerintem nem csak a villanyszámla miatt fontos! Ettől függ a leginkább, hogy milyen hűtés kell fölé, ami szintén pénzbe kerül...
UI: az árral példálózást én úgy tekinteném korrektnek, ha teljes processzor-alaplap-hűtés konfigokat hasonlítgatnánk össze közel azonos teljesítményen. Az az érzésem, hogy még úgy is drágább lenne az Intel, de nem annyival, mint amennyi a két processzor árkülönbözete!

Nem vagyok én fanboy.
Az, hogy előrevetítettem, mi várható AMD fronton, még nem jelenti, hogy AMD párti vagyok.
Minden olyan helyen, ahol nem számszerű adatokról van szó, hanem csak spekulációkról, finoman fogalmaztam, nem azt mondtam, hogy "ez a jobb", hanem hogy "én ezt választanám".
A másik meg, hogy az FX-9370 egy extrém eset, mert annak 200W a TDP-je.
Egy nem ennyire kihegyezett processzornál tökéletesen megfelel a gyári hűtés is.
Ha pedig utána nézel, egy AM3-as alaplap még mindig olcsóbb egy picit, mint egy LGA-1150-es.
Ha spekulálunk, akkor azt mondanám, azonos gyártástechnológián az AMD jobb lenne, mert neki muszáj az adott helyzetből kihozni a maximumot, így jobban optimalizált. (Erre mondhatod, hogy AMD fan vagyok, de nem lenne korrekt, mert nem hiszek benne vakon).
Ha a tényeknél maradunk, mivel gyártástechnológiában az Intel előrébb jár, könnyebb helyzetben van.
Ezért is mondtam a konklúzióban, hogy ha van elég processzorra szánható pénze, akkor vegyen Intelt.
Alacsonyabb árfekvésben viszont még mindig jobban jár az AMD-vel.

"ha létezne AMD processzor az I7-esekkel azonos áron, szinte biztosra vehető, hogy erősebb is lenne nála."
Az ilyenek miatt írtam, amit.
Szerintem az Intelnek lehetnek még rejtett tartalékai, amit elővenne, ha szorosabb lenne a verseny. Nem hiszem, hogy csak az AMD törekedne a maximumra, ha valóban lenne verseny (közel azonos gyártási technológiára gondolok).
A gyári hűtés szerintem csak alapórajelen felel meg, illetve az olcsó lap... Tuning nélkül meg nem hiszem, hogy komolyan felveheti a versenyt egy FX 8XXX egy i5-4XXX-szel...
Én jobban hajlom az Intel felé, de próbálok objektív maradni, viszont kezdem úgy érezni, hogy átesek a ló "túloldalára", szóval én itt befejeztem. Tovább az elnézésedet kérem, ha megsértettelek volna azzal, amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!