Ez az összeállítás jó lehet?
Szeretnék egy gépet fejleszteni. Alap felhasználásra is és persze játékra is.
Amit vennék:
Processzor: Intel core3 10100f 3.6MHz
Alaplap: Gigabyte H410M H V3
RAM: Kingston Fury Renegade 8GB DDR4 2666MHz
Videókártya: Egy 1050 ti, 1650 ti vagy 1660 ti erősségű.
Szerintetek? Sokat nézegettem ezek után és jónak tűnik.
Az alábbi játékok elfuthatnak rajta 1080p medium grafikán?
-Fifa23
-Rainbow Six Siege
-GTA5
-Word Of Tanks
-Leauge of Legends
-CSGo
Vagy valaki egy jobb alternatíva?
" Attól függ mikor akarsz mert kb egy év múlva minden DDR5 lesz."
Dehogy lesz. Az Alder Lake után a 13. generáció is támogatni fogja a DDR4-et, így valszeg legkorábban 2022-ben jön ki az első olyan intel processzor ami csak DDR5-öt fog támogatni, illetve 2021 év végén az első olyan AMD ami szintén.
A mostani Alder Lake tesztekből kiderült, amit már láttunk a DDR3-DDR4 váltáskor is, hogy átlag felhasználó esetében ( pl játéknál ) lényegtelen. Sokan játszanak még mindig DDR3-mal és teljesen jól megy. Maga a RAM önmagában semmit nem jelent.
Viszont a H410 vs B560 között ott a nagy eltérés, hogy a B560-ba késöbb berakhat egy 11600K-t ami brutál nagy ugrás processzorteljesítményben a 10100F-hez képest és a mellé már nyugodtan rakhat olyan videókártyát, amiért ma 4-500 000-ret kérnek el. Persze akkor, ha odajut, hogy ez lesz számára a megfizethető kategória - ami jelenleg a GTX10/16 sorozat.
De most hogy itt a DDR5 gondolom hirtelen mindenki kidobta a DDR3-as rendszereket is már, mert nem jó semmire... :D
"Nagy órajelű RAM-ot nem érdemes venni. A kisebbet is lehet húzni"
H410-es alaplapban semmilyen memóriát nem fogsz tudni húzni.
Olcsó és ratyi modulokkal gyártott memóriát sem fogsz tudni húzni.
Amit tudsz annál is el fognak szállni az időzítések így amit nyersz a sávszélességgel azt elveszted az időzítéseket.
Nagyon nagyon kevés az olyan ram, mint a Ballistix Sport volt, hogy felrántottad az égbe és ment gond nélkül. Az teljesen felejtős, hogy te majd 2400-as ramokat fogsz 3200-ra huzigálni :D
A memória tuning nem csak a modultól függ, alapból tiltott a H410ben, de mi van akkor ha a tuninghoz kellene egy kis plusz fesz is ( ami nem ritka ) de nincs ilyen opció a biosban? :D
"A kisebbet is lehet húzni és amúgy is DDR4-es szóval újabb procikhoz úgysem fogod már használni."
B560-as lapba belemegy a komplett 10 és 11 gen, az nem elég? De a DDR4 jó a 12 és 13 genhez is ha később mondjuk B660-ra váltana.
"Az alaplapot meg b...szhatod hogy 3200MHz-et tud ha a processzorod meg nem. "
Ez sajnos nem így működik. Nincs gond ha nem vagy képben, de akkor ne vezesd félre a többieket.
Hát ha nem lehet RAM-ot húzni ezen a lapon akkor egyáltalán minek nagy órajelű RAM-ot venni? Ezek alapján akkor a JEDEC Standard 2133 MHz-ével fog futni minden RAM amit beleraksz?
