A számítógép, monitor minden napos áramtalanítása miatt nem mehetnek tönkre ezek az eszközök?
"Emberünk leragadt a vasmagos transzformátorok és a csöves tranzisztorok korában."
Csöves tranzisztor?
A 90-es évek közepéig én is kapcsolós elosztóval kapcsoltam le a PC-t, de utána áttértem az menüből való kikapcsolásra... 😁
"de utána áttértem az menüből való kikapcsolásra..."
Az a baj, hogy azzal nem kapcsolod ki.
Ha most is ugyanúgy kapcsolnám ki, akkor hamar összeomlana a windowsom és adatvesztésem is lenne. A hddk is lehet hamarabb tönkremennének.
És mit nyernék vele? Fél W fogyasztást, fél napig? Az havi 2 Ft a villanyszámlán.
Az elosztós kikapcsolást természetesen a rendszer leállítása után kell alkalmazni. Úgy a művelet nem veszélyezteti az adatokat.
Amúgy nem fél W az, hanem inkább 5. A monitor megint 5. A másik PC megont 5+5. A Tv még 8. A set top box még 12. A másik TV megint 8-10, másik set top box még 10, digit. elosztó/router újabb 5-6, aktív hangfal szintén pár W. Itt-ott bedugva hagyott telefon töltők, rádiós órák, az egész nyáron kikapcsolt, de tápfesz alatt lévő kazán, stb. Hol is tartunk? Hány W-nál?
De nem is ez a lényeg (nekem), nem emiatt kapcsolom ki, hanem mert semmi értelme bekapcsolva hagyni. Semmi olyan funkciót nem használok amihez bekapcsolva kellene hagyni. Más szóval semmit nem nyerek vele (most csak a PC-ről van szó). Meg a túlfesz. sem veri agyon legalább ilyenkor.
Amúgy meg mindenki úgy csinálja ahogy akarja...
Az az érzésem nagyságrendi tévedésben vagy. Monitorom katalógusadata: [link] 0,3W
"Monitorom katalógusadata: 0,3W"
Tehát akkor mind annyi?
Az összes?
Nem, nem mind de átlagnak jó, nem egy új típus, lehet azóta fejlődött a technika. De biztos jobb mint a Te 5W-os tipped.
Egyébként én már hónapok óta fogyasztásmérővel méregetem mi mennyit fogyaszt.
Pl: PC altatva + kislámpa + ledesóra + pchangszóró + T router + sajátrouter =15W . Ez így se túl sok. Nálam az 50" plazma TV ami brutálisan sokat 200W-ot fogyaszt. Ki kell majd számolnom egy új TV hány év alatt térülne meg ezen fogyasztással.
Szirtyke, a kulcsszó a kapcsoló üzemű tápegység, erre keress rá. Jó tudom, tudom, de akkor is olvass utána.
És igen, a vasmagos transzformátorok korában akár 10-15W-ot is felvettek a készülékek stand by-ban.
De ez manapság már nem igazán jellemző, hogy ilyen trafóval vannak szerelve a háztartási készülékek. A telefon/laptop töltők is már vagy 10+ éve kapcsolóüzeművel működnek, így gyakorlatilag nulla a fogyasztásuk. Monitor, tv-k, meg egyáltalán nem szeretik az áramtalanítást. Ahogy a 27-es is linkelte stand by-ban évente pár forintot fogyaszt csak a monitorja.
Ellenben ha a kapcsolóüzeműt állandóan áramtalanítod, azzal max a tápegységet nyírod ki, és egy tv-ben nem pár forintba fog kerülni a tápegység csere, mint amennyit egyébként spórolnál ezzel az egésszel.
Egyébként a plazma tv-t már csak azért is érdemes mellőzni, mert nyáron olyan mint egy szeneskályha.
Muternál cseréltem a le a tavasszal a Panasonic Viera plazmát LED-esre, azt mondja fele olyan meleg van a nappaliban nyáron azóta.
Mondjuk az 350W-os volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!