Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mennyi az esélye, hogy Linux...

Mennyi az esélye, hogy Linux jól menjen egy pár éves laptopon?

Figyelt kérdés

Vennék egy használt laptopot, és lehet, hogy Windows helyett Linuxot tennék rá inkább, mert a Windows nem igazán megy mostanság jó irányba, és a Linux nekem elég lenne (használtam már) arra, ami nekem kell.

De egyszer azt olvasom a neten, hogy persze, simán megy majd rajta, máskor meg azt, hogy a laptopok hardvereihez nem mindig van driver, és van olyan, hogy nem megy a wifi vagy a touchpad vagy hasonlók.

Akkor most melyik az igaz? Menne Linux-szal vagy problémák lennének? Ugye ha az ember használt laptopot vesz, akkor olyat vesz, amit éppen árulnak és jó áron van, nem feltétlenül van széles kínálat kifejezetten Linux lapotopokból, ezért a kérdés, hogy egy random laptopon milyen eséllyel menne minden rajta?

tegnap 18:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
56%
tegnap 19:15
 2/11 anonim ***** válasza:
15%
Ugy tudom 63.7%
tegnap 19:29
 3/11 anonim ***** válasza:
78%

Problémák mindig lehetnek. Windowson is, Linuxon is. Mi egyszer a munkahelyen 3 napig sz*ptunk, mire sikerült a Windowst (!) felimádkozni a zsír új laptopokra. Pedig ott díszelgett rajta a "Windows 11 compatible" felirat, és azért egyikünk sem volt pályakezdő...

Szóval váratlan problémák mindenhol adódhatnak. Nem lehet azt mondani, hogy tutira lesz, vagy tutira nem. Viszont nekem az utóbbi 10 évben a személyes tapasztalatom, hogy Linuxot kevesebb szívás telepíteni, és ha van is valami probléma, azt könnyebb megoldani. 2010 környékén még igaz volt, hogy könnyű volt Linuxon kompatibilitási problémába belefutni, de az utóbbi 10 évben egyetlenegyszer futottam bele némi nehézségbe. (Groteszk módon a saját gépemnél, a Linux kernelnek nem igazán tetszik az alaplapi chipset, így bár észleli, hogy van hálózati hardver, hálózat nem lesz. De telepítés után két parancs kiadásával végérvényesen orvosolni lehetett, szóval... )

Amúgy meg ki kell próbálni. A legtöbb Linux-terjesztésnek van live módja, vagy a telepítőbe integrálva, vagy külön lemezképként letölthető. Ez arra való, hogy telepítés nélkül el tudod indítani a rendsdzert, így ki tudod próbálni, hogy működik-e vagy sem.

tegnap 19:46
 4/11 anonim ***** válasza:
0%

Haver egy modern pc-re akart Linuxot tenni, mert rájött ez a privacy issue szorongás, és próbált minden olyan platformal szakítani, ami túl sokat akar tudni a felhasználóiról.

Az lett a vége hogy vissza kellett tennie a Windows-t mert nem volt normális stabil driver Linuxra valamelyik hardveréhez, csak olyan amivel folyamatosan crashel az OS.

tegnap 19:54
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Sokféle eszközre raktam már Linuxot, asztali gépek, laptopok, vékonykliensek, virtuális gépek, stb. Tabletekkel, telefonokkal lehet szopni, de a PC alapú cuccoknál 99.99%, hogy nem lesz gond a népszerűbb disztrókkal.
tegnap 20:34
 6/11 A kérdező kommentje:

Majd teszek vele egy próbát, pl. az Ubuntu oldalán néztem, és ott láttam ilyeneket, hogy

"Pre-installed in some regions with a custom Ubuntu image that takes advantage of the system’s hardware features and may include additional software. Standard images of Ubuntu may not work well, or at all."

[link]

Vagyis valami custom image-gel megy, de a standard Ubuntu-val nem fog menni, és felmerült bennem, hogy ezt a custom image-et honnan lehet beszerezni, ha a gép nem azzal jön.

tegnap 21:03
 7/11 anonim ***** válasza:
Adnak el gépet elő telepített linux-szal. 🤔 Meg nekem is van itthon egy régi Lenovo, azon is Linux van. Lehetségesnek érzem, hogy nálad is menni fog.
tegnap 21:50
 8/11 anonim ***** válasza:
60%
Mai wifi/bt eszközökkel már szerintem jobban kompatibilis a linux gyárilag, kernel szinten, mint a szutykos windows az automatikus drivertelepítős updaterével.
tegnap 21:57
 9/11 anonim ***** válasza:
Felesleges ezen agyalni, ki kell próbálni, és megtudod.
ma 07:45
 10/11 anonim ***** válasza:
100%.
ma 11:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!