Az amit a címbe beírnak, hogy 3200 MHz csak annyit jelent, hogy a legnagyobb JEDEC profil az 3200 MHz-et tud. Valamelyik lap ezt alapból beállítja valamelyik meg nem. Ezt így eléggé kétlem, hogy kiadnak egy olyan alaplapot, hogy mindegy, hogy te mekkora órajelű RAM-ot veszel mert az úgy is csak 2133-on fog futni.
Tudtommal minden lapon lehet legalább a profilokat állítgatni. Ha nem akkor azt a lapot el kell felejteni mert a leg gagyibb marketingezett fos.
"Amit tudsz annál is el fognak szállni az időzítések így amit nyersz a sávszélességgel azt elveszted az időzítéseket."
Igen, hogyha változtatom az időzítéseket. Én nekem viszont van egy sokkal jobb és bevált technikám RAM húzásra amit most nem mondok el.
"Nagyon nagyon kevés az olyan ram, mint a Ballistix Sport volt, hogy felrántottad az égbe és ment gond nélkül. Az teljesen felejtős, hogy te majd 2400-as ramokat fogsz 3200-ra huzigálni :D"
Actually az én 25 000 Forintos gagyi Corsair RAM-om pont ilyen. Gyárinál keményebb időzítésekkel van felhúzva 3466 MHz-re.
"A memória tuning nem csak a modultól függ, alapból tiltott a H410ben, de mi van akkor ha a tuninghoz kellene egy kis plusz fesz is ( ami nem ritka ) de nincs ilyen opció a biosban? :D"
Akkor nem kell feszültséget húzni és ennyi. Nagyon egyszerű. Abból kell kihozni a maxot ami megadatott. Vagy alaplapot kell venni és nem fo$t.
"Hát ha nem lehet RAM-ot húzni ezen a lapon akkor egyáltalán minek nagy órajelű RAM-ot venni? Ezek alapján akkor a JEDEC Standard 2133 MHz-ével fog futni minden RAM amit beleraksz?"
Hűha, nagy a zavar nálad. :D
Az intel processzorok esetében az IMC-nek van egy default sebessége, ami a 10gen i3 esetében 2666MHz ( az i7-nél már 2933 ). Ezen felül az alaplapokon lévő intel chipsetekben van egy rakás beépített korlátozás, vannak olyan fizikai funkciók amiket bele sem építettek és van amiket simán csak lockoltak, maga a gyártó az intel.
A kérdésben szereplő H410 esetében nincs semmilyen lehetőséged a memóriabeállítások megváltoztatására. Berakod az i3-at, ha raksz mellé 2666-os ramot akkor 2666-on fog menni, ha ennél lassabbat teszel be akkor modulból kilvasott SPD értékeknek megfelelően lassabban. Ha beraksz mellé egy 4400MHz-es tuning ramot az is max 2666-on fog menni. Mindenféle memória beállítási/változtatási lehetőség csak Z chipsetes lapok sajátossága volt.
A piaci nyomás miatt az 500-as sorozatú lapoknál az intel változtatott és a B560-as chipset esetében unlockolták az XMP profil beállíthatóságát. Ha ezt az i3-at bedobod egy B560-as lapba és raksz mellé egy olyan ramot aminek 3200-as XMPje van akkor a biosban lesz egy lehetőséged, hogy ezt kiválaszd és ez csont nélkül fog menni. Tuningolni, időzítésekkel variálni, feszültséget emelni még mindig nem tudsz de ha bedobsz egy normális, alacsony időzítésű ramot akkor hasítani fog. Ha beraksz egy 3600CL16-os modult akkor kikapcsolt XMP mellett 2666-on fog menni, bekapcsolt XMP-vel 3600C16-on. A 2666CL16/18-as ramok és a 3600CL16 között viszont egetverően nagy a különbség, de már egy normális 3200CL16 is jelentősen gyorsabb és a ramsávszél is nő.
"Tudtommal minden lapon lehet legalább a profilokat állítgatni. Ha nem akkor azt a lapot el kell felejteni mert a leg gagyibb marketingezett fos."
