Milyen M2. tárolók vannak és hogy működnek?
Most raknék össze egy asztali pc-t, és már ki silabizáltam egy két dolgot, de az M2 terén még elég buta vagyok. hiába keresgélek jobbra balra a neten, eddig csak azt sejtem, hogy a generációnak kellene egyeznie (pl. Gen4x4 vagy Gen5x4) Szóval, Adott ez az alaplap, amit kinéztem magamnak:
És ezen olyan M2-es csatolófelület van, hogy: "3X Hyper M.2 Sockets (PCIe Gen4x4)" és olyan hogy "1 Blazing M.2 Sockets (PCIe Gen5x4)" ...
Valaki le tudná írni ezekkel kapcsolatban, hogy ezekhez ha rendelnék megfelelő szintű M2 ssd-t, akkor mire figyeljek? (A generációra, vagy nem arra?)
A másik kérdésem, mivel még sosem volt M2 ssd -vel ellátott gépem, hogy ezekre lehet ugyanúgy feltenni op. rendszert, mint a régi hagyományos ssd-re vagy még régebbi sata/hdd-re?
A kérdés azért van, mert ugy terveztem, hogy 1 db 250gb-os m2. (ezen lenne az op rendszer), és további 2 db 500gb-os M2 ssd lenne a gépben. Ezt meg lehet oldani?
Értékes válaszotokat nagyon várom, bizalommal.
Vannak ezek a csatolófelületek, pl. PCIe NVMe, vagy 2280 NVMe, ezekkel sem vagyok tisztába.
Ha valaki még erről is fel tudna homályosítani az pazar lenne. :)
Fontos, hogy az alaplap mit támogat, mert hiába veszel 5. generációs M.2-t ha az alaplap csak 4-est támogat akkor be lesz lassítva. Mint írták, oda-vissza kompatibilis, szóval nem lesz olyan, hogy nem tudod belerakni vagy berakod és nem működik. Ez olyan mint a PCIe csatlakozó a videokártyánál, az is oda-vissza kompatibilis, csak mindig az adott gen megengedett legnagyobb sebességével fog menni.
PCIe vagy sata azt az interfészt jelöli ahogy eléred az adatot. a SATA általában 550/500 Mb olvasás/írási maxot tud, PCIe ilyen téren jobb mert több ezer is lehet.
SLC, MLC, TLC, QLC ezek a memóriacella felosztások, a leggyakoribb jelenleg a TLC, szerintem ezzel neked sokat laikusként nem kell foglalkoznod.
Sata vagy NVMe, ezek be/kiviteli protokollok, hogyan kezeli az adatot, az NVMe újabb, PCIe-s M.2 SSD-knél ezt szokták használni.
Nézd meg az alaplapodon az m.2 bővítőhely mit támogat, ugyanis ha pl 2 M.2 hely van rajta, szinte garantált hogy az egyik csak PCIe-s M.2 SSD-t fogad be, sata-t nem fogja felismerni, de olyan is van hogy az egyik port sata/PCIe a másik csak PCIe, viszont ha két M.2 ssd-t raksz be akkor csak úgy megy ha mindkettő PCIe-s különben letiltja a sata-sat. Erről bővebb infó az alaplap gyártói oldalán van feltüntetve.
Op rendszert természetesen lehet rá rakni, ez is csak egy adattároló, mint a HDD, egyszerűen gyorsabb mert nincsen mozgó alkatrész, hanem szinte egyszerre ér el minden infót, nem kell az olvasófejet mozgatni ide oda.
Az is kérdés hogyan akarsz 3db M.2 SSD-t a gépbe rakni, van egyáltalán annyi csatlakozó az alaplapon amit kinéztél? Mert magán használatra 2 a max, amit rá szoktak rakni a lapra. Esetleg PCI-e 4x slotba rakható bővítőkártyával gondoltad?
Amúgy messze több értelme lenne venni egy nagyot és azt particionálni, esetleg egy 500GB meg 2TB és a 2 terásat úgy osztod fel ahogy szeretnéd.
250Gb elég karcsú, mert ha felraksz különböző programokat azok is előszeretettel települnek a C rendszerpartícióra, így meg hamar kifogysz a helyből. Ha én nem nézem az SSD-re rakott játékaimat, csak a célprogramok 370 GB-ot foglalnak, igaz ebben van több munkaszoftver is.
A számok, amiket láttál az M.2-nél a befoglaló méretet jelölik. Pl 2280 azt jelenti, hogy az M.2 SSD 22 mm széles és 80mm hosszú. Szintén az alaplap gyártói oldalát kell megnézni mit támogat, mert már vannak ennél nagyobbak is és ezeket le kell csavarozni (alaplapon előre bele van rakva a csavar).
Teljesen hasra ütés szerűen:
Details fülnél látod:
2 x M.2 slot (Key M)
M2_1 slot (from AMD® Processor)
Supports PCIe 4.0 x4 (3rd Gen AMD Ryzen™)
Supports PCIe 3.0 x4 (2nd Gen AMD Ryzen™/ Ryzen™ 4000 G-Series, Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics)
Supports 2242/ 2260/ 2280/ 22110 storage devices
M2_2 slot (from AMD® X570 Chipset)
Supports PCIe 3.0 x4 (2nd Gen AMD Ryzen™/ Ryzen™ 4000 G-Series,Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics) and SATA 6Gb/s supports 2242/ 2260/ 2280 storage devices
2 darab M.2 slot van. Az M2_1 slot támogat PCIe 4.0-át, de csak akkor ha 3. generációs AMD processzor van benne, egyébként 3.0-ával fog menni. Az M2_1 a 2242/ 2260/ 2280/ 22110 méreteket kezeli, gyakorlatilag mindet, 110 mm-nél nagyobb M.2 SSD-t még nem láttam (persze lehet hogy van).
