Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Laptop ram bővítés hogy lesz jó?

Laptop ram bővítés hogy lesz jó?

Figyelt kérdés

Helló. Van egy Asus laptopom (10. Szériás i7, gtx 1660 ti) viszont a ram mennyisége még azóta se lett bővítve (8gb) mióta megvettem (2 év, pedig már akkor se ártott volna) egy két videójátéknál bőven észrevehető ez a ram hiány.

Tehát valami ganyé gyári ram van benne, ehhez most tegyek egy 8gigásat, vagy ne szarozzak, hajitsam ki, azt menjen duál channel 2x8 gb?

Vagy nincs akkora különbség, hogy megérje duál channelbe nyomatni?

Köszi a választ

2022. dec. 5. 13:59
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nincs akkora különbség, de ha van rá lehetőség, akkor érdemes a dual channel.

Valószínűleg gyárilag egy normális RAM van benne (lehet, hogy nem is tudod kiszedni, az ASUS-nál szeretik ráforrasztani az alaplapra), szóval az mellé érdemes akár (ha van) egy teljesen megegyező típust venni, ha ez nem megoldható, akkor legyen egy ugyanolyan órajelű memória.

Nem tudom, hogy mennyire tervezel vele hosszú távra és milyen programokat használsz, de nekem (nem játék célra) a 16 már 1-2 éve is kevés volt, munka közben a multitasking simán megette. Akár lehetne venni bele egy 16-os modult is a jelenlegi 8-as mellé, és akkor 8+8 megy dual channelben, meg lesz még "tartlék" 8 giga ram. Persze ha egyáltalán nem használnád ki, akkor elég a 8-as is.

(Én rohadtul utálok laptopot szétszedni, szóval ha már egyszer szétbontom, akkor inkább rakok bele annyi ramot, hogy többet ne kelljen ezzel bíbelődni.)

2022. dec. 5. 14:26
 2/4 A kérdező kommentje:
Hát én se szeretem, és nem tudom melyiket támogatja a gép, azon kívül, hogy ddr4 és max 3200mhz asszem
2022. dec. 5. 14:32
 3/4 A kérdező kommentje:
És jól mondod, sok játék azért fut csak gyengébb részletességgel, mert a ram kevés mennyisége visszafogja a teljesítményt.
2022. dec. 5. 14:34
 4/4 anonim ***** válasza:

"Hát én se szeretem, és nem tudom melyiket támogatja a gép, azon kívül, hogy ddr4 és max 3200mhz asszem"

Kb. ennyit kell tudnod. Túl sok paramétere nincs egy RAM modulnak :D Még a gyártót sem hiszem, hogy túl sok értelme van nézni, úgyis valójában 1-2 tényleges gyártó van, a többi csak átmatricázza...

[link]

Innen bármelyik jó. Arra a biztonság kedvéért figyelj, hogy SODIMM típusú legyen, mert ilyen kell(ett) az összes általam eddig látott laptopba. Nem is tudom, hogy van-e egyáltalán olyan laptop, amibe nem ilyen kell. Mondjuk én így ahogy átgörgettem, nem láttam egy olyat semm, ami nem SODIMM.

Ja igen, még a memória késleltetést ellenőrizheted esetleg, bár ennek sem hiszem, hogy átlag felhasználás közben lenne bármi jelentősége (meg 99%, hogy úgyis CL 22-es van benne).

Ezt másold be cmd-be:

wmic memorychip get manufacturer, capacity, partnumber, speed, memorytype, devicelocator, formfactor

Itt pedig a partnumber oszlopból másold ki az értéket a googleba és akkor elvileg meg kéne találnod azt a RAM modult, ami most a gépedben van. Ott pedig a CL (CAS Latency) értéket keresd. Vegyél olyat lehetőleg, amilyen a mostanival megegyezik.

2022. dec. 5. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!