Nem jól tudtad. Nagyon nem lehet minden lapon állítani, a Z490-ig csak a Z-s lapokon lehertett, azóta megy a B560/B660-on(H570/H670-esetében is asszem) az XMP beállításának lehetősége, de a további tuning szintén csak a Z590/Z690-nél van.
És pont itt a lényeg: H410-es lapba lassú ram az csak lassan fog tudni menni, B560-ban a gyors rammal már tud gyorsan is menni :)
"Actually az én 25 000 Forintos gagyi Corsair RAM-om pont ilyen. Gyárinál keményebb időzítésekkel van felhúzva 3466 MHz-re."
Meséld már el nekünk mégis milyen alaplapban :D
Gigabyte B550M S2H
Ez egy AMD-s lap. Persze gondolom vannak különbségek, de a RAM az attól még ugyanúgy RAM mindkettőben. Vagy tényleg ennyire eltérnek, hogy Intelen kevesebbet tudsz húzni mint AMD-n?
Na akkor meg is vna az eltérés :D
Az AMDnél majdnem minden lapon van lehetőséged bármit állítani, talán a legalacsonyabb A-s lapokon nincs tuning ( DOCP sztem ott is van ). Az intel ezt mesterségesen korlátozta, a tuningot meghagyva a Z-s, legdrágább lapok számára :)
Amiután az AMDnél a B350,B450, B550 nyújtott minden tuningextrát - és egy ideig a Ryzenek árban is verték a konkurenciát - elkezdték ellopni a a felhasználókat és ez olyan nyomás volt, hogy végül !!TAVALY!! :D az intel lehetővé tette az XMP profilok használatát a középkategóriás lapokon, de csak ennyit.
Na azt amit te a biosban látsz a B550nél azt felejtsd el, intel B560 memóriabeállításoknál egy opció van : XMP azt' cső :D
H410-nél meg semmi. :D
Bocsi mondjuk ezt itt kevertem. Elfelejtettem, hogy Intelnél nem úgy működik a RAM órajel mint AMD-n. Ugye nálam a procihoz leírt 3200MHz azt jelenti, hogy erre az órajelre még biztos fel tudom húzni a RAM-ot mert a proci memória vezérlőjének van akkora feszültség adva, hogy ezt elbírja. Gyakorlatban kiderült, hogy 3466-ig is fel tudtam menni.
Az meg szégyen gyalázat, hogy egyes chipset-eknél még az XMP profilt is letiltják. Nekem még Inteles koromban sem volt ilyen lapom. A kérdező meg felejtse el az ilyen alaplapokat. El sem merem képzelni, hogy akkor mit csinál a RAM órajellel. Ha nagyon magasra húzza akkor nem bírja a RAM. Ha meg a JEDEC Standard-ot adja neki az meg ugye elég gáz. Szóval nem is értem pontosan, hogy akkor hogyan állítja be.
És ehhez tegyük hozzá, hogy egy olcsóbb 30-35 000-res B560-as lap alig tud kiszolgálni nromálisan egy I5-öt, míg egy 25 000-res B450-ben meg szénnéhúzhatod a Ryzen9-et...:)
"El sem merem képzelni, hogy akkor mit csinál a RAM órajellel. Ha nagyon magasra húzza akkor nem bírja a RAM. Ha meg a JEDEC Standard-ot adja neki az meg ugye elég gáz. Szóval nem is értem pontosan, hogy akkor hogyan állítja be."
Igazából semmit. ha ezt az i3-at berakod egy komolyabb Z-s lapba és megküldöd egy kis plusz fesszel a memóriavezérlőt akkor simán boldogul a 4000környékéi vagy a feletti DDR4-ekkel is, de a piacszegmentáció miatt ezt a lehetőséget nem hagyta meg a belépőszinten.
Az AMDnél jelenleg nincs semmilyen elérhető olcsó processzor - újonnan - így valamit valamiért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!