Az eddigi LAN kábelem a bemenetbe bújt rovar miatt működik félig? Mire utal, hogy félig működik, félig nem?
Úgy értem, mit tud és mit nem? (Lásd majd: az első két al-kérdésemet!) Szerencsére van egy vadi új LAN kábelem, avval tökéletesen csatalkozik és megy a net immár.
Az al-kérdéseim sorszámozva lesznek
[ 1.) - 4.) ]
A konkrétabb kérdéseimhez elöljáróban:
A máig használt LAN kábelemet amikor belehelyeztem a PC-m megfelelő bemenetébe, pár nap óta furcsát éreztem, mitnha ici-picit szorulna. Ma úgy éreztem, bele kell kukkantanom, mert néhány napja is kihagyott a net, és ma is, avval a kábellel. Egy fülbemászó-szerű rovart találtam benne, addira már halott volt... (Isten nyugosztalja.)
De nem préselődött ki a nedve! Ez a meghibásodás szempontjából fontos infó lehet. De egy csáp darabot találtam később a LAN dugóban... Egy milliméternél kisebb darabot. Erről majd később...
Az addigi LAN dugója addig is lötyögött kicsit, nem tudom, ez okozza-e az alábbi következményt, vagy hogy egy pici rovarcsáp darabkát találtam benne utólag, amit körmömmel kipöcköltem az egyik érintkezőjét határoló műanyag szelvények közül, szóval a következmény:
amint egy gyufaszál fás végével kipiszkáltam a szinte ép testű, de halott rovart a PC megfelelő bemenetéből, belevilágítva megnéztem, és rendben levőnek néz ki a bemenet (tehát az "anya", a bemenet). Ez után körmömet ÓVATOSAN bemélyesztettem a LAN dugóba (az egyik érintkezőnek a határoló szelvényébe), hogy megviszgáljam picit, de akkor már semmit nem láttam rajta (a csáp darabot csak később pillantottam meg, erről később írok). Ezt a LAN-t bedugtam, elindított modemmel, de immár NEM EGÉSZEN úgy viselkedett, mint amikor működik a net!
Hanem a következőképp:
balról jobbra a modemen a köv. fények vannak, sorrendben (a LED fények SZÍNE FONTOS!) :
Power, zöld LED fénnyel világított ekkor;
DS - kék
US - kék
ONLINE - kék
...és eddig a szokásos, rendben levő!
Azonban:
LINK led fénye: a szokásos kéktől eltérően ZÖLDEN villogott!
1) EZ UTÓBBI MIRE UTAL? Mármint hogy zölden vibrál, mire utal? Sose láttam ilyet, mert máskülönben mindig kéken vibrál, és a vadi új LAN-nal is kéken; na de akkortájt meg zölden vibrált a régebbi LAN-t bedugva a moden megfelelő LED-je!
Ráadásul ami további eltérés volt: a LAN bemenet -ha megy a net és be van dugva a LAN dugó- ugye normál esetben bal felső sarokban zölden vibrál, jobb felső sorkában meg folyamatosan narancssárgán ég,
azonban ekkor, az ominózus esetben, a régi LAN-nal, mindkét sarok egyszínű volt (nem emlékszem, melyik színnel)!
2) EZ UTÓBBI MIT JELENT?
Erre utaltam, hogy fálig múködik, mert hiába ment ekkor is a net, mégse a szokásos színeket jelezte a modem! Már nem emlékszem, mikor, de asszem amint kihúztam és újra bedugtam, vettem észre, hogy ha mozgatom a LAN dugót (a régit), akkor mikor kivillan a bemenet fénye, mikor nem (utóbbi esetben nem érintkezik jól), és amikor nem érintkezett, már nem ment a net...
Majd kihúztam a LAN-t megint és ezt a régi LAN kábelt azóta se próbáltam, hanem később csak egy vadi újjal, amivel ismét tökéletesen megy a netem.
Utólag vettem észre, fél óra múlva azon a LAN dugón egy pici csáp darabot, amire utaltam már. Körmömmel kiszedtem. Kisebb volt, mint egy milliméter, alig látható!
3) Körömmel / pengével ha óvatosan belenyúl a LAN dugó szelvényébe pár milliméter mélyre, az okozhat gondot? Nem ártottam neki evvel?
Azóta nem próbáltam, lehet hogy mivel kiszedtem a szabad szemmel alig látható csáp darabot, talán már működne, de nincs hangulatom ma már kísérletezni evvel, mert a hajam égnek állt az egész históriától... Örülök, hogy a