Mi ez az adattörlő kód, amit új pendrive stb. esetén lehet igényelni, hova kell beírni, és miben más, mint a törlés vagy formázás?
"Ha a Linux terjedni akar (ne tagadjuk, ez lenne a célja),"
Alapvetően a Linux - alapfilozófiájából eredően - nem akar mindenképpen agresszíven terjedni, nem profitorientált (ezért ingyenes).
"Nem az embereknek kell megtanulnia Linuxot használni, hanem fordítva: a rendszernek kell kiszolgálnia a széles réteget."
A számítógépet - ha "uralni" akarod - meg kell tanulni használni.
Így van ez az autó-/motorvezetéssel is: a Linux egy olyan jármű, amit egy közösségi háztól vihetsz el, magad vezetsz (és akár haverjaiddal szervizelhetsz) - ehhez ismeretek kellenek - a Windows meg egy önvezető/vezetést segítő rendszerekkel kiegészített jármű, aminek a használati jogát pénzért kapod meg (a szervizelését meg egy központi cég végzi, te magad nem férhetsz hozzá a motorhoz, max esetleg olajat cserélhetsz, meg más gyártóktól származó eszközökkel pimpelheted fel) - ehhez kevesebb ismeret kell.
"Ha a Linux terjedni akar (ne tagadjuk, ez lenne a célja), akkor úgy kell tennie, amit a közönség elvár."
A linux nem akarja a mai puhány átlag fogyasztók igényeit kielégíteni.
És ez jól van így.
Bő negyven évvel ez előtt, amikor még a linux nem létezett meg a windows sem, csak a számítógépes guruknak volt pcjük, nem a sima halandó embernek. De erre sokan nem is emlékeznek, mert akkor még nem is éltek. Csak közben megjelent a kezdetben förtelmes, de az akkori igényeknek jobb híján megfelelő Windows, ami addig fejlődött, hogy szó szerint nyalja mindenki hátsóját és agyonautomatizálva használhatóvá tette magát az egybites felhasználók számára is, ezért ellustultak az emberek. Nem csak tanulni nem akarnak, de sokan nem is képesek rá. Ez nem baj. Ők a Windowsonly userekerek. A baj az, hogy ők elvárják, hogy a linux is ilyen legyen.
De miért akarnak egy másik windowst?
Miért nem jó nekik a Microsoft Windows?
Mert valamiért nem jó, mert linuxozni akarnak, csak nem azt kapják tőle, amit elképzelnek.
Miért nem árulják el, hogy nem felel meg nekik teljes mértékben a Windows?
Miért akarják megmondani a linuxosoknak, hogy szerintük a linux szar?
Elárulom. A linuxgyűlölők irígyek. Ők azok, akik igazából a Windowshoz sem értenek mélyebben, csak az elég jól felzárkózik a hülyékhez és ezért tudják többnyire alapvető igényeiket viszonylag jól kielégítve használni.
De mivel ahhoz sem értenek ezért alternatív megoldások után nyúlnak és kipróbálnak egy uborkát vagy mintet, de persze csalódni fognak. Rájönnek, hogy azt még annyira sem tudják használni, mint a Windowst és elkeseredésükben ide jönnek fröcsögni. Minket elit linuxosokat próbálnak idegesíteni nyomorukban, de ezek a hülyék nem tudják, hogy többek közt engem szórakoztatnak, mert kiélhetem magam rajtuk.
Gyertek linuxhaterek!
Gyertek!
Etessétek GentooJedit!
52: "Mert valamiért nem jó, mert linuxozni akarnak" - Tévedésben élsz. Nekem 100%-ban jó a Windows, és a világ többségének is, mindent tud, amire szükségem van.
Én csak azt nem értem, hogy miért ragaszkodnak a Linux-imádók egy ilyen rendszerhez, ami feleannyira sem jó, mint a Windows, a programok többsége sem fut rajtuk (Wine-bohóckodást hagyjuk), mégis van valami, ami ezeket az embereket fogva tartja. Logikus érv nincs mellette, szóval ez is ilyen hitbéli dolog, mint akik ragaszkodnak a Trabanthoz?
