Mi ez az adattörlő kód, amit új pendrive stb. esetén lehet igényelni, hova kell beírni, és miben más, mint a törlés vagy formázás?
#7 Linux alatt még könnyebb:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda
Amúgy az emberek 90%-ának megfelelne a Linux, csak nem azzal találkoznak először.
"egyébként német, auditált"
Ja, de egy tisztességes fordítót nem tudtak megfizetni a weboldal fordításához. Ilyen gyönyörűségek vannak rajta, mint:
"ADATOK TÖRLÉSE. ÁLLANDÓAN."
"Laza meghajtók"
"USB pálcikák"
"Az nem elég, hogy a rendszergazda (ha egyáltalán van) - elvileg - leformatálja az eladni kívánt adathordozót,"
Normális, nagy cégekre gondoltam, nem a Sufni Bt.-re.
Ahol dolgoztam, ott pl soha nem adták el a leselejtezett HDD-ket. Amikor adományoztak gépeket, akkor is HDD nélkül ment ki a gép, vagy vettek bele vadiúj HDD-t és úgy adták ki.
A leselejtezett HDD-ket meg vagy bedarálták, vagy szétszedték és a tárcsák mentek az égetőkemencébe. Ugyebár a Curie-hőmérséket fölött minden mágneses jel elvész, onnan már fizikailag lehetetlen bármit is visszaállítani.
"Normális, nagy cégekre gondoltam, nem a Sufni Bt.-re."
"Normális nagy cégeknél" is lehet találkozni ilyen jellegű adatszivárgással - például leselejtezett irodai gépeknél (többször tapasztaltam ilyet, de nem csak én: [link] ).
"Ahol dolgoztam, ott pl soha nem adták el a leselejtezett HDD-ket."
Egyedi eset.
"A leselejtezett HDD-ket meg vagy bedarálták, vagy szétszedték és a tárcsák mentek az égetőkemencébe. "
Felesleges pocsékolás, környezetszennyezés.
Egy modern merevlemezt elég egyszer szektorról szektorra letörölni és egyszeri szoftveres módszerekkel nem lehet helyreállítani róla adatot.
"Felesleges volt behozni a Linuxot"
Nem volt felesleges, mert ha én megszólalok itt sokan tudják, hogy na már megint az a linuxos troll pofázik.
Gyakorlatilag a védelmében szólaltam fel, mert sokan azért tartják barátságtalan rendszernek, mert azon parancssorozni kell. Csak arra akartam rávilágítani, hogy bizonyos esetekben windowson is kell, vagy a windows parancssor ismerete is előnyös lehet. Azt már nem is részletezem, hogy bizonyos dolgok összetettebbek és bonyolultabbak windows parancssorban, mint linuxnál. 11-es hozzászóló meg is írta, jelen példa jól szemlékteti.
"Tudod, az a különbség, hogy Linuxon KELL, míg Windowson csak egy lehetőség a parancssor. "
Nem. A modern asztali Linuxon sem KELL feltétlen parancssort használni - ez egy közkeletű tévedés.
"Ezért is felhasználóbarátabb a Windows."
A Linux is teljesen felhasználóbarát, csak - ahogy a mondás tartja - "megválogatja a barátait".
"Tudod, az a különbség, hogy Linuxon KELL, míg Windowson csak egy lehetőség a parancssor."
Ennyi erővel Windowson is kell a parancssor, csak mivel sokan nem ismerik, ezért mindenféle toolokat meg programokat telepítenek feleslegesen. Lásd lemeztörlő vagy a kedvencem az időzíthető kikapcsolás. Na ahhot minek program, pedig hányan külső alkalmazással csinálják ezeket.
Linuxnál a jól megválasztott felhasználóbarát disztribúciónál elkerülhető. Mondjuk Mintnek meg uborknak itt lehet hiányossága, de például openSuSE annyira profi, hogy konzolon is működik a yast vezérlőpultja és nyilakkal, enterrel meg tabulátorral bármit meg lehet vele csinálni még telepített grafikus környezet nélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!