Van értelme 12 GB Ram-ot 16 Gb-ra bővíteni? Van olyan játék ahol ez számít? Vagy nem ez lesz a gép gyenge pontja? (I7 4770k, gtx 1070)
1x4 vagy 1x8gb ram modul nem drága már manapság. Pl Hogwarts Legacyban szinte mindegy mert 16gb rammal sincs sokkal kevesebb lagg spike mint 12gb-vel. Mivel az is kevés neki 20-24gb kellene oda. Last Of Us, SW Jedi Survivor is eszi a ramot de elvannak 12-vel is.
Az, hogy megéri e neked függ, hogy meddig akarod használni még ezt a gépet hosszabb távon lehet megérné az olcsóság nevében is 16gb föle menni akár. De ha hamarosan tervezel váltani akkor inkább tegyél félre DDR4 vagy lehetőleg DDR5 32gb-ra. Azon belül is minél magasabb órajelű ramokra. De 7400mhz fölötti ramok általában már irreális áron mennek ahhoz, hogy megérje a plusz 1-2% teljesítmény. 5600-6600mhz van legjobb áron ddr5-böl. De 4800mhz is jobb mint ddr4.
Igazából anyagi okok miatt sem tervezek új gépet össze rakni, meg csak hobbi szinten játszok időnként. Így igazából megfelel számomra a jelenlegi is, csak szeretném optimalizálni. Néztem, 4e Ft körül már kapható 4gb ram bele.
Muszáj ugyanolyannak lennie a dual channel miatt?
Van helyzet amikor kéne még ram, de sokat ezen szerintem nem segít.
Eljárt felette az idő, a csúcsról lecsúszott az i3 alá.
Szerintem, ha kiszolgál használd amíg megy (vagy nem kevés) aztán egybe frissíts lap+proci+ram.
Full mindegy, hogy elavult proci, hiszen elmondására szerint nem fogsz mostanában 1070-ről váltani. Videojátékhoz még mindig erős GPU kell, kevés a kivétel, és ott is sokszor a single thread teljesítmény számít, ami nem nőtt elképesztő mértékben.
A RAM-ból tényleg jobb lenne a 4 modul a dual-channel miatt. Nagyobb sávszélességből profitálhat a játék. Ha nem is sokat, de olyan +5% körül. Ennél már csak drágább lesz a RAM, meg egyre csak szűkül a kínálat DDR3-ból. Kb 3-5eFt egy modul.
Meg hát 12GB már nem mondható soknak. Simán lehet már olyan játék, amivel szenvedős játszani. Nálam a 8 GB már egyértelműen szenvedős volt, a 16-tal még elvagyok. De dolgozós laptopon a 16GB még zrammal is rohadt szenvedős.
Szoktam néha olvasni, hogy egyes esetekben durva gyorsulást is hozhat a gyorsabb (nagyobb eff. órajelű = nagyobb sávszélességű) memória, de ez szerintem a DDR3-érára nem kimondottan vonatkozik. Persze ott is vannak örült tuning-ramok, de azért jellemzően a játékok a nagyobb sávszélből profitálnak, és olyan brutál különbség nincs egy 1600-as és egy tuning ram között. Ha ugyanezzel a kártyával váltanál valami csúcs ddr5-ös konfigra, ott talán lenne 2 számjegyű a százalékos különbség.
Köszönöm a részletes válaszokat, el kezdek keresni egy nagyon hasonló vagy ugyanolyan ramot ami benne van.
Mondjuk a jelenlegi ram: kimgston
KHX1600C9D3B1K2-8GX 2x4gb
A harmadik amit egy barát adott miután új gépet vett:
Kingston HyperX FURY red.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!