"Én csak azt nem értem, hogy miért ragaszkodnak a Linux-imádók egy ilyen rendszerhez"
Azért nem érted, mert nem vagy olyan szinten.
Ha fele annyira mély tudásod lenne, mint, ami nekem van éreznéd a Windows korlátait és a linux lehetőségeit.
A 30-as hozzászólásomban linkelt másik szálban már taglaltam. Az volt a válasz, hogy azok az előnyök nem érvényesek az átlagos felhasználók számára. Hát nekik valóban nem. Ha tényleg érdekel keresd meg benne. Csak ízelítőnek egy kis morzsa:
Nálam például számít, hogy a grafikus felület nincs belegyógyítva a kernelbe, mint Windowsnál. Mert ha valami komoly driver vagy más gebasz van, ami windowsnál is előfordul, akkor windows úgy fagy szarrá, hogy esély sincs javítási kísérletet tenni futó rendszeren, még csökkentett módban sem, sőt csökkentett mód parancssorral módban is betöltődik a grafikus interfész, mert windows nem tud gui nélkül elindulni. Linuxnál, ha grafikus kiszolgálóval kapcsolatosd probléma vagy guit használó összetevő probléma van, attól a linux elindul, maximum az x kiszolgáló nem és lehet javítani.
Vagy pl logikai kötetkezelés. Van egy 1TB-os hdd-m és már majfnem tele van, tudok hozzáfűzni további tárolót, nem feltétlenül hddt és hozzácsapni úgy, hogy az az eredeti meghajtó kiterjesztése legyen. Ezt windowson nem lehet.
Nem mindenki játszásra használja a gépét. Én egyáltalán nem játszok pcs játékokkal. Helyette sokkal jobb hobbijaim vannak. Többek közt modellezek.
54: "windows nem tud gui nélkül elindulni" - Régebben volt induláskor F8-cal egy Csökkentett mód parancssorral menüpont, nem tudom, Win10 alatt van-e, 98-XP alatt biztosan volt, talán 7-nél is, szóval ilyenre gondolsz?
"Van egy 1TB-os hdd-m és már majfnem tele van, tudok hozzáfűzni további tárolót, nem feltétlenül hddt és hozzácsapni úgy, hogy az az eredeti meghajtó kiterjesztése legyen" - Ez mikor jön jól?
"Ha ott van a Wine, amin elmegy szinte minden Windowsos program (pl. irodai, számlázó stb.), akkor miért nem használják a Linuxot munkahelyeken, ha tényleg annyira jó?"
Ugyanazért, amiért az otthoni felhasználók: mert a cégeknél is nagyon erősen lobbizik a Microsoft, kedvezményeket ad a licencre. Meg ugye a felhasználók is a Windowshoz szoktak.
Plusz itt még van egy olyan vetület, hogy a cégek általában Active Directory-t használnak (ugye szintén Microsoft szoftver), amibe be lehet ugyan tenni a Linuxos rendszereket is, de sokkal kevésbé lehet őket leszabályozni (agyonkorlátozni, hogy az egybites Mancia ne barmolja szét se a saját gépét, se a céges infrastruktúrát).
"Másik gondolat: annyi okos programozó dolgozik a Linuxszal, miért nem csinálják már végre meg, hogy natívan futtassa a Windowsos programokat?"
Miért kellene? Te abban a bődületes tévhitben élsz, hogy minden rendszernek Windows programokat kellene futtatnia. Miért is? MAC-en vajon tudod natíbban futtatni a Windows programokat? Nem. iOS-en vajon mennek az Android programok? Nem. Minden rendszerre megvannak a natív programok. A leggyakrabban használt dolgok (böngészők, office programok, filekezelők, torrent, stb) natívban elérhetők Linuxon, ami nem, annak van alternatívája és ha szétnézel látod, hogy egyre inkább a SaaS felé haladunk, azaz a gépen csak egy böngésző kell és rendszertől függetlenül, weben tudod használni a szoftvereket. Azoknál tökmindegy, hogy Windows, Linux, Mac, BSD, Android, iOS, ChromeOS vagy akármi a rendszered.
