Ez jó laptop? Apple Macbook Air M1
#12 Mert a Thinkpadem a csupán két éves kora és 1800 eurós ára ellenére összehasonlíthatatlanul lassabb és problémásabb volt. És mert a MacOS jobban össze van rakva, mint a Windows, még ha eleinte szokatlan is volt és frusztrált ez-az.
Az X390-emmel való problémázások jellege:
- töltő bedugása-kihúzása a képernyő pár másodperces lekapcsolásával jár, és előfordul, hogy visszadugásig villog
- random HDMI eszközöket (projektorok, konferenciatermi TV-k) vagy jól kezel, vagy nem, Miracast vagy jól megy, vagy nem (de mindenképp megpörgeti a gépet)
- akármilyen kapacitású nem gyári kábellel lefojt a gép maximális teljesítmény alá (nesze neked, USB-PD szabvány, cipelhettem a téglát GaN-os töltő helyett)
- hardveres videó dekódolás néha spontán lekapcsol, Youtube beszaggat
- eleve gyenge, 2 év alatt még szánalmasabbra csökkenő akksi élettartam
- kihúzom a monitort, töltőt, de véletlenszerűen clamshell módban marad (jó esetben észreveszem és menüből altatom, rossz esetben lemerülésig zúg és fűt a táskámban)
- ugyanaz az USB dokkoló, ami a Macbookommal tökéletesen megy, gyakran csak második-harmadik bedugásra működött
- sokkal bénább képernyő
- sokkal lassabb chipset
- időről időre semmiből lecsapó windowsos 100% CPU háttérfolyamatok
- 16 GB memória feleannyinak érződik, mint Apple Siliconon
- ez már csak hobbi, de külső hangkártya és plusz driver nélkül zenélésre használhatatlan audió latency
Lehet mondani, hogy ez egy különösen rossz modell volt, de valójában minden Windowsos géppel van valami nyűg, ha nem ez, akkor más. A régebbi gépeimnek is megvolt a maga baja, bár azokon főleg Linuxot használtam (apropó, a WSL-t viszont nem lehet eleget dícsérni, nagyon faszán megcsinálták). Annak idején egyébként nem is igazán irritált mindez, csak utólag furcsa hogy egy drága Thinkpad is ekkora szar tudott lenni. Az Apple-nek nyilván egyszerűbb dolga van annyiból, hogy a MacOS-nek csak saját hardvert kell támogatnia, de felhasználóként engem mégiscsak a végeredmény érdekel.
Kedves kérdező! Nekem egy Zenbook 14-em van (UX3402ZA), amit egy éve használok. Egyetemi használatra vettem, előtte 6 évig egy régi Macbook Airem volt, amit imádtam, de tönkrement. Vásárlási szempontom az volt, hogy ne legyen 450k feletti az ár, mert az nekem lélektani határ volt. Macbook Air akkoriban 420 körül volt, ez 450. Bánom, hogy nem azt vettem. 1 év alatt többet káromkodtam a Windows optimalizálatlan rendszere miatt, kétszer volt szervizben a gép, mert a ventilátor zúgott, forró volt a gép és rendszeresen megfagyott alvó mód alatt (alaplap hiba volt utólag).
Szóval ha tartós gépet szeretnél, nem játékra, hanem tanulni akkor csakis a Macbookot tudom ajánlani. A használt 300 ezres gépek meg legjobb ár-érték arányban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!