Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ez anno miért volt jó az...

Ez anno miért volt jó az Intel-nek, hogy így alakította ki?

Figyelt kérdés

Van egy Pentium II-es 350/100 MHz-es processzorom, meg egy Pentium III-as, 500/100 MHz-el. Működőek mind a ketten, ugyan annál az alaplapnál rendesen (?vagy csak látszólag?)

-- Tudom, ezek elavult cuccok, de kérlek, most ne ebbe kössetek bele, a kérdés nem erről szól --

Ugye józan ember mit gondolna, hogy melyik a jobb : nyílván a Pentium III-as, jobb utasításkészlet, és ha más nem, nagyobb órajel miatt.

AZONBAN NEM! A gyakorlatban kipróbáltak alapján közel sem.

A Pentium 3-as 500 MHz-el sokszorta, nagyon-nagyon-nagyon!! látványosan sokkal lassabb, mint a Pentium 2-es 350 MHz-es processzor. =(

Hogy miért, azt sejteni vélem : A Pentium 2-esnél az L1 gyorsítótár 32 Kb, illetve van még egy L2 szintű gyorsítótár, az 512 Kb, ha jól emlékszem.

A Pentium 3-asnál viszont, gondolta volna a fene, még L2 sincs. Csak L1-es szintű gyorsítótár van, össz. 16 Kb.

Namármost, kedves Intel! Ennek mégis mi értelme!

Gondolom jól sejtem, hogy a sokkal kevesebb cash memória miatt van, hogy nagyságrendekkel lassúbb a mégis jobb márkájú processzor, DE akkor meg mi értelme volt ennek, hogy egy jobb, nagyobb órajelű, azaz gyártási szempontból is bonyolultabb CPU teljesítményét tacsravágták ilyen kevés memóriával.

Azt megértem, hogy drága a gyorsítótárnak a memóriacellái, de ilyen spórolással anno. csak azt tudom elképzelni, hogy a Pentium 3 egy nagy bukás volt - elvégre minek vegyek "jobbat", ha a P2-es mégis SOKSZORTA (és nem túlzok) gyorsabban számol, a Windows-ban kb. minden 8× gyorsabb -, akkor meg ezzel a spórolással többet veszítenek, mint amennyit galád módon be akartak hozni.

Vagy mégsem?

Magyarázza meg már valaki ezeket.

Mindenesetre a lassúság a P3-asnál a P2-vel szemben tényleg nagyon szembeötlő : pl. próbáltam tesztelni mind a kettőt egy direkt procitesztelésre írt prímkereső programmal, és amin a P3-as erőlködött 4 percig, miközben a Windows XP csontra volt már fagyva, ugyan azt a P2-es lazán levágta úgy kb. 20 másodperc alatt, és az XP se fagyott közbe úgy...

Ugyanakkor a Win98 is borzasztóan lassan ál fel a P3-asnál, percekig kellett várni (mondjuk fura, ez az XP-nél nem volt olyan látványos a rendszerbetöltéskor), a P2-esel meg pik-pak, alig 10-20 másodperc alatt a toppon van.

Szóval nagyon megköszönném, ha valaki leírná - ha tud erről valamit -, hogy ezt az Intel miért szúrhatta el annyira, vagy ha nem elszúrta, akkor mi a logikus ebben?

2014. okt. 2. 00:32
1 2
 1/13 BM-Striker ***** válasza:

A P3-akon és P3 lapú Celeron-okon van L2 cache

[link]

[link]

Ha nálad nincs, akkor valamilyen oknál fogva le van tiltva.

Nézd meg BIOS beállításokat

2014. okt. 2. 00:46
 2/13 A kérdező kommentje:

Semmilyen, és ez 10.000 %-ban TUTI BIZTOS, semmilyen beállítás nincs processzorra a BIOS-ban.

De ha ez még nem lenne elég, az egyetlen oldal, ahhol a BIOS információkat jelenít meg, az is rossz, azaz a típusát pl. teljesen elszúrja, valami Celeron-nak nevezi meg.

Windows-os tesztelő programok már egységesen felismerik, hogy Pentium 3-as.

Szóval ez a BIOS szvsz. nem közvetlenül a proci chipjétől próbálja megtudakolni az infókat, hanem valahogy máshogy, mindenesetre rosszul teszi. Szegényke eléggé retardált egy BIOS, dehát Istenem.... '98-as évjáratú, nem várhatok többet. (bár a 2013-as csúcs CPU-s/RAM-os laptopom BIOS-a ég annyit se tud, szégyen-szemre).

Viszont amúgy a BIOS itt is egyedül 16 Kb L1 Cache memóriát lát, és ezt sem a CPU-Z, sem más tesztelő programok nem látták különbnek.

Szóval fogalmam sincs, hogy mégis hol a francban történne itt a letiltás, de én nekem itt valami bűzlik, nagyon-nagyon-nagyon bűzlik, hogy az az L2 Cache memória valahova elfüstölt, vagy tudom is én.

Mert ha le van tiltva, akkor könyörgöm, mi a ráció, hogy egyből letiltja valami, mi a ráció egyáltalán abban, hogy le LEHET tiltani, és mégis hol a $z@rban lehetne ezt szabályozni.

