Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ennek a gépnek a hardverei...

Ennek a gépnek a hardverei vajon kompatibilisek Linux-al?

Figyelt kérdés

Windows helyett kiszeretném probálni a Linuxot, csak nem tudom, hogy a hardverei kompatibilisek-e Linux Mint-al. A gép neve MSI Sword 15.

SKU: 9S7-158213-022-16gb-512ssd

Processzor: Intel Core i7-11800H

Kijelző: 1920 x 1080 144HZ

Memória: 16 GB RAM

Merevlemez: 512 GB PCI EXPRESS SSD

Grafikus kártya: NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti

2022. júl. 17. 23:40
1 2 3 4 5
 21/49 P.O.C. ***** válasza:
34%

"* legálisan teljesen ingyenes"

Ez a lőtéri kutyát sem érdekli, főleg nálunk vadkeleten. Okosba megoldják, vagy 3-4 dolláros netes kulccsal. Nyugaton meg a teljes bolti ár sem fogja őket meghatni.

"* nem egy az Öt Szemek alapító országában székelő, monopolhelyzetben levő, globális giga techcég fejleszti, ami telemetriával figyeli minden lépésedet ( [link] ), az adófizetők pénzét viszi el ( [link] ), röghöz köt"

Ott figyelnek meg, és akkor amikor akarnak, ez csak egy újabb eszköz a millióból.

"* nyílt forrású, lehetőséged van arra hogy átellenőrizd a rendszer forráskódját, módosíthatod, teljesen egyénre szabhatod"

Ez megint csak szakértőknek fontos, akik értenek hozzá. Az átlag felhasználó hülyét kap, ha már meglát egy parancssori ablakot.

"* lehetőséged van arra, hogy kvázi bármire rápakold - routerre (OpenWRT, Tomato), okostelefonra (Android/Ubuntu touch), autóra,..."

Ezzel nem lehet vitatkozni, hogy sokrétű. Viszont ezeknél felsoroltál erősen el van rejtve, hogy mi van a burkolat alatt. Vagyis a legtöbb embernek fingja nincs róla, hogy amit használ épp, az Linux alapú. Ő már csak egy menüt lát, semmi mást. Itt is csak a szakértők vannak előnyben, akik be tudnak látni a motorháztető alá is.

2022. júl. 19. 01:27
 22/49 anonim ***** válasza:
21%
win 10 és 11 most a legjobb rendszerek, remekül kihasználják a 12-ik generációs intel processzorokat is akár
2022. júl. 19. 01:39
 23/49 anonim ***** válasza:
59%

#21: Látod ez a tudatlanság a probléma.

Ezért figyelhetnek meg gigavállalatok, mindenféle állami lépés ellenére építhetnek ki monopóliumokat, élhetnek vissza az adataiddal, kerülhetik el az adókat.

2022. júl. 19. 01:50
 24/49 anonim ***** válasza:
24%

21-nek pedig teljesen igaza van.

A megfigyelési pára meg olyan hogy akinek nincs mit takargatni ugye.... Mert az még vhogy totál hidegen hagy, hogy tudják hogy pl a csokit szeretem, vagy épp hogy milyen zenéket hallgatok.

Aki meg úgymond ettől is parázik az jobb ha barlangba költözik tekintve hogy már ott létrejön egy statisztika hogy pl a boltban több kifli fogy mint zsemle tehát a zsemlét kell reklámozni.

2022. júl. 19. 03:21
 25/49 SIDLER22 ***** válasza:
77%

24-es ez nem így van. Igen is lehet tartani attól, hogy megfigyelnek. Egyrészt a Windows hivatalosan is menti a billentyű leütéseidet azzal takarózva, hogy fejleszteni akarják az írásrendszerüket. Használhatják erre, de a lényeg az, hogy náluk ott vannak a jelszavaid és az adataid. Mivan akkor ha feltörik a rendszerüket? Az úgy kicsit azért gáz. Ezen kívül is van még vele pár probléma. Például jegyzik egy tevékenységedet és az állam úgy dönt, hogy ezt a tevékenységet tiltják. Simán lekérhetik a te tevékenységedet a cégtől és azt mondhatják, hogy akkor fáradj be a rendőrséghez mert előállítanak.

Szerencsére a magyar állam ennyire azért nem ért hozzá (ugyanis egy Captcha kódot is nehezükre esik berakni egy szavazási rendszerbe), de ez is egy lehetőség. The Linux Experiment készített erről egy videót: [link]

Visszatérve a Linux-ra, hogy nincs rá csomó program. Ez lehet, hogy így van. Natívan nincs rá elég sok Windows program. Viszont van helyette alternatíva ami saját tapasztalatom alapján még jobbak mint akár a havi fizetésű szoftverek. De ha neked az nem elég jó mert mondjuk lusta vagy megtanulni egy másik utat akkor még mindig futtathatod Wine-ból. Én kb 2 hónapja használok Arch Linuxot. Wine-t még egyszer sem kellett használnom és minden más programra vettem a fáradtságot és megtanultam az alternatívákat. Nincs lefagyás, laggolás és akadozás... Minden megy ahogy kell. Nem tudom mi lenne az a forradalmi előretörés ami miatt visszaváltanék Windows-ra. Megszerettem ezt a rendszert.

Ennek ellenére nem ajánlom senkinek. Főleg azért mert tudom, hogy az emberek lusták. Minden sz@rért hozzám jönnének, hogy nem tudják megcsinálni ezt meg nem tudják beállítani azt...

Az emberek ugyanolyanok mint itt a gyakorin. Legtöbb számítástechnikai válaszom úgy néz ki, hogy van egy kérdés/téma amivel még életemben nem foglalkoztam és nem tudom. 2 perc alatt rákeresek google-ban és meg is találom a választ. Majd leírom neki és még be is linkelem a forrást.

Ilyen szintű magatehetetlenség mellett nekem nincs kedvem ajánlani valamit amit aztán teljes mértékben nekem kell karbantartanom mert mindenki lusta kutakodni. Nekem sem volt senki aki megtanítsa a linuxot.

2022. júl. 19. 04:24
 26/49 anonim ***** válasza:
66%
Igen
2022. júl. 19. 04:40
 27/49 anonim ***** válasza:
18%
#23 aki paranoiázik attól hogy megfigyelik szimplán húzza ki a netkábelt... win10-et használok már régóta és előtte is win párti voltam mégse aggodok adataim végett
2022. júl. 19. 08:33
 28/49 anonim ***** válasza:
79%
Ez a ment mindent is olyan kategória, hogy eddig nem volt róla más mint ilyen hasonló " pletyka " és legtöbbször hasonló környezetben, de ugye bizonyítva még sosem lett, pedig van rengeteg hozzáértő, akik képesek lennének annyira belenyúlni.
2022. júl. 19. 10:06
 29/49 Thunderfairy ***** válasza:
17%
Az én gépem alaplapja csak Win 10-el kompatibilins. Tudjátok miért irom ezt. Mert Linux Mint van a gépen ennek ellenére jelenleg. Csinálja ezt utána a Windows ha tudja. Próbáld meg egy linux-ra optimalizált gépre feltenni ha tudod. Nekem a linux feljött a windows kompatibilins gépre is. És akkor még nem is emlitjűk hogy a sima alap telepitésel minden driver, program feltelepűl.
2022. júl. 19. 11:14
 30/49 anonim ***** válasza:
83%
Fordítsuk meg a kérdést: Mutass egy alaplapot ami csak linuxra kompatibilis. :D
2022. júl. 19. 13:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!