Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A gyártók miért nem cserélik...

A gyártók miért nem cserélik le az USB-A csatlakozókat USB-C-re, ha az USB-C-nek szinte csak előnye van az USB-A-val szemben?

Figyelt kérdés

nov. 16. 01:22
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
25%

> "Az USB-C egyetlen gondja, hogy nem elterjedt eléggé még"

Kivétel nélkül mindenhol leváltotta a Mini-USB-t, sőt már nem is kapni olyan telefont, ami nem USB-C-vel van szerelve. Azt kéne megértened, hogy az USB-C-t kis méretű eszközökbe szánták, nem pedig arra, hogy univerzálisan minden létező eszközön leváltsák vele a nagyobb méretű USB-A-t.

nov. 19. 17:30
 32/38 anonim ***** válasza:
84%

#27 "Nem velem történt. Ez egy általános jellegű tapasztalat gyakran megtörténik."

Igen, ismerős "a testvéremnek a szomszédjának a nővérének a kutyájának a gyerekének nagymamájával történt" storyk 😂 Igen, az USB-C el tud koszolódni, de egy kis odafigyeléssel elkerülhető, velem pl soha nem fordult elő ilyen. Általában ez telefonoknál szokott lenni, de az hogy leszakadt az aljzat, jó kitaláció.

#28 "A tapasztalat is azt mutatja, hogy az USB-A megbízhatóbban tartja a helyén a kábelt"

Nem, nagyon nem. A sima USB-n nincs semmi, ami helyén tartaná a kábelt, semmi biztonsági mechanizmus.

#30 "Ha annyira nem valós a probléma, akkor vajon miért van tonnányi találat az első kifejezésre és szinte nulla a másodikra?"

Ez megint hülyeség, találni rengeteg találatot. Egy csodás laza USB-A-nak köszönhetem, hogy az autóm két napig halott volt, mert kódolás közben kicsúszott az USB-A kábel a laptopból. A kábel a GoPro-m USB-C-s kábele, az A részt simán ki-be lehet húzni, míg a C-nél van egy kattanás mikor beilleszted és erőteljesen meg kell húzni, hogy kihúzd. C-nél ez a safety mechanizmus több ezer ki-be húzás után el tud kopni.

#31 "Azt kéne megértened, hogy az USB-C-t kis méretű eszközökbe szánták, nem pedig arra, hogy univerzálisan minden létező eszközön leváltsák vele a nagyobb méretű USB-A-t"

Pedig az lesz szépen lassan. Már vannak laptopok, amik csak USB-C-vel rendelkeznek.

nov. 19. 17:46
 33/38 anonim ***** válasza:
33%

> "A sima USB-n nincs semmi, ami helyén tartaná a kábelt, semmi biztonsági mechanizmus."

Nincs is rá szükség. Úgy van megtervezve, hogy a súrlódás tartja helyén a kábelt. A C esetén azért van szükség pöckökre, mert olyan kicsi a felülete, hogy ott önmagában a súrlódás nem elégséges a kábel helyén tartására. Egyszerű fizikai tény ez. Gondolj bele, ha C esetén is a súrlódásra bíznák a kontakt megtartását, akkor az azt vonná maga után, hogy még sokkal kisebb toleranciákkal kellene legyártani a csatlakozókat (magasabb áron), plusz a nagyobb szorítóerő miatt hamarabb is kopna el.

> "Ez megint hülyeség, találni rengeteg találatot."

Rákerestél? Én igen. Egyértelműen látszódik, hogy az USB-C-re szignifikánsan több az ilyen jellegű panasz. Egyébként arról is sok szerviz videó felbukkan, amiről Szirty beszélt, pedig nem is kifejezetten arra kerestem rá. Ezek szerint neki is igaza van, az általa említett jelenség is valós.

> "A kábel a GoPro-m USB-C-s kábele, az A részt simán ki-be lehet húzni, míg a C-nél van egy kattanás mikor beilleszted és erőteljesen meg kell húzni, hogy kihúzd. C-nél ez a safety mechanizmus több ezer ki-be húzás után el tud kopni."

Megint arról árulkodik ez, hogy nem használtál még USB-A aljzatot. Sokkal nagyobb erő kell a kábel kihúzásához, mint a C esetén. Próbáld ki! Persze ne széthasznált, elkopott aljzatot hasonlíts a gyári újhoz.

nov. 19. 18:36
 34/38 Szirty ***** válasza:
28%

Na térjünk vissza az eredeti kérdésre amiben szerepel egy feltétel, miszerint: "ha az USB-C-nek szinte csak előnye van..."

Mivel ez a feltétel nem teljesül, a kérdés első részével nem is kell foglalkozni. :)

nov. 19. 18:52
 35/38 A kérdező kommentje:
Szerintem mindkettő megfelelően stabil port, mindkettőből van bóvli és minőségi is.
nov. 19. 19:05
 36/38 anonim ***** válasza:
Ámen.
nov. 19. 19:52
 37/38 anonim ***** válasza:

#33 "Nincs is rá szükség. Úgy van megtervezve, hogy a súrlódás tartja helyén a kábelt."

Nem, nem tartja helyén a súrlódás olyan jól, mint C-nél a pöcök.

"Rákerestél? Én igen."

Igen, rákerestem ;)

"Megint arról árulkodik ez, hogy nem használtál még USB-A aljzatot."

😂😂😂 Nagyon szenvedsz, mert nem tudsz már mit kitalálni?

"Sokkal nagyobb erő kell a kábel kihúzásához, mint a C esetén"

Az USB-A-t simán ki tudom húzni egy kézzel alátámasztás nélkül. A C-nek kell alátámasztás különbel elhúzza a laptopot. Próbálj ki egyszer egy minőségi C-kábelt.

nov. 19. 21:29
 38/38 Szirty ***** válasza:
78%

Az USB-C előnye számomra az hogy kétféleképpen lehet bedugni és mindegy hogy dugod be.

Az USB-A csak egyféleképpen dugható be és nehezen látható hogy is kellene, így probálkozik az ember.

Ha a csatlakozó nehezen hozzáférhető és látni sem lehet, ez kényelmetlen.

Valami őrült ötlet alapján valaki kitalált olyan USB eszközöket amiket USB-A-ba lehet dedugni (pl. pendrive) de a kütyü csatlakozójának nincs háza. Ez nem az USB-A hibája, de mindegy.

Konkrétan egy NYÁK lemezcsonk szinte a csatlakozó. Na ezt be lehet dugni fordítva is, de úgy persze nem működik, mert az aljzat érintkezői a kütyü NYÁK lemezének szigetelt oldalához kerülnek.

Baj ebből nem lesz, de nem működik.

És még egy az USB-A hátrányaként: nagyon hasonlít a mérete az ethernet RJ45 csatlakozóéhoz és a HDMI-hez.

Látatlanul matatva nem egyszer dugtam be pendrive-ot R=45-be vagy akartam bedugni HDMI aljzatba, mert az USB csatik között volt.

Ezek valós helyzetek amiket leírtam. Hogy ki mennyire gondolja súlyosnak, az szubjektív.

Remélem sikerült ezzel megásnom a vita szempontjából az USB-A sírját...

Köszönöm a figyelmet! :)

nov. 20. 16:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!