Melyik a legbiztonságosabb adattároló eszköz?
"A más általi hozzáférés megakadályozásának is szempontnak kell lennie"
Ott van a bios (ata) lemez jelszó. Egyszerű 5s alatt megvan és jelszó nélkül még törölhetetlenné is válik a lemez. Csak írja fel a jelszót, mert ha elfelejti gond lesz.
"Magánembernek meg ott vannak a PRIVÁT adatai - azok is kényesek."
Aki hivatalos okmányainak szkennelt másolatát felhőben tárolja, annak ugyanúgy csak gratulálni tudok, mint aki a pucér fotóit. Az meg is érdemli.
"Erről is szól a 3-2-1-1-0-elvben az "offline" példány megléte, vagyis az adattárolóhoz csak mentéskor illetve az adatok arról történő visszaállításakor szabályozottan férhet hozzá a saját gép."
Aham. Értem. Te azt feltételezed, hogy itt a gyk-n minden kérdező szakember. Mert ezt normálisan kivitelezni csak ők tudják.
"Arra való a több példányú mentés."
Igen. Ezt meg lustaságból és/vagy figyelmetlenségből vagy jóhiszeműségből nem lépik meg.
Mivel rendszer üzemeltető vagyok és nemcsak a munkahelyemen tapasztalom, hanem adatvédelmi konferenciákra is járok, ahol cégek szokták megosztani a tapasztalataikat.
A szomorú tény az, hogy az emberek túlnyomó többsége lusta, figyelmetlen és spórmeiszter. A legszörnyűbb az az egészben, hogy nemcsak a magánszemélyek, de kisebb cégek meg vállalkozások is beleesnek abba a hibába, hogy nem tesznek meg alapvető dolgokat az adataik védelméért addig, amit nem szenvednek el adatvesztést. Az adatszivárgást most inkább hagyjuk.
Szóval ennek tekintetében én egyetlen megoldásnak, de fogalmazhatunk úgy is, a lehető legkevésbé rossz, vagy lehető legjobb, továbbra is a felhőt tartom az emberek hozzáállása miatt. De csak emiatt.
"Aki hivatalos okmányainak szkennelt másolatát felhőben tárolja, annak ugyanúgy csak gratulálni tudok, mint aki a pucér fotóit. Az meg is érdemli."
Ezért nem szabad kizárólag big tech cégek felhőben tárolni illetve csak kellően erős, végponttól-végpontig tartó titkosítás mellett.
"Aham. Értem. Te azt feltételezed, hogy itt a gyk-n minden kérdező szakember."
Lényegtelen konklúzió. Nem kell feltétlenül szakembernek lennie - ezek a dolgok elsajátíthatóak.
"Igen. Ezt meg lustaságból és/vagy figyelmetlenségből vagy jóhiszeműségből nem lépik meg."
Megint csak lényegtelen konklúzió.
"Szóval ennek tekintetében én egyetlen megoldásnak, de fogalmazhatunk úgy is, a lehető legkevésbé rossz, vagy lehető legjobb, továbbra is a felhőt tartom"
Egyértelműen NEM! Adatvédelmi szempontból kifejezetten aggályos!
Kedves #13-as és #23-as Anonim válaszoló. Kettőt még kérdeznék Tőled.
1. Milyen külső adathordozón tárolod az adataid (HDD, pendrive stb)?
2. Titkosítva van-e rajta afájlrendszer?
"1. Milyen külső adathordozón tárolod az adataid (HDD, pendrive stb)?"
Hosszú távú adattárolásra főként - nem kizárólag (például vannak többek között optikai lemezes példányok is) - merevlemezeken - mert az ár/tárterület arányban a legkedvezőbb - több példányban.
"2. Titkosítva van-e rajta afájlrendszer?"
Felhasználás-függő.
Bizonyos esetekben - ahol a céges irányelvek megkövetelik, ott egyértelműen - a fájlrendszer is titkosított, de személyes használatra az adatvédelmileg kényes adatokat tartalmazó állományokat egyedileg/archívum-szinten titkosítom.
Akkor elkeserítelek Te azok közé a tudatos felhasználók közé tartozol, akikből nagyon kevés van. A legtöbben nem titkosítanak semmit. Szanaszét tárolnak mindent - a külső adathordozót elsősorban adat mozgatásra használják és nem biztonsági másolatként pl fénykép előhívatás, dokumentumok kinyomtattatása stb, természetesen titkosítás nélkül. Aztán útközben elvesztik. Már nem egyetlen pebdriveot találtam az utcán és sikerült visszaadnom a tulajdonosának, mert a pendriveon tárolt adatai alapján kis nyomozással megtaláltam facen. De baráti körben is volt rá példa, hogy valaki elvesztette a pendrive-ját és sírt, hogy a fél élete rajta volt. Persze nem lett meg. Mert ha azt valaki meg is találta, nem volt olyan jófej, hogy visszaadja. Jobb esetben csak eltette magának, hogy legyen adathordozója ingyen. Rosszabb esetben visszaélhetne az adatokkal. Persze az ilyen emberek féltik legjobban az adataikat a felhőtől.
Ennek tudatában remélem azzal egyetértesz, hogy Te nem tartozol az átlagos felelőtlen felhasználók körébe.
Azzal is egyet értesz, hogy a felhasználók többsége felelőtlen és/vagy lusta. (A kérdező sem győzött meg engem arról, hogy ennek tudatában lenne).
Ha mindkét állításomra igazat adsz (vagy részben), akkor megkérdezném szerinted melyik a jobb megoldás egy átlagos felhasználó számára:
Fizetett felhő vagy saját offline adattárolás?
A fizetett felhő egyik előnye, hogy valamennyire a felelőtlen felhasználót hülyeségeiben is korlátozza.
"a tudatos felhasználók közé tartozol"
Ő itt a paranoid anon közöttünk, egyik végletes viselkedés sem optimális.
"már nem egyetlen pendriveot találtam az utcán és sikerült visszaadnom a tulajdonosának, mert a pendriveon tárolt adatai alapján kis nyomozással megtaláltam"
Bedobod a postaládájába kis cetlit mellékelve hozzá ezen felirattal:
Megtaláltam a pendriveodat amit elvesztettél. A megtalálónak járó jutalmat már levontam a bankszámládról mert minden adatot megtaláltam rajta. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!