Használt HP irodai PC jó otthoni "szervernek"?
Családi fotók és videók tárolásához szeretnék egy otthoni "szervert". Igazából nem valódi szerver lenne, hanem csak egy sima Windows PC, amin be lenne kapcsolva a hálozati megosztás, így helyi hálózatról bármelyik eszközzel lehetne rá csatlakozni (írni és olvasni).
A gép a gardróbszobában lenne tárolva és folyamatosan menne 0/24, ezt kellene bírnia.
Ilyen 80-100 ezer Ft környékén nézegetek használt HP irodai PC-ket, de nem tudom ezek a leselejtezett gépek megbízhatóak-e erre a célra.
Mivel családi dolgok lennének rajta, fontos, hogy ne vesszen el semmi.
Ha ennyit akarsz rá költeni akkor inkább a NAS. Viszont, mivel igazából tényleg csak egy fájl szintű kiszolgáltról lenne szó, így én azt mondanám, hogy neked ilyen harmadik/negyedik generáció körüli gép is elég lenne ami szerintem olyan 25-30 ezer forint. (MAX)
PC esetén, ha nem változik gyakran az adat még a RAID is felesleges lenne. Beledobsz egy HDD-t meg egy 128 GB-s SSD-t és megosztod a HDD tartalmát. Viszont ez csak úgy tudna biztonságosan működni a legolcsóbb módon, ha a HDD-ről csinálsz egy klónt és a másik HDD-t elrakod a fiók mélyére.
NAS-nál meg ugye maga az eszköz megléte után kell szintén neked 2 darab HDD amik tükörben tudnak működni és hogyha az egyik meghibásodik már kapod is a jelzést, de ugye adat nem veszik el mert a másik HDD-n ugyan úgy rajta van. Ennek kicsit az a hátránya, hogy folyamatosan működnek a HDD-k és használatban vannak.
Előnye:
Biztonságosabb, kevesebbet fogyaszt és nem csak a helyi hálózatról érted el. Illetve nem fog hetente random újra indulni, mert épp "frissít".
Nekem egy régi (core2Duo) laptop látja el a "fileserver" szerepét.
Vettem bele egy 2TB-os SSD-t, és azon egy "SHARED" nevű mappa van megosztva.
"hanem csak egy sima Windows PC"
Windowst nem javaslom.
Egyrészt az általad használt Windows-t asztali környezetre szánták, nem szervernek, másrészt a grafikus környezet miatt többet fogyaszt.
Inkább valamilyen Linux-on vagy BSD-n alapuló, NAS célú disztribúciót javasolnék - például a legelterjedtebbek:
- [link]
- [link]
- [link]
de egy minimál telepítésű - a működéséhez feltétlenül szükséges csomagokat tartalmazó - Debian [netinstall] (vagy Ubuntu Server) openssh-val, samba-val felvértezve is jó megoldás lehet.
"Mivel családi dolgok lennének rajta, fontos, hogy ne vesszen el semmi."
Olyan gépet érdemes keresni, amibe lehet több meghajtót rakni, így azon szoftveres RAID-et (tükrözés) kialakítani, így, ha meghibásodna az egyik meghajtó, a másikról helyre lehet állítani a tartalmát egy ép meghajtóra.
Illetve a fontos állományaidról több - az adatmentés 3-2-1 stratégiája ( [link] ) szerint minimum 3 - példányban, több külső meghajtóra készíts biztonsági mentést.
"Ezen kívül fogyaszt vagy 100W-ot de legalább fűt is ami nyáron jól jön majd. "
Bár egy leselejtezett irodai PC többet fogyaszt, mint egy gyári NAS, de azért nem 100 W a tápfelvétele. Pláne ha Linuxot/BSD-t raksz rá. Pláne ha beállítod, hogy amikor nem használod, a meghajtókat kapcsolja le (vagy akár az egész gépet altassa, majd Wake On LAN-nal felébreszted).
"Az öreg csapágyas ventik hangja van akire jó hatással van éjjel."
Azokat meg vagy megolajozod vagy cseréled.
Nekem a laptop egy olyan kis teremben van, amit egyébként nem használunk semmire.
Lehet ez akár egy kis kamra, vagy akár a pince is.
