Szerintetek csak hoax az a régi hír, miszerint a nyomtatók sárgpöttyökkel jelölik meg a papírokat, hogy így lehessen kideríteni ki, mikor, hol nyomtatta az adott oldalt?
Kb. 2008-as hír és azóta sincs nagyon tele vele a net. Volt régebben egy hvg-s cikk róla, de azt is eltűntették.
Régebben is érdekesnek találtam a dolgot, mert pl az általam használt olcsó hp, tintasugaras nyomtató simán nyomtatott színes patron nélkül, így kapásból megcáfoltam, hogy minden nyomtató csinálna ilyet. Plusz nem hiszem, hogy a nyomtató driverekben ne találtak volna erre utaló nyomokat biztonsági szakemberek (vagy ha igen, akkor valaki már rég megszellőztethette volna).
Nem lehet, hogy csak a papírpénz otthoni nyomtatását megakadályozó sárgapöttyöktől ihletődött meg valaki és találta ki ezt? Vagy ez a pénzjelölő technika mióta létezik?
Annak tűnik, mivel nincs egységes nyilvántartás hogy honnan, ki, milyen nyomtatót vásárolt, így mi értelme lenne ennek?
Régen, 15-20 éve azt olvastam, hogy "ezeket a pöttyöket látták is papíron vmi speciális megvilágítással de én ebben nem igazán hiszek.
Jó és a sárga pötty milyen információt hordoz magában? Miben különbözik 2 sárga pötty?
Ezt gondold ismét át, hogy hoax-e vagy sem.
Az enyém szerintem nem rak sárga pöttyöket sehova.
Ez egy fekete-fehér lézernyomtató.
Tényleg voltak ilyen elképzelések régebben, több helyen is olvastam anno.
Viszont a legtöbb nyomtatónál ez önmagában nem sokat érne. Esetleg annyit lehetne megállapítani, hogy két lapot ugyanazzal a nyomtatóval nyomtattak-e. Pontosidőt csak akkor lehetne vele rányomtatni, ha a nyomtatónak van pontosan beállított belső órája. Az egyszerűbb nyomtatókban nincs időbeállítási funkció, innentől ez a dolog el is bukott. Ugyanez a GPS-koordinátákkal. Esetleg akkor lenne még megvalósítható, ha a nyomtatódriver helyezi rá a jeleket. Bár nálam akkor sem hinném, hogy a Linuxos beépített driver ilyet csinálna, annak azért lett volna visszhangja.
"A papírlap jobb alsó sarkában ezért van ott egy gps koordináta és egy ipcím? (mert a ff lézer nem tud sárga pöttyöt :)"
Írd meg, hogy konkrétan melyik nyomtató csinálta ezt. Milyen formában, hogyan került a papírra ez az információ, mennyire láthatóan? Egyébként belső hálózaton van, a belső hálózati IP címet látja (vagy netán nekiáll kinézni a külső hálózatra, hogy mi a publikus IP cím)? Valamint, ha úgy van elhelyezve, hogy nem ablak közelében, nem lát rá műholdakra, akkor mi lesz a GPS koordináta? GPS-vevőt is tettek a nyomtatóba? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!