"Szerintem sokkal könnyebb lenne nekik is, jobban terjedne a rendszer, és persze lenne méltó vetélytársa a Windowsnak."
Most is komoly vetélytársa, a haladó felhasználók és a szerverek világában. Én pl programozóként 13 éve Linuxon dolgozom, soha többé nem mennék vissza Windowsra.
"miért ragaszkodnak a Linux-imádók egy ilyen rendszerhez, ami feleannyira sem jó, mint a Windows"
Azért, mert ez a kijelentésed hamis. NEKED feleannyira sem jó, mint a Windows, sokaknak meg ezerszer jobb.
"Logikus érv nincs mellette"
De van. Pl, hogy nyilt forrású, szabadszoftver. Nem köti meg a kezed, végletekig testre szabható, sokkal jobb a memóriakezelése, a filerendszere, csomó funkció könnyebben és gyorsabban működik rajta. Pl. apró dolog: ideiglenes emelt jogok: Linuxon ott a Sudo, amivel ideiglenesen rendszergazda jogot kap a felhasználód, ha rendszerszintű változtatásokat akarsz végezni. Windowson még mindig nincs ennek alternatívája, mert bár tudsz pl rendszergazda terminált indítani, de az nem a te felhasználód alatt fog futni, hanem külön user alatt, így pl nem éred el a felcsatolt hálózati meghajtókat. Az ilyenek miatt többnyire rendszergazdaként dolgozik mindenki Windows alatt, ami a vírusok melegágya. Linuxon sima userként tudsz ügyködni és csak akkor emelt jogokat kérni, ha kell. Ezáltal a Linux sokkal biztonságosabb. Mikor hallottál pl Linuxra zsarólóvírusról?
"Régebben volt induláskor F8-cal egy Csökkentett mód parancssorral menüpont"
Igen volt és van. De az utoljára Win98-nál volt valódi parancssoros felület. XP-től fölfelé betölti a grafikus felületet és utána megnyit egy konzol ablakot. De ha a grafikus felület nem működik, akkor megette a fene az egészet, telepítheted újra a Windowst. Ja és persze akkor mindent állíthatsz be újra, dokumentumokat másolhatod vissza, stb. Linuxon az esetek többségében egy ilyen hibát újratelepítés nélkül meg lehet oldani, de ha újra kell telepíteni, akkor a home partíciót meghagyod, felrakod a friss rendszert és kapásból minden beállításod, dokumentumod, mindened ugyanott és ugyanúgy megvan.
"Ez mikor jön jól?"
Mondjuk olyankor, ha nem akarsz (Windows analógiával élve) C:, D:, E:, F:, G:, H: meghajtót, csak egyet, amin egyben van minden.
"csak a számítógépes guruknak volt pcjük, nem a sima halandó embernek."
És milyen jó is volt az úgy! Akkor még akineg gépe volt, az értett is hozzá (muszáj volt, mert másképp nem tudtad használni). Aztán az lett a trend, hogy ahelyett, hogy a hülyéket kényszerítették volna rá a rendszer megtanulására, inkább a rendszert butították le a hülyékhez. Egyre kevesebb beállítási lehetőség (mert az átlag hülye attól megijed), egyre kötöttebb rendszer, a sok hülye mégis képes összeszedni a malwareket meg kicsinálni a rendszert a hozzá nem értése miatt.
Hála az égnek a Linux nem ilyen és nem is akar ilyen lenni. És ez így van jól. A Linuxhoz érteni kell, de ha értesz hozzá, ha megtanulod legalább az alapjait, akkor ezerszer jobb tud lenni, mint a Windows.
