Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi történik hogy ha 144Hz-es...

Mi történik hogy ha 144Hz-es monitoron kevés az FPS-em?

Figyelt kérdés

Egy 144Hz-es monitort tervezek vásárolni,de COD-ban low grafikai beállítások mellett is max 120 FPS-em van,de az átlag az kb 100.

Hallottam hogy darabos lesz a képmozgás stb. Ha G-Sync-es monitort veszek akkor az ilyen problémákat az megoldja nem? Mert mintha azt hallottam volna a Gsync-ről hogy hiába van kevesebb FPS-em mint 144, akkor is smooth lesz a játék a Gsync miatt?

A választ előre is köszönöm!

2021. máj. 24. 21:07
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
100%

"Ha G-Sync-es monitort veszek akkor az ilyen problémákat az megoldja nem?"

Meg.

Nyugodtan megveheted a monitort.

2021. máj. 24. 21:35
 2/29 meszike91 ***** válasza:
100%
Freesync-es monitorral is működik az nvidia vga már, csak display port kábel kell hozzá. Amúgy ha nincs benyomva a vsync, akkor szerintem nem lesz semmi szaggatás.
2021. máj. 24. 21:41
 3/29 anonim ***** válasza:
8%

Kedves fizika, biológia és számtech/elektronika "professzorok" ...!

Mielőtt még hajamat fogom tépni a válaszokon és majd max máshová is idebökhetem ezt:

Először is külön kell venni a vibrálást és a laggolás.... a kettő nem ugyan az... (bár vannak közös pontok...)

Előbb a vibrálás:

Bizonyos körülmények közt különböző módon érezhető bizonyos típusú monitorokon a vibrálás, hogy milyen a képfrissítési frekvencia. Ami egyrészt a monitorok típusától is függ (pl. katódsugárcsöves valóban vibrál, mint állat, de némelyik folyadékkristályos (abból is több féle van) csak a képfrissítési időben látszik).

Akkor ha valóban a videókártyád képes arra, hogy azt a képfrissítési frekvenciát tudja szolgáltatni a monitorodnak.

A vibrálás zavaró tud lenni és fárasztó, de a mai monitorok már kevésbé (75Hz+).

A képfrissítésnél pedig ha valóban ilyen a képfrissítés, akkor gyakorlatilag nem látni különbséget 50 Hz felett, mert nem vagyunk kolibrik.... egész világon talán pár szuperember képes csak rá (főleg ha szépen is vannak programozva a mozgó-forgó-dolgok...) a poén ott van, hogy a gyakorlatban nem mindig annyi a képfrissítési idő, az FPS. És nem is annyi, amit épp mérni próbál egy program. (szuperkamerával kamerázva a monitort és kiértékelni, na... az mérés volna...)

Mivel közvetetten mér sok dolgot, mellette pedig ha van egy átlagos FPS, az egy-egy pillanatra, vagy tovább is kegyetlenül be tud lassulni ha sok dolgot újra kell renderelnie a gépnek, meg szét-újraszámolgatni mindent, objektumokat, effekteket, stb...

pl. ha hirtelen sok kidolgozott objektum jelenik meg, vagy hirtelen van egy képváltás, robbanás füsttel, mittudoménmi, akkor hirtelen lecsökken az FPS, sokszor kicsit is.... és belaggol... hiába mutatja, hogy ennyi-annyi FPS-ed van, ha beszaggat a kép pillanatokra és a mérés nem is tudja lekövetni ezt, ha mégis tudná, akkor olyan pillanatra jelenne meg az FPS szám, hogy nem látnád igazán, de a laggolást a képernyőn érzékelnéd.

A lényeg az, hogy megfelelőbb videókártya oldja meg igazán ezt a problémát és nem az, hogy a monitorod 100 vagy 144 Hz-s. (sőt, utóbbira beállítva többet is kell agyalnia a monitornak és a videókártyának is, tehát többet laggolhat és nem lesz gyakorlatilag 144 Hz.... de 100 se)

persze vannak még késleltetési idők, meg egyebek.... de amúgy a videókártyán múlik igazán a téma, az meg hogy ide-oda 100 vagy 144 Hz van feltüntetve, az messze áll a gyakorlatban valóságtól. De a winfos is elmegy kapálni pár század, vagy tizedmásodpercekre, ha a rajta futtatott programok elzabálják a rendszererőforrásokat, mint pl. memória, proci stb... és igen, abban a pillanatban az a program, ami mérné az FPS-t, az is épp kicsit elalszik... hiszen azon fut ő is)

2021. máj. 24. 21:48
 4/29 anonim ***** válasza:
ui.: persze, valamennyire le tudja követni az ilen program a laggolást és FPS esést, de nem eléggé és nem minden esetben, mint amiket fentebb írtam....
2021. máj. 24. 21:50
 5/29 anonim ***** válasza:
Semmi baj nem lesz, még a képelcsúszás se lesz olyan észrevehető. Soha nem játszottam syncel, és sosem zavart. észrese veszem. Pedig nekem volt aztán minden, 240es monitorral nem stabil 240, minden vótmá.
2021. máj. 24. 22:07
 6/29 anonim ***** válasza:

ha kevesebb a képkockád mint amit a monitor meg tud jeleniteni ma, akkor kapcsold be a v-syncket, az megakadályozza a képelcsúszást.

de amugy ilyen kis fps eltérésnél nem veszed észre, ha csak 30FPS el futna 144hz moniotoron, akkor jobban.

2021. máj. 24. 23:08
 7/29 meszike91 ***** válasza:
100%

"A képfrissítésnél pedig ha valóban ilyen a képfrissítés, akkor gyakorlatilag nem látni különbséget 50 Hz felett, mert nem vagyunk kolibrik.... egész világon talán pár szuperember képes csak rá (főleg ha szépen is vannak programozva a mozgó-forgó-dolgok...)"

Ezek szerint szuperember vagyok. Amúgy láttál már 144hz-es kijelzőt? Én akkor döntöttem el hogy kell 144hz-es monitor amikor új telefont vettem és az 144hz-es volt, akkor láttam először hogy mennyivel folyamatosabb. Amelyik játékban meg van a 144 fps az sokkal folyamatosabb érzetet kelt a 60-hoz képest. 144-ről 60-ra visszatérve meg végképp szembetűnő hogy mennyire darabosak a mozgások. Amúgy meg már 60k-ért van 144hz monitor, annyit meg mindenképp megér.

2021. máj. 25. 00:44
 8/29 anonim ***** válasza:
67%
Dehogy látott... Tipikus veréb, aki el sem merné a CS-t indítani, mert a bevásárlás is gondot okozna neki. 2004 óta nem ülök le 100hz alatt játszani. Nem véletlenül. :)
2021. máj. 25. 01:56
 9/29 anonim ***** válasza:

De láttam. És mint mondtam, ezek elméleti értékek, mert a gyakorlatban olykor kevesebbre esik le és ott vannak a késleltetési idők is, amik összeadódnak (mert nemcsak a monitornak van késleltetési/válaszideje...)

Egy olyan géppel és játékkal, ahol valami program kiír neked 400 FPS-t, de a monitorod 75-öt tud, meg ahol a program kiír neked 150-et max 200-at de a monitorod tud 144-et.... hát.... hidd el, hogy nem a 75Hz-s fog neked laggolni olykor...

2021. máj. 25. 12:54
 10/29 anonim ***** válasza:
144 Hz-s telefonban meg bizonyára az azt meghajtó elektronika is komolyabb (proci, memória, busz, display vezérlő, stb...), mint egy másikban...... az adja a fő különbséget.
2021. máj. 25. 12:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!