Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A Hardveraprón árult Windows...

A Hardveraprón árult Windows és Office kulcsok valóban jogtiszták?

Figyelt kérdés
Úgy tudom akkor számít teljesen jogtisztának egy termékkulcs, ha áfás számlát is adnak hozzá. Vagy lehetséges, hogy az Aliexpress-en, Ebay-en fillérekért beszerezhető kulcsokat adják tovább nagyobb haszonnal ezek a szakik...?

2023. febr. 27. 05:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
81%

Ezek a kulcsok többnyire olyanok, amit volume-licensing-ben megvett egy cég és a kimaradt, fel nem használt kulcsokat árulják ki olcsón. Technikailag aktiválni tudod vele a rendszert, mennek a frissítések és jogtisztának mutatja magát. Gyakorlatilag ez egy szürke zóna, mert se nem kimondottan illegális, se nem ténylegesen jogtiszta licenc, hanem valahol a kettő között.

Idehaza a lőtéri kutyát sem fogja érdekelni, ha magánszemélyként ilyen 3 ezer forintos Windows kulcsot használsz. Cégként már már lenne a helyzet.

Egyébként meg meg lehet oldani: Én Linuxot használok és szabad szoftvereket, így nem kell aggódnom a licenckulcsok miatt.

2023. febr. 27. 10:30
 12/18 anonim ***** válasza:
75%

Lepontoztátok a #6-os hozzászólást, pedig neki lehet igaza :-) A hatályos EU-s szabályoknak megfelelően lehetséges a használt szoftver értékesítése (ugyanúgy, ahogy pl. a dobozos játékok is eladhatók, ebben nincs különbség, és logikus, hogy nem is lehet).

Még egy OEM licenc is leválasztható utólag a hardverről, pl. mert egy cég mennyiségi licenceket birtokol, a laptopok viszont amiket vásárol eleve jönnek valamilyen oprendszerrel, amire neki semmi szüksége nincsen. Nem mindig hoznak életszerű szabályokat a "prüsszeilek", de ez esetben sikerült (a Microsoft "nagy" bánatára, amit persze Európa szerte kompenzálnak a kormányzatok...).

Vannak olyan értékesítők, akik ezeket árulják, de valóban nem 2-3 ezer forintokért (de sokkal olcsóbban, mint az új), és megkapsz hozzá mindent, amivel még cégként is rendben lesz a szoftver nyilvántartásod.

2023. febr. 27. 16:54
 13/18 anonim ***** válasza:
27%

Engem azért pontoznak le, mert nem akarják elfogadni, hogy ezek a licencek nem legálisak, pedig így van.

A volume licencek NEM értékesíthetők külön-külön, és ezek NEM számítanak használt szoftvernek. A használt szoftver az vagy a leválasztott OEM licenc, amiről szó van, vagy a megvásárolt dobozos termék.

Mégegyszer: a volume licencek NEM értékesíthetők külön-külön, ezt a Microsoft EULA-ja teljesen világosan kimondja, és erre vonatkozólag soha semmilyen bírósági ítélet nem született. Az bizonyos perek (illetve perek, merthogy több volt) az OEM licencek leválaszthatóságáról szóltak.

Csak sokan másodkézből informálódnak, nem értenek igazán hozzá, aztán összehordanak hetet-havat.

De legalább az gyanús lehet nekik, hogy egyes cégek 15-20 ezerért forgalmazzák a használt szoftvereiket, mások pedig 2-3 ezerért, és el sem gondolkodnak rajta, hogy ez vajon miért lehet így.

Hát pont azért, mert a drágábbik az a leválasztott OEM licenc, az olcsó meg az illegálisan forgalmazott mennyiségi licenckészletből származik.

2023. febr. 27. 17:06
 14/18 anonim ***** válasza:
76%
3as vagyok engem is lepontoztak pedig így van, megmaradt céges licenszeket dobnak piacra
2023. febr. 27. 17:51
 15/18 anonim ***** válasza:
44%

Itt a gyakorikérdéseken sokszor azt pontozzák le, aki jártasabb a témában, csak azért, mert a véleménye nem szimpatikus. Ez van.

2023. febr. 27. 18:56
 16/18 anonim ***** válasza:
75%

Németországban egyébként semmilyen rendőrségi razzia nem volt, csak a magyarokat etetik meg ezzel.

Beszéltem egy német fórumon pár emberrel, és konkrétan azt sem tudták miről beszélek mert akkor hallottak először erről.

Egyébként kézzel fogható licenc kódot a Microsoft sem árul már igazán.

De egyébként van olyan eladó aki fizikait árul.

2023. márc. 3. 23:27
 17/18 P.O.C. ***** válasza:
37%
#13: Ez pontosan így van. Csak az olcsó licenceteket vásárló embereknek fingja sincs valójában mit vettek. Mert az ezek árusítók szívesen hazudják a Volume MAK vagy a Volume KMS típusú licencüket OEM -nek vagy Retail -nak. (Van amúgy aki tényleg azt árul amit ír, de ez ritka, és az árán is meglátszik) És a vásárlók nem igazán veszik észre turpisságot, mert a Windows alapból nem írja ki mivel aktiválták. Csak hogy aktiválás kész, azt cső. (egyébként pl a slmgr -dli parancs megmondja).
2023. márc. 4. 01:16
 18/18 anonim ***** válasza:
26%

17/

Ez sem igaz teljesen mert akkor én fehér holló vagyok,eddig több helyről vásároltam többször két és három ezer forint között retail licenszet és eddig minden újratelepítés után szintén újra aktiválódott a windows.

júl. 20. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!