BIOS-ban - mint mondtam - állítani ilyen téren semmit nem lehet, alaplapon meg erre kapcsoló sehol sincs, csak a buszsebesség állítását lehet ott egyedül megtenni.

Bocsássatok meg, de bennem továbbra is él a gyanú, hogy ezt mérnökileg elszúrták. De miért?! =(

2014. okt. 2. 01:15
 3/13 A kérdező kommentje:

Amúgy meg már csak azért is nagyon-nagyon kezd gyanússá válni a dolog, és ez most jutott eszembe : ugye a tokozásán is az van rajta, hogy Pentium 3-as, 500 MHz, sőt, ott mintha írná, hogy 512 Kb-os cache van benne. Viszont van rajta egy gyári karcolat, miszerint '98-as, az Intel pedig ugye csak '99-ben hozta ki a Pentium 3-as sorozatot.

Na akkor : pl. ezekre a fentiekre ki mit mond? 98-as gyártású a tok szerint, de hát akkor még nem is voltak P3-ak ??!! :O

2014. okt. 2. 01:19
 4/13 anonim ***** válasza:

1, Azért lehet letiltani a gyorsítótárat, hogy biztosítsák a visszamenőleges kompatibilitást az olyan programokkal, amiket még 386 vagy 486-os processzorokra optimalizáltak és az olyan huncut dolgoktól, mint az L2 cache hidegrázást kapnak.

2, A dátumba ne láss bele rémeket. A Core i7-4770K-ra 2011 van rászitázva, míg a kiadás időpontja 2013. A ráírt dátum a szabadalmi védettség kezdetét jelöli.

3, A korai P3-ban az 512kB második szintű gyorsítótár nem a CPU die része volt, hanem a nyákra forrasztották. [link] Ezért is kellett az ormótlan slot 1-es megoldás. Ha az alaplap ezt nem látja, akkor az a BIOS verzió bűne (lehet frissíteni?), esetleg a konkrét processzor példányban sérült ez a rész.

4, Az L1 gyorsítótárnak is 16kB + 16kB (külön adat és utasítás tár) kellene lennie. Ha csak az egyik jelenik meg neked, akkor azt jelenti, az alaplap nem támogatja rendesen ezt a processzort.

2014. okt. 2. 06:41
 5/13 A kérdező kommentje:

"Az L1 gyorsítótárnak is 16kB + 16kB (külön adat és utasítás tár) kellene lennie."

Most hogy mondod, azt hiszem a CPU-Z pont valami ilyesmi felbontásban mutatott gyorsítótárat. Szóval ott két ilyen külön 16 KB-os L1 szintű gyorsítótárról írt.

A BIOS-t sajnos nem igazán merném frissíteni, mert ha valami ott történik, akkor az egész gép tacsravágódik : a BIOS chip ráadásul rá van forrasztva az alaplapra, de még ha nem is lenne, EEPROM íróm sincs, hogy újraírja, BIOS recovery módot pedig nem találtam az alaplapban.

Viszont én azt reméltem, hogy az alaplap mégiscsak támogathatná ezt a processzort, révén hogy az alaplapi DIP kapcsolók beállításának táblázatában pont 500 MHz-ig szerepelnek kapcsolási variációk, neten meg szintúgy azt láttam, hogy van, aki Pentium 3-al használja ezt a gépet.

Amúgy annyira emlékszem, a gép valami Compaq DeskPro EP Series, de a típusszámát fejből nem is tudom.

De amúgy mégiscsak, milyen gány dolog ez, hogy a hülye BIOS miatt nem működik ebben a processzorban az L2 Cache, míg bezzeg a gyári P2-jének benyal, és ott minden flottul működik. >(

Hülye COMPAQ, ezt neked a kompatibilitásról!!! #-(

2014. okt. 2. 07:31
 6/13 A kérdező kommentje:

A típusszámot most gyorsan megnéztem:

COMPAQ Deskpro EP Series 6350/6.4 EA2

2014. okt. 2. 07:48
 7/13 BM-Striker ***** válasza:

Az EP 6350 hivatalosan nem támogatja a P3-at.

A P3 csak ezért működik rajta, mivel nagyon hasonló P2-höz felépítésben.

2014. okt. 2. 11:01
 8/13 A kérdező kommentje:

FENE MEGETTE AZ EGÉSZET!!! ='(

Hülye Compaq! 1000 Ft-ban fájt ez a P3-as CPU, és most kiderül, hogy jaaa, mégsem működik.

Akkor viszont a Chipset-nél (82443BX) mi a francért van listán a támogatottak között!!!

Szemétség! :(

2014. okt. 2. 11:46
 9/13 A kérdező kommentje:

Amúgy meg P2-est sem láttam még 500 MHz-el, úgyhogy akkor azt sem értem, minek van rajta az alaplapon, hogy eddig lehet bővíteni?!

JAAAAAJJJJ!

2014. okt. 2. 11:48
 10/13 BM-Striker ***** válasza:
Mert a lap enged egy kis tuningot.
2014. okt. 2. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!