Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ez anno miért volt jó az...

Ez anno miért volt jó az Intel-nek, hogy így alakította ki?

Figyelt kérdés

Van egy Pentium II-es 350/100 MHz-es processzorom, meg egy Pentium III-as, 500/100 MHz-el. Működőek mind a ketten, ugyan annál az alaplapnál rendesen (?vagy csak látszólag?)

-- Tudom, ezek elavult cuccok, de kérlek, most ne ebbe kössetek bele, a kérdés nem erről szól --

Ugye józan ember mit gondolna, hogy melyik a jobb : nyílván a Pentium III-as, jobb utasításkészlet, és ha más nem, nagyobb órajel miatt.

AZONBAN NEM! A gyakorlatban kipróbáltak alapján közel sem.

A Pentium 3-as 500 MHz-el sokszorta, nagyon-nagyon-nagyon!! látványosan sokkal lassabb, mint a Pentium 2-es 350 MHz-es processzor. =(

Hogy miért, azt sejteni vélem : A Pentium 2-esnél az L1 gyorsítótár 32 Kb, illetve van még egy L2 szintű gyorsítótár, az 512 Kb, ha jól emlékszem.

A Pentium 3-asnál viszont, gondolta volna a fene, még L2 sincs. Csak L1-es szintű gyorsítótár van, össz. 16 Kb.

Namármost, kedves Intel! Ennek mégis mi értelme!

Gondolom jól sejtem, hogy a sokkal kevesebb cash memória miatt van, hogy nagyságrendekkel lassúbb a mégis jobb márkájú processzor, DE akkor meg mi értelme volt ennek, hogy egy jobb, nagyobb órajelű, azaz gyártási szempontból is bonyolultabb CPU teljesítményét tacsravágták ilyen kevés memóriával.

Azt megértem, hogy drága a gyorsítótárnak a memóriacellái, de ilyen spórolással anno. csak azt tudom elképzelni, hogy a Pentium 3 egy nagy bukás volt - elvégre minek vegyek "jobbat", ha a P2-es mégis SOKSZORTA (és nem túlzok) gyorsabban számol, a Windows-ban kb. minden 8× gyorsabb -, akkor meg ezzel a spórolással többet veszítenek, mint amennyit galád módon be akartak hozni.

Vagy mégsem?

Magyarázza meg már valaki ezeket.

Mindenesetre a lassúság a P3-asnál a P2-vel szemben tényleg nagyon szembeötlő : pl. próbáltam tesztelni mind a kettőt egy direkt procitesztelésre írt prímkereső programmal, és amin a P3-as erőlködött 4 percig, miközben a Windows XP csontra volt már fagyva, ugyan azt a P2-es lazán levágta úgy kb. 20 másodperc alatt, és az XP se fagyott közbe úgy...

Ugyanakkor a Win98 is borzasztóan lassan ál fel a P3-asnál, percekig kellett várni (mondjuk fura, ez az XP-nél nem volt olyan látványos a rendszerbetöltéskor), a P2-esel meg pik-pak, alig 10-20 másodperc alatt a toppon van.

Szóval nagyon megköszönném, ha valaki leírná - ha tud erről valamit -, hogy ezt az Intel miért szúrhatta el annyira, vagy ha nem elszúrta, akkor mi a logikus ebben?

2014. okt. 2. 00:32
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

"Mert a lap enged egy kis tuningot."

Csakhogy mi a búbánatos értelmet láthattak benne a tervezők, hogy az 500 MHz-et még támogatják, ami már a Pentium 3-asoknál fordul elő, de a Pentium 3-as cache memóriáját valamiért mégse... így egy >>szánalmas vicc<< az egész, hogy ahol a Pentium II még működik gördülékenyen, ott a másfélszer nagyobb órajelű Pentium 3-as nemhogy nem gyorsabb (amit ugyanannyi cache memória esetén még megértenék), de DÖG LASSÚ.

Húúúú, el nem tudom mondani, mennyire lassú, BORZASZTÓAN lassú volt a >>nála elvileg _gyengébb_<< processzornál. Siralmas volt nézni.

2014. okt. 2. 12:26
 12/13 BM-Striker ***** válasza:

Egy P2 Overdive egy Socket 8/Slot 1 átalakítóval képes 500 mhz-en menni, 100mhz-re állaított FSB-vel.

Ha lap teljesen P3 kompatibilis lenne, akkor 600mhz-es órajlet is kellett volna támogatnia.

2014. okt. 2. 14:31
 13/13 A kérdező kommentje:

Értem! Hát ez valami gyönyörűséges! >(

Gondolom csak nálam van, hogy ennyire nem tudnak összejönni a dolgok.

Lehet, még világelső is vagyok abban, hogy a processzor megy, de normális cache memória nincs. ;)

Pukkadjon meg, akkor marad a P2, én meg dobhatom ki az ablakon ezt a P3-as Coppermine-t. =(

2014. okt. 2. 18:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!