Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az eddigi LAN kábelem a...

Az eddigi LAN kábelem a bemenetbe bújt rovar miatt működik félig? Mire utal, hogy félig működik, félig nem?

Figyelt kérdés

Úgy értem, mit tud és mit nem? (Lásd majd: az első két al-kérdésemet!) Szerencsére van egy vadi új LAN kábelem, avval tökéletesen csatalkozik és megy a net immár.

Az al-kérdéseim sorszámozva lesznek

[ 1.) - 4.) ]

A konkrétabb kérdéseimhez elöljáróban:

A máig használt LAN kábelemet amikor belehelyeztem a PC-m megfelelő bemenetébe, pár nap óta furcsát éreztem, mitnha ici-picit szorulna. Ma úgy éreztem, bele kell kukkantanom, mert néhány napja is kihagyott a net, és ma is, avval a kábellel. Egy fülbemászó-szerű rovart találtam benne, addira már halott volt... (Isten nyugosztalja.)

De nem préselődött ki a nedve! Ez a meghibásodás szempontjából fontos infó lehet. De egy csáp darabot találtam később a LAN dugóban... Egy milliméternél kisebb darabot. Erről majd később...

Az addigi LAN dugója addig is lötyögött kicsit, nem tudom, ez okozza-e az alábbi következményt, vagy hogy egy pici rovarcsáp darabkát találtam benne utólag, amit körmömmel kipöcköltem az egyik érintkezőjét határoló műanyag szelvények közül, szóval a következmény:

amint egy gyufaszál fás végével kipiszkáltam a szinte ép testű, de halott rovart a PC megfelelő bemenetéből, belevilágítva megnéztem, és rendben levőnek néz ki a bemenet (tehát az "anya", a bemenet). Ez után körmömet ÓVATOSAN bemélyesztettem a LAN dugóba (az egyik érintkezőnek a határoló szelvényébe), hogy megviszgáljam picit, de akkor már semmit nem láttam rajta (a csáp darabot csak később pillantottam meg, erről később írok). Ezt a LAN-t bedugtam, elindított modemmel, de immár NEM EGÉSZEN úgy viselkedett, mint amikor működik a net!

Hanem a következőképp:

balról jobbra a modemen a köv. fények vannak, sorrendben (a LED fények SZÍNE FONTOS!) :

Power, zöld LED fénnyel világított ekkor;

DS - kék

US - kék

ONLINE - kék

...és eddig a szokásos, rendben levő!

Azonban:

LINK led fénye: a szokásos kéktől eltérően ZÖLDEN villogott!

1) EZ UTÓBBI MIRE UTAL? Mármint hogy zölden vibrál, mire utal? Sose láttam ilyet, mert máskülönben mindig kéken vibrál, és a vadi új LAN-nal is kéken; na de akkortájt meg zölden vibrált a régebbi LAN-t bedugva a moden megfelelő LED-je!

Ráadásul ami további eltérés volt: a LAN bemenet -ha megy a net és be van dugva a LAN dugó- ugye normál esetben bal felső sarokban zölden vibrál, jobb felső sorkában meg folyamatosan narancssárgán ég,

azonban ekkor, az ominózus esetben, a régi LAN-nal, mindkét sarok egyszínű volt (nem emlékszem, melyik színnel)!

2) EZ UTÓBBI MIT JELENT?

Erre utaltam, hogy fálig múködik, mert hiába ment ekkor is a net, mégse a szokásos színeket jelezte a modem! Már nem emlékszem, mikor, de asszem amint kihúztam és újra bedugtam, vettem észre, hogy ha mozgatom a LAN dugót (a régit), akkor mikor kivillan a bemenet fénye, mikor nem (utóbbi esetben nem érintkezik jól), és amikor nem érintkezett, már nem ment a net...

Majd kihúztam a LAN-t megint és ezt a régi LAN kábelt azóta se próbáltam, hanem később csak egy vadi újjal, amivel ismét tökéletesen megy a netem.

Utólag vettem észre, fél óra múlva azon a LAN dugón egy pici csáp darabot, amire utaltam már. Körmömmel kiszedtem. Kisebb volt, mint egy milliméter, alig látható!

3) Körömmel / pengével ha óvatosan belenyúl a LAN dugó szelvényébe pár milliméter mélyre, az okozhat gondot? Nem ártottam neki evvel?

Azóta nem próbáltam, lehet hogy mivel kiszedtem a szabad szemmel alig látható csáp darabot, talán már működne, de nincs hangulatom ma már kísérletezni evvel, mert a hajam égnek állt az egész históriától... Örülök, hogy a vadi új (pót) kábellel megint tökéletesen megy a netem, nem piszkálnám ma már a régi LAN kábellel.

4) A régi LAN kábel picit lötyögött a bemenetben. Ez is összefügg avval, hogy a legutóbbi, régi LAN-os próbálkozásomkor nem volt net, kifogástalanul működő, bekapcsolt modemre kötve?

2020. okt. 11. 20:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg half duplexben megy a neted a full duplex helyett. Nem érintkezik egy-két rézvezeték.
2020. okt. 11. 20:50
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi a válasz, szívesen várom a többire is, aki tudja a válaszokat.

Megkérdezném tőled: mit jelent a half duplex, és mit a full, és mi az eltérés közöttük?

2020. okt. 11. 20:56
 3/6 anonim ***** válasza:
Ahhoz, hogy az adatokat párhuzamosan fel - és le is tudjanak közlekedni a kábelen (full duplex), adott számú érpárra van szükség (CAT5 kábel esetén 1 érpár az adáshoz, 1 érpár a vételhez a 4-ből). A hálózati eszközök az auto negotiation technológia segítségével egyeztetik az átviteli módot, és ha valamelyik érpár nem csatlakozik (nincs kontakt), akkor az eszköz jelzi a másik eszköz felé, hogy ő csak half duplex módban képes működni (azaz egyszerre csak vagy lefelé, vagy felfelé tud adatot forgalmazni). Sok régebbi eszköz nem ismeri az auto negotiationt, ilyenkor ezek az eszközök nem fognak működni.
2020. okt. 12. 06:14
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszi.

Aki tud, a többire is válaszohat, előre is köszönöm.

2020. okt. 14. 19:28
 5/6 CspCsj ***** válasza:

1-2.

Hogy a modem LED-ek színei mit jelentenek, azt legfeljebb a modem kézikönyvéből tudod meg. Keress rá a modem modellszámára. (alján a matricáról leolvashatod)

3.

Ha a réztüskéket kicsit elhajlítod, akkor már nem biztos, hogy a megfelelő érintkező sínjébe csúsznak bele, - így ez okozhat problémát.

4.

Nálam a dugót kihúzva 1 millimétert csúszik, majd megakad a műanyag pöcökben. (de közben érezni, ahogy belül a fém-tüskék kicsit feszítik, szóval nem szabadon lötyög)

Ennyi szerintem normális.

Más irányban (jobbra-balra vagy fel-le) nem mozog a dugó.

2020. okt. 15. 20:59
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi
2020. okt. 16. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!