LAN (UTP CAT6) kábel + gigabites kapcsolat.
Így senkit sem zavar, hogy ott van.
Fogyasztásmérőt is raktam oda (konnektorba dugósat).
Aktuális fogyasztás 9-10 Watt között mozog, fél év alatt "evett meg" 40KWh áramot.
Nálam egy B550m + Ryzen5 5600G csak 40W-ot fogyaszt (monitor nélkül), de nem tudom egy régi P4 Prescott vagy Core2 duo esetleg Athlon64 gép mennyit fogyaszt.
Igazából lakáson belül nem sok értelmét látom egy 7/24-ben menő külön gépnek, csak ha netről is elérhető rokonoknak baráti kör részére. Https vagy FTPs el. Meg mehetne rá qbitTorrent kliens is.
Az meg semmit nem befolyásol a fogyasztáson hogy Windows vagy Linux van rajta.
A 80-100 ezerben már legyenek benne a HDD-k is.
5-6. gen már jó lehet idle fogyasztásban (régebbieket nem lehet 20W alá vinni)
7. gen már kapott támogatást HDR encode-ra is, így médiaszerverhez is minden tekintetben jó.
8. gen pedig top, az W11 netezős gépnek is jó, ha esetleg átalakulna a funkciója.
AMD KUKA!!! Idle fogyasztásuk „nagyon” magas. ~duplája az inteleknek.
4magos gépet javaslok, hátha kellene a kakaó. (Bár alapvetően a 2 magosak is elegek. Általában nincs lényegi árkülönbség)
Nekem i3 8100 van szerver alatt, ubuntuval. HP brand gépben. 1db HDD-vel. Neked mindenképp olyan kéne, amibe 2DB HDD is van a biztonsági mentésekhez.
Átgondolandó még a
1) NAS, ami erre lett tervezve, amit te akarsz. Ezzel semmi teendő nincs. Becsúsztatod a hdd-ket, és plug-and-play menni fog.
2) SBC. pi4-pi5 és társai. Ezek linuxosak lennének mindenképp, de az se hátrány, sőt inkább előny a linux szerverekhez. Amit nehezebb összehozni az ilyen kis lapkákkal, hogy kelleni fog pluszba egy USB-s HDD keret, két HDD-vel. Nem egyszerű. Vagy 2db USB HDD keret. Vagy egyéb opciók, amibe tudsz 2db HDD-t rakni. Nincs 12V az SBC-ken, SATA se nagyon, a 3,5" HDD-knek meg kell. Viszont ezeknek a fogyasztása már nagyon kicsi, 4-5W, vagy akár kisebb. Van X86 SBC is, egy N100 procis gép lehet a legjobb, de annyit nem ér, amennyit kérnek érte. Soha nem hozza vissza az árát a kisebb fogyasztás egy használt irodai PC-hez képest.
És ha tényleg csak szerver lesz, akkor 100% linux!! Nem érdemes windows-zal vacakolni.
Random tápos gépeket nem érdemes nézni. Alacsony W-os (100-300w) brand gold-platinum tápos gépeket nézz. Idle fogyasztás nem egyszerű.... esetleg még pico-psu, de az megint drágább, mint a használt brand gép.
Fogyasztás táblázat:
Ubuntu telepítése sima ügy, pendriveról
Amiket be kell állítani az a HDD spindown és a powertop --auto-tune
Egy boot SSD nem árt, kb 4 ezer egy 128 gigás
Raid átgondolandó, de szerintem az is elég, ha csak simán egy script szinkronizálja az új képeket a másodlagos HDD-re minden éjszaka 1x.
Visszatérve még... lehet régebbi 3-4. gen procis gép is. A fogyasztás 25W+ lesz. De kevesebb, mint felébe kerül pl a 8100 procis gépekhez képest, 15-20 ezerért is ki lehet fogni. Így akár megérheti... jelenlegi áron 5-12 év mire kijön a különbség. 😃 tehát 5-7. gen az arany középút, mert az olcsó, és képes alacsony fogyasztásra.
Ennek.ellenére én már 8. gen-re mennék, 40 ezer körül érdemes. 8gb ram és SSD-vel (120-250Gb)
Hardverapro... HP és DELL gépek vannak általában. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!