Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Melyik Macbookot vennéd ezek...

Melyik Macbookot vennéd ezek közül használtan?

Figyelt kérdés

Bizonyos középerős feladatokra vennék egy használt macbookot, több teszt,videó stb átbujása után arra jutottam, hogy kb mindkettő alkalmas arra amire kell a meglévő árkategoriában, de nem tudom merre billenjek.

A. Macbook PRO 2015 Early (i5, 8GM RAM, SSD)

B. Macbook AIR 2017 (i5 ,8GB ram, ssd)

Tudom a 2015-ös PRO előnyeit a kimenetek miatt és hogy van hűtése+ azt a szériát nagyon dícsérik + kicsit a proci is erősebb. De vajon a 2 évvel fiatalabb AIR járhat e bármilyen előnnyel (főleg teljesítmény terén) a kora miatt??

Kérem olyanok válaszoljanak akik értenek a Macbookokhoz és a vegyél inkább XY Windows PC-t story-t eleve hagyjuk. Köszi.

2022. jan. 22. 21:08
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
45%
Egyiket sem, csak m1 chippest vennék
2022. jan. 23. 09:46
 12/22 A kérdező kommentje:
Én is...
2022. jan. 23. 10:25
 13/22 anonim ***** válasza:
46%

m1--es Airem van arról írok :D

Szerintem gyűjtsél rá veszet jó gép, nulla hang, és éppen csak kézmeleg.

2022. jan. 23. 18:23
 14/22 anonim ***** válasza:
46%
16 órás üzemidőről meg ne is beszéljünk.
2022. jan. 23. 18:26
 15/22 A kérdező kommentje:
Mindent tudok róla, próbáltam is ismerősnél. Most máshova kell csoportosítani, szóval M1 nem most lesz, majd később. Szóval a vegyél M1 tanácsot is offoljuk, tudom magamntól is hogy jó :)
2022. jan. 23. 21:18
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

"Amúgy akkor a 2016 alattiak nem is tudnak mit kezdeni a HEVC-es cuccokkal?"

A HEVC támogatás a core i(x)-6000 családdal érkezett az az előttiekben ilyen nincs. Le tudják játszani, de szerkesztésnél már brutál laggokba lehet belefutni. A febt enkített Macbook Pro DG is kifordul magából ha a 4K60-as videóval mindenféle mókolás nélkül akarsz dolgozni.

És akkor itt még csak kisebb vágásokról meg esetleg egy LUT ráhózásáról van szó, semmi komolyabb 10bites videóról, ipari formátumukról nincs szó.

A FinalCut talán a legjobb a videóvágók között, csak az alá ma már kicsit komolyabb hardver kell, mint ezek az ultramobil 5000-res intelek :/

A videóanyagnál a hardver szempontjából elég lényeges a tömörítés. Ha nem támogatott hardveresen az adott formátum akkor a processzor gyakorlatilag leolvad a munkától :)

Meg lehet oldani, hogy nem tömörített anyagot használsz ez esetben viszont a forrás mérete lesz brutálisan nagy és az SSD adatkapcsolatának sávszélessége illetve a kevés memória lesz a gond.

Ha mondjuk tömörített HEVC anyagod van át tudod konvertálni nem tömörített formátummá, de ettől is leolvad a processzor...

Tudsz proxyfájlokat generálni amivel könnyen tud dolgozni a gép, de a generálás is idő és processzorigényes.

2022. jan. 24. 18:53
 17/22 A kérdező kommentje:
16: Nagyon részletes ismét, köszi! Csak a pontosítás kedvéért, mit értesz az alatt, hogy leolvad a proci a munkától? Nagyon melegszik, lassan renderel vagy konkrétan lefagy a munka folyamat,stb?
2022. jan. 26. 00:25
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

A Final Cut ( asszem a Premiere-t messze megelőzve ) egy nagyon jól optimalizált program ( mint úgy a kizárólagosan OSX-re fejlesztett cuccok ) és ez képes arra, hogy a rendszerből az utolsó százaléknyi teljesítményt is kifacsarja. Az ilyen fancy laptopokban pedig nincs kellő méretű hely a hűtésnek. Elindítasz egy rendert az garantáltan 100%-ra tolja a processzor, memória és igp terhelést és innentől már csak a hűtés hatékonyságán múlik, hogy mennyire melegszik fel a rendszer.

Haverom MBProja 4mag 8 szál + igp +dedikált videó és ezt gond nélkül 100%-on tudja hajtani a Final Cut néhány munkafolyamatnál. Sőt, nálam 8/16-os Ryzen 7-et is 100%-ra hajtja sok esetben a Premiere Pro. Az az anyag, ami az én 6-8-szor nagyobb teljesítményű processzoromat dolgoztatja mondjuk negyed órán át, az nálad minimum 2óra folyamatos 100% terhelésű üzemet jelent. Hát ott már azért szépen átmelegszik minden :)

Lefagyni nem fagy le - és nyilván az a jó ha 100%-on van hajtva a processzor, hisz ezért vesszük - de 2 magos régi processzorral csinálni azt a munkát ami simán igényel 8-12 magot..

Kicsit türelmes vagy, megvárod amíg a Final Cut néhány művelet után utoléri magát ( van egy állapotjelző sávja, azt érdemes néha figyelni ) akkor megy a dolog de messze nem hatékony. Egyik ismerősöm próbálkozott valami 2018 körüli Air-en Premiere proval megvágni egy rövid anyagot, laggolás és diavetítés volt a meló így hagyta az egészet :)

Itt jön képbe az a különbség ami az újabb procik ( pl M1) és a régiek között vannak, az újabbak a saját fixfunkciós egységeikkel hatékonyan, kevés energiából tudják csinálni azokat a dolgokat amiket egy régi intelnek vagy AMDnek "erőből" kell számolnia és a felhasznált áramfogyasztás különbsége az hőként jelenik meg a processzorhűtőn. :)

2022. jan. 26. 18:04
 19/22 A kérdező kommentje:
John_McClane, köszi! (főleg, hogy ennyit körmöltél! :))
2022. jan. 27. 01:33
 20/22 A kérdező kommentje:

...one more thing!

A fent említett hűtés problémát figyelembe véve, jobban járnék esetleg hasonló kategorában iMac-el vagy Mac Minivel?

2022. jan. 27. 13:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!