Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Szemkímélés szempontjából...

Szemkímélés szempontjából melyik monitor a jobb, a 2560*1440 magas, akár 165 vagy magasabb Herzen vagy a 4K, de csak 60Hz-en?

Figyelt kérdés
A gépem bármelyiket "kihajcsa". Sokat ülök előtte, és elfárad a szemem, még enyhe fejfájás is előfordul, akár rövid időn belül is, ami nagyon zavar.
2021. aug. 27. 08:12
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Itt Hz nem azt jelenti, mint régen a CRT esetében.

A szemnek az a legjobb, ha a képernyőt a maximális felbontáson használod, tehát nem lesz homályos a kép/betű. (Ha túl közelről nézed akkor max pixeleket fogsz látni, de homályos képet nem.)

Persze lehet, hogy nagy felbontás mellett kisebbek lesznek a betűk a GUI-n, de ebben az esetben a képernyő távolságával illetve a betűméretekkel lehet "játszani", hogy ideális legyen: kellemes a szemnek.

A következő lépés, a kék fény csökkentése. Azt hiszem a windows is tud valamit alapból (nem használok windows-t sorry, olvass utána milyen lehetőségek vannak), de a lényeg, hogy valami "olvasó mód" segítségével csökkentsd a képernyő színhőmérsékletét. Normál monitor kb 6500K körül van, ami elég hideg a szemnek. Én nappal 5500K-re teszem, éjszaka pedig automatikusan leveszi 4000K-re.

Természetesen ez képszerkesztéshez alkalmatlan (olyankor tedd vissza 6500-ra), hiszen nem valós színeket fogsz látni, de szövegek írásához/olvasásához tökéletes. Sokat dolgozok éjszaka, de így nem szoktam vörös szemekkel kelni, nekem bevált.

2021. aug. 27. 08:29
 2/9 A kérdező kommentje:

Szia!

Ez egy hasznos válasz volt.

De sajnos túl vagyok már mindenen. Nagyon drága 1440 Flicker-Free és Low Blue Light monitor, a monitoron magán is be van kapcsolva a Low Blue Light, és még a Windows éjszakai fényt is beállítottam. Műkönnyet is használok, még is van egy enyhe fejfájás, már tíz perc használattól is. Még a szemüvegem is új, és kékfény szűrős. Ezért próbálom megtalálni a megoldást, hát ha a 4K felbontáson már nem lenne még az enyhe fejfájás sem.

2021. aug. 27. 08:36
 3/9 Morzsi007 ***** válasza:
100%

Ha játszol vele és ezért fájdul meg a fejed, az a gyors mozgástól van, nem a 60 képkocától.

A munkahelyemen egész nap monitorokat bámulok FHD/ 60Hz, de még soha nem fájt a fejem tőle. Otthon mikor egy drón szimulátorral játszom, 20-25 perc után elkezd fájni a fejem, a hirtelen gyors mozgások miatt, más játéknál nincs gond.

2021. aug. 27. 08:57
 4/9 A kérdező kommentje:
Pont fordítva van nálam, játék közben semmi fejfájás, csak Windows alatt.
2021. aug. 27. 09:00
 5/9 Morzsi007 ***** válasza:
Szemüveges vagy, akkor azzal lesz a baj, nem biztos, hogy jó ilyen kis távolságra.
2021. aug. 27. 10:22
 6/9 Wadmalac ***** válasza:

Nálam érezhetően az állandó azonos távolságra nézés és a lecsökkent pislogásszám teszi be az ajtót.

És ezen szerintem semmi nem segít, csak ha kevesebbet bambulnák monitorra.

2021. aug. 27. 12:26
 7/9 A kérdező kommentje:

Mózsi: Először azt mondták, hogy másik szemüveg kell a kis távolságra, ahogy te is írod. Aztán azt, hogy még sem.

Malac: Igen, ez is jó útnak tűnik. De nekem már öt perc után is fáj a fejem a monitortól, viszont ha nem nézem, akkor öt perc alatt el is múlik. Eddig ilyen nem volt, akármennyit néztem, ez csak néhány hónapja van.

2021. aug. 27. 15:04
 8/9 A kérdező kommentje:
Ívelt, vagy VA vagy ívelt VA (bár lehet, hogy ívelt csak VA van) monitor nem lehet megoldás erre, ami Malacnak és nekem is van?
2021. aug. 27. 20:25
 9/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

"nekem már öt perc után is fáj a fejem a monitortól"

Érdemes lenne elmenni optikushoz, az a gyanúm, hogy a két szemed nem fókuszál ezen a távol egyformán élesre.

Ez a leggyakoribb fejfájás-ok ilyenkor.

Lehet, hogy egyik szemedre kéne szemüveg, másikra még nem, vagy eltérő dioptria a kettőre.

2021. aug. 30. 07:22

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!