Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan oldhatom meg a számítóg...

Hogyan oldhatom meg a számítógépem hűtését?

Figyelt kérdés

Most építettem meg az első számítógépemet és észrevettem hogy nagyon felhevül a gép terhelés alatt.

Olyan 80-85 fokra a cpu, 60-65 a videókártya.

A gyári cpu hűtőn kívül nincs benne semmi más ami hűthetné az alkatrészeket, ezért jelenleg levettem az oldalát, hogy jobban tudjon levegőzni addig.

A gépházban viszont csak 2 db ventilátornak van hely, egy hátsónak és egy oldasónak.

Az megoldás lehet, hogy beszerelek egy hátsó ventilátort illetve kicserélem a cpu gyári hűtőjét?

Ha van más tanácsotok akkor szívesen meghallgatnám azokat.

2023. júl. 23. 16:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
A vidikari hőmérséklete tökéletes, a CPU kicsit magas. A bordán van paszta? A gyári hűtőn van, de lehet az alján a fólia rajta maradt, az probléma. Hátra mindenképp szerelj ventit, mert valószínűleg bent reked a forró levegő és az kering a házban, az tud ilyet okozni, a hátsó venti feladata ezt kifújni, ilyenkor természetes módon is pótlódik a kifújt levegő előről. Akkor érdemes előre is tenni ha van HDD a gépben, mert azt is ajánlott hűteni, az már 50 fok felett kritikus állapotba kerül.
2023. júl. 23. 16:17
 2/12 A kérdező kommentje:

A gépház elejére nem tudok ventilátort rakni, sajnos nincs hely hozzá.

A fóliát pedig megnézem, hogy le lett-e szedve.

Illetve tudnál ajánlani ventilátort, mert ehhez nem értek?

2023. júl. 23. 16:34
 3/12 xKakashix ***** válasza:

"A gépház elejére nem tudok ventilátort rakni, sajnos nincs hely hozzá."

Ebből azt tudom leszűrni, hogy rossz gépházat választottál és nem szellőzik kellőképpen. Ha a házat be tudnád linkelni az segítene.

2023. júl. 23. 18:47
 4/12 anonim ***** válasza:

Az előttem válaszoló jól mondja. Nem segít hogy nem tudunk semmit a konfigodról és arról hogy mire használod. Ha játszol, vagy esetleg komolyabb 3D-s programokat futtatsz érdemes lehet lecserélni a házat egy olyanra ami jól szellőzik és plusz ventilátort is lehet tenni. Látatlanban én pl az NZXT H5 flow-t tudnám javasolni, hűtés szempontból kiváló.

A processzor gyári hűtője pedig nagyjából netezésre elég. érdemes lecserélni ugyanis már 10 ezer forinttól is nagyon jó léghűtőket lehet venni. (Akár RGB-set is ha valakinek ez a fétise)

Illetve így a nyári melegben sokat tud segíteni egy takarítás, ha nagyon poros a gép az igencsak rontja a hűtést. Ezt érdemes fél-egy évente megcsinálni főleg ha a gépházat a padlón tárolod.

2023. júl. 24. 17:26
 5/12 anonim ***** válasza:

A ventilátorokra vonatkozóan én 140mm-est javasolnék amennyiben elfér.

Konkrét márka szempontjából a Noctua verhetetlen mind PC, mind processzor hűtés szempontjából. Nem éppen a legolcsóbb, viszont ha egyszer megveszed valószínűleg tovább fog élni mint a géped bármelyik alkatrésze.

2023. júl. 24. 17:29
 6/12 A kérdező kommentje:

#3-#4

Elnézést.

A processzor egy Ryzen 5 5600.

A videókártya egy Rx 6650 XT.

Most építettem, takarítani nem kell.

Csak játékra használom.

A gépház az asztalon van.

#5 Az 140mm-es nem fér be, próbáltam.

2023. júl. 24. 19:00
 7/12 A kérdező kommentje:

A gépházról sajnos nem tudok még nyilatkozni, mivel az ismerős akitől vettem még találta meg.

Amíg nincs hűtése levehetem az oldallapját a háznak?

Vagy lesz bármi baja?

Valószínűleg az lesz, hogy kicserélem a processzorhútőt és ha az nem elég akkor veszek egy ventillátort hátra meg oldalra is.

Úgy talán jobb lesz a légáramlás.

2023. júl. 24. 19:05
 8/12 anonim ***** válasza:
Az egyetlen hátránya, hogy jobban fog porosodni de amíg nem öntöd bele a kólát nem lesz baja, és sokat tud segíteni a levegő cserén.
2023. júl. 24. 19:23
 9/12 anonim ***** válasza:
Az R5 5600 90 foknál kezd throttingolni. A 85 full load alatt még belefér. De lecserélheted a gyári hûtõjét, ha zavat. Ha a videókártya csak 65 fokig megy, nem szükséges új gépház.
2023. júl. 27. 08:50
 10/12 MGéza ***** válasza:
Gyári hűtő helyett vegyél valami custom darabot, 120-140mm single venti, ha nem elég akkor vegyél eleve olyat, amelynek mindkét oldalára lehet szerelni ventit, szerintem 5-10c° simán nyerhető azzal is. A videokártya meg bőven jó hőmérsékleten üzemel.
2023. júl. 27. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!