56: "a cégeknél is nagyon erősen lobbizik a Microsoft, kedvezményeket ad a licencre" - Ezt nem értem. A cégeknek miért kell kedvezményes ár, ha drágább, mint a 0 Ft, amibe a Linux kerül? Tudjuk, a cégvezetők az anyjukkal is közösülnének, ha leírhatnák az adóból, szóval ez nem igazán életszerű szerintem.
"a cégek általában Active Directory-t használnak" - Ezt nem ismerem, mire jó? És ha kell, nincs rá Linuxos alternatíva? Mert akkor egyszerűen átállhatnának ők is.
"Mondjuk olyankor, ha nem akarsz (Windows analógiával élve) C:, D:, E:, F:, G:, H: meghajtót, csak egyet, amin egyben van minden." - Ez most nekem is jól jönne, mert kevés a helyem, 3 részre van osztva a winyóm, hiába van 10,
20 meg 30 GB szabad hely külön-külön, egy 60 GB-s játék már nem megy fel. Itt segíthetne ez a módszer Szóval most majd ezért kell nagyobb winyót vennem.
"És milyen jó is volt az úgy! Akkor még akineg gépe volt, az értett is hozzá (muszáj volt, mert másképp nem tudtad használni)." - Ez szerintem is egy szép korszak volt, annó én is azért szerettem meg a számítógépeket, meg a Netet, mert reméltem, hogy lesz egy kis helyem, amit okos emberek használnak, és ahova "elbújhatok" a sok idióta elől. Hát, ez nem jött be... :o(
"A cégeknek miért kell kedvezményes ár, ha drágább, mint a 0 Ft, amibe a Linux kerül?"
Azért, mert a cégek többségében olyan nem informatikához értő emberek ülnek, akik Windowson szocializálódtak (azt tanulták, az van az otthoni gépükön, így már attól megijednek, ha nem egy kék "E" betű jelzi a webböngészőt). A cégeknek meg időbe, erőforrásba kerülne a Linuxot megtanítani.
""a cégek általában Active Directory-t használnak" Ezt nem ismerem, mire jó?"
A tartomáynykezelő rendszer - így az Active Directory is - arra szolgál, hogy van egy központi szerver gép a cégen belül, erre csatlakoznak fel az irodai kliens gépek.
A központi szerver kezeli, az irodai gépeket, az határozza meg, hogy az irodai kliensgépekre milyen programok kerülhetnek, milyen szolgáltatások fussanak, a felhasználók mikhez férhessenek hozzá, a felhasználók központilag vannak menedzselve, így a felhasználónevük+jelszavuk birtokában bármelyik géphez leülhetnek, bejelentkezhetnek és a saját beálításaikkal a saját profiljukban tárolt állományok (vagy a részlegük állományai) jelennek meg.
"És ha kell, nincs rá Linuxos alternatíva? Mert akkor egyszerűen átállhatnának ők is."
Vannak megoldások, viszont a Linux tudatos felhasználókat célzó ingyenes és eléggé tág, diverz eszközkészlet-stratégiája miatt egy nem IT-specifikus cégnek - pláne terméktámogatás nélkül (ami abban segít, ha valami gixer van, akkor a fejlesztő cég tud segíteni) - nehezebb átállnia erre a rendszerre.
Vannak megoldások - mint például a Red Hatnek illetve a Suse-nak - de azok fizetősek.
Annyit fűznék hozzá a Active Directoryhoz, hogy távolról szinte bármit meg lehet csinálni a kliensgépekkel a csoportházirendek használatával. Gyakorlatilag csak akkor kell odamenni a géphez, ha fizikailag kell csinálni vele valamit. Rá tudok tenni programot - eltávolítani, frissíteni, vagy lehetővé tenni, hogy az adott felhasználó a választható programok közül maga azt telepítsen fel, amire szüksége van. Vagy akár hátteret cserélni,távolról a regisztryt szerkeszteni. Eltávolítani gombokat a startmenüből. A Windows alapvető működési szabályait felülírni. Szenzációs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!