Linuxra minden videó filet lejátszó software?
Véletlen nem AMD-s videókártyád van?
Azok esetében licenszelési problémák miatt bizonyos disztrók kikapcsolták néhány kodeknél a hardveres gyorsítást. Mert nyílt a driver. Ugye milyen jó a patent rendszer?
Azt nem tudom, hogy opensuse-nál is ez van-e.
Milyen fájlt akarsz lejátszani? MPV-t próbáltad?
Nem a kérdésre válasz, de...
Nem akarsz esetleg valami emberi disztrót kipróbálni? Mi az OpenSUSE Tw-t csak úgy hívjuk, hogy "Linux for masochists". Ha már SUSE, akkor legyen a Leap, mert hacsak nincs valami nagyon nyomós érved mellette, a Tumbleweed nettó sz*pás.
A rolling disztrók ilyenek, ritka az, amikor nincs velük semmi gond. Én is használtam TW-t, azt untam meg, hogy 3-4 naponta vagy hetente 2-3 GB-os frissítéseket kell telepítgetni.
Ha nem zavarnak a régebbi szoftverek, akkor használj inkább Leap-et.
Én is használtam, pontosabban kipróbáltam egy ideig a TW-t. Pedig amúgy régen nagy SuSE-s voltam, és azért van némi tapasztalatom Linuxok terén, de mondjuk úgy, hogy a Tumbleweed nem gyakorolt rám pozitív benyomást. repóból (!) szoftver telepítése után behal a teljes grafikus felület, még a display manager sem tölt be. Frissítés után összecsinálja magát az asztali környezet. Meg hasonlók... Az, hogy az NVidia gyári drivert feltéve dararabjaira hullott a rendszer, már nem is csodálkozok. Gyanítom, hogy vállalaton belül is csak egy amolyan másodlagos projekt a Tumbleweed, kiadják, mert így elmondhatják magukról, hogy ilyenjük is van, de igazából úgy vannak vele, hogy azt valószínűleg úgyis olanok fogják használni, akik imádják a rendszerüket hegeszteni, szóval kiadják olyan, amilyen állapotban, aztán sz*pjon vele a felhasználó.
ÉVek óta, többször próbáltam már a Tw-t mind otthoni, mind munkahelyi környezetben bevezetni, de mindig elbukott. A Leap-pel nincs ilyen gond. Előző munkahelyemen a "mindenes szerveren" az futott. (Még most is futna, ha az utódom nem jelentette volna ki kategorikusan, hogy ő végzett rendszergazdaként csak Windowst hajlandó használni, és minden mást el fog tüntetni. Szíve joga, de úgy tudom, azóta sincs sem automatizált backupra, sem a rendszer monitorozására semmi megoldásuk, mióta azt a szervert beszántották. Mindegy, ez csak mellékes kitérő volt.) Szóval mindent összevetve... én az OpenSUSE Leap-et egy kifejezetten jó, és kezdőbarát rendszernek tartom. A Yast/Yast2 egy nagyon kezdőbarát eszközt ad a felhasználó kezébe, igaz, utána más disztró lehet, hogy furcsa lesz, de szerintem pont az, hogy nem kell még komolyabb dolgokhoz sem parancssorozni, és mégis mindent aprólékosan be lehet állítani egy GUI vagy TUI felületen, egy kezdőnek nagy előny. És jól működik asztali felhasználás mellett is, és szerveren is. De a Tumbleweed... maga az öntököszúrás. Főleg egy Windowsról áttért embernek. Hogy is mondjam... nem egy pozitív élmény. Inkább tudom javasolni vagy a Mintet, vagy az Ubuntut, vagy ha SUSE, akkor a Leap-et. De még a Manjaróval sem szívtam annyit, mint a Tumbleweeddel, pedig az is rolling.. Tényleg én azt mondom, hogy ha a klasszikus felhasználói felületek híve vagy, akkor próbáld ki a Mintet, ha szereted a megszokottól eltérő felületeket, akkor az Ubuntut, ha pedig valamiért nem szimpi a Debian-vonal, akkor vagy az OpenSUSE Leapet, vagy esetleg a Fedorát.
"Gyanítom, hogy vállalaton belül is csak egy amolyan másodlagos projekt a Tumbleweed"
Igazából pont fordítva. SUSE-nál a Factory az elsődleges fejlesztési platform ( [link] ), ez tulajdonképpen a Tumbleweed belső fejlesztői neve. Ebből készül a Tumbleweed és a Leap is, illetve a Suse Enterprise Desktop és a Suse Enterprise Server is.
A Leap úgy készül, hogy a SUSE elkészíti a TW kódjából a SLED/SLES-t, és visszacsorgatja a kódját a közösségnek, a közösség hozzáadja a saját csomagjait, és ebből lesz a Leap.
De a fókusz elsősorban a Tumbleweed-re irányul, a legtöbb fejlesztő azon dolgozik. A SUSE többi operációs rendszere, a MicroOS, a Slowroll, a Kalpa, az Aeon mind a TW-n alapulnak. Ez az ábra nagyjából helytálló: [link]
Kérdező, a PH lapcsalád oldalain is vannak Linuxos topikok, ott is kérdezhetsz:
Kérdezőnek, MPV nekem mindig bevált.
5-ösnek.
Fedora és nobara frissíteni olyan rohadt lassú volt, hogy néhány hét után dobtam.
Rolling distro is tud stabil lenni, csak mókolni kell vele és van, hogy gyakrabban karban tartani. Akinek ez nem megy, skill issue(esetek 90%-ban, kivétel van). Megesik, semmi baj.
Évek óta rolling distro a mainem. Tw is volt huzamosabb ideig, most pedig arch van. 2-3 hetente frissítem. Vagy ha nagyon kell valami programnak és írja, akkor. Sosem volt semmilyen nagyobb gond, pedig minden niche kategóriába tartozom mivel sok dolgot csinálok vele és nem adódott komolyabb probléma. Nem tudnék váltani, pl. egy leapre vagy valami stabil distrora, mert hátráltatna.
Jött frissítés programokra amivel most már heti szinten 4-5 órát spórolok(pl. leapen erre várhatnék jó sokat). Nyilván nem hangzik soknak, viszont ha kontextusba teszem akkor sok ember örülne, hogy 8 órás melóját 7 alatt végezné el és hamarabb léphetne. Ez csak egy egyedi eset ami nekem kedvez.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!