Az M2_2 slot fixen csak PCIe 3.0 csatlakozással rendelkezik, viszont ide már maximum 80 mm hosszú (2280) SSD-t lehet csak berakni.
Egyik M.2 Slotnál sincs feltüntetve a SATA támogatás ,tehát ezekbe az M.2 slotokba ha SATA-s M.2-t raksz, nem fog működni.
A rengeteg infó után amit én javaslok:
Nézd meg az alaplap gyártói oldalát, az milyen M.2 SSD-t támogat, a PCIe csatlakozós M.2-vel nem lősz mellé, lehetőleg legyen nagyobb generációs, legalább gen4, a fizikai mérete meg lehetőleg max 2280-as, azt jóformán minden modernebb (3-4 éves) lap szépen kezeli. Tárolási méretre én egy nagyot vennék, esetleg egy közepes/egy nagy teljesítményűt és azt úgy particionálod ahogy akarod.
Húúú rengeteg írtál! :) Köszi!
Megnéztem De jobb ha te is megnézed, mert a rengeteg infóban elvesztem :))
ez lenne az alaplap:
És ezek lennének az M2
És
És szépen kérlek, ha már ennyire vágod a dolgokat, akkor kérlek nézd meg nekem ezta ramot, hogy jól választottam e, tényleg passzol az alaplaphoz:
5200Mhz szándékozom majd használni, a cpu is támogatja (AMD RYZEN 9 - 7900X vagy 7950 lesz benne, még azt nem tudom)
"eddig csak azt sejtem, hogy a generációnak kellene egyeznie (pl. Gen4x4 vagy Gen5x4)"
Nem kell, visszafelé kompatibilis és ez nagyon fontos. Normál földi halandó a PCIe 4.0 x4 sebességével sem tud mit kezdeni, mert normál használatnál és játéknál erre sincs szükséged, az 5.0 meg ennek a duplája...
Az 1TB-os Crucial P3 esetében 7000Ft árkülönbség van a PCIe 3.0 és 4.0 változat között. Utóbbi azért a 7000 forintért semmivel nem fog számodra többet nyújtani normál használatnál.
Első körben találd ki mire használod a gépet és derítsd ki szükséged van-e ultragyors SSD-re. Ha nincs akkor ne költs feleslegesen.
"A kérdés azért van, mert ugy terveztem, hogy 1 db 250gb-os m2. (ezen lenne az op rendszer), és további 2 db 500gb-os M2 ssd lenne a gépben. Ezt meg lehet oldani?"
A kérdésben szereplő alaplapban meg lehet oldani, de ennek mi értelme? Rendszernek, játékoknak stb kevés a 250GB,tárolásra olcsóbb a HDD. Még ha külön szeded, hogy rendszer és munka SSD akkor is elég kettő szerintem.
7: Üdvözöllek John_McClane! már segítettél nekem :)
Igen-igen, érdemes leírnom olyan dolgokat is hogy:
a 250 es azon csak op. rendszer lenne. így ha a rendszerrel gond lenne csak azt kel ujra huzni, a többi meghajtón megmarad minden, játék, zene, programok, stb. (Szerintem lehet hogy majd a két 500-ast lecserélem egy 1000-re.) Egyébként ezt még akkor találtam (találtuk) ki, amikor kezdtek bejönni a sima ssd-k, és nem tudtuk hogy bízhatunk bennük, vagy nem. Hiába írták hogy ennyi meg annyi ideig fognak menni, de voltak negatív infók is, mint pl. az is, hogy ha behal, akkor hirtelen fogja azt tenni. ezt csak zárójelben írtam :) mindegy is :)
Hosszú távra tervezek a géppel, mint eddig mindegyikkel tettem az elmúlt 100 évben.
Már nem játszok, csak a WOW-al, de mivel régen (15 éve) gamer voltam, így olyan gépet raknék most össze, hogy esetleg ha meglátok egy "mai" játékot, akkor tudjak vele játszani, ha akarnék...
"így ha a rendszerrel gond lenne csak azt kel ujra huzni, a többi meghajtón megmarad minden, játék, zene, programok, stb."
A rendszer újrahúzásával a játékokat is újra kell majd húznod, szerintem nagyon rég nincs már olyna játék ami menne tovább rendszercsere után. E miatt teljesen felesleges a több meghajtó.
Zene és hasonlók tárolására pedig még mindig olcsóbb a HDD.
Elég ha veszel egy 1TB nvme SSD-t meg mellé egy HDD-t, teljesen felesleges 3 SSD-re költeni a te esetedben.
RAMból inkább a 6000 környékére kellene elmenni, viszont a két említett Ryzen 9-re mi szükséged van? használsz olyna programokat amik igényelnek ekkora teljesítményt? :D
"a két említett Ryzen 9-re mi szükséged van? használsz olyna programokat amik igényelnek ekkora teljesítményt?"
Azt gondolom, hogy Pl. úgy két év mulva se legyen gond egy akkor kijövő játék futtatásával, ha CPU-ról beszélünk. Ahogy nézem a most kijövő játékok gépigényét, Pl. 6 magot kérnek, akkor a 8 mag már nem olyan sok. Ezért gondoltam a 12 magosra. De lehet rosszúl látom. Igazíts ki ha hülyeségeket írkálok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!