Egy Macbook Air mennyire jó orvosi egyetemhez ?
Első éves orvostan hallgató vagyok és perpillanat nincs laptopom, szóval gondoltam kellene valamit venni.
A sima m1 es macbook airt néztem ki
8 magos CPU
7 magos GPU
8 GB egyesített memória
256 GB-os SSD-tároló
Annyi, hogy legalább 6 évig szeretném használni, ilyen elég lenne ?
Én 6+ évre terveztem (az előző is 10 évet ment), így a most elérhető maximumot kértem bele (M2, 16GB, 512 - ebből van nagyobb, de az nem kell és nem is fog).
Az M1 még ok, az is brutál gyors CPU/GPU, azzal nem lesz baj. A tárhely annyi amennyi, ha van mindig jó neted és tudsz adatokat cloud-ban tárolni, akkor nem kellenek terrák a gépbe szerintem. A memórián viszont ne spórolj. Ma a 8GB a minimum, ezt 4-6 év múlva biztosan szűknek fogod érezni, ha lehet, akkor ebből kérd a maximumot (ha jól tudom Air-be 16GB). És akkor elleszel vele, max. egyszer kell majd egy aksit cserélni később.
Most nem azért, de egy orvosi egyetemi hallgatónak konkrétan mit nyújt egy mac amit egy windows, vagy akár linux nem? Nem "hozza vissza az árát", ha sosem azzal fog pénzt keresni, tanuláshoz pont semmivel nem nyújt többet egyik gép a másiknál, és untig elég egy belépő szintű vacak is, mert az ehhez kellő számítási kapacitást rég megugrották azok is. Prog infóra sem kell több, nem hogy nem IT területen hallgatónak. 20 éve talán, de ma nem, hát a telefonod nagyobb számítási kapacitással rendelkezik mint a gép amin 20 éve oprendszereket írtak, ne gondolja senki, hogy egy egyetemista ma nagyobb feladatba vágja a fejszéjét mint akkor egy szakmabeli tette.
Ettől függetlenül ha macet akarsz és van rá pénzed vegyél macet, nem kell racionalizálni ezeket a dolgokat. Aztán hogy 6 évnyi nyüstölést bír-e az majd kiderül, de igaz ez bármelyik másik gépre is.
#16 Ez jogos!
Én eddig bárkinek ajánlottam Mac-et (átlag felhasználóknak, akiknek igazából egy Linux is tökéletes, mert nem használnak spéci, csak Windows-on elérhető programot), azok azóta is csak hálálkodni tudnak csak, hogy életük legjobb döntése volt elengedni a Windowst és soha nem gondolták volna, hogy normálisan is tud valami működni, a legnagyobb örömük, hogy bekapcsolják és működik hibátlanul, ahogy kellene mindennek.
Na ezt pl. a Mac tudja, ezzel szemben bármelyik Linuxot, vagy Windows-t, aminek mindig van valami baja, elég egy rossz kattintás és már össze is omlott a rendszer.
Mondom ezt úgy, hogy naponta több ezer user Windows-os gépét felügyeljük, eközben pedig Linuxot használok, hagyományos gépen, ahol csak tehetem.
A privát gépem pedig MacBook Air, úgyhogy mondhatjuk azt, hogy mindhárom rendszerben otthonosan és magabiztosan mozgok.
Na végül megrendeltem az m1 es macbook airt, csak nem az alap specekkel, hanem 16gb rammal és 512 es ssd-vel.
Egy picit elgondolkoztam az m2 esen is, de drágább és úgy sem tudnám kihasználni.
Ha még nem volt macOS tapasztalatod, akkor kitartást a tanulási folyamathoz! Ha esetleg van kérdésed a rendszerrel vagy bármivel a használat kapcsán, írj nyugodtan privátban akár és segítek.
Illetve vannak Facebookon is Apple MacBook felhasználók csoportja, ajánlom azt is esetleg, mert sokat segíthet egy már macOS-ben tapasztalt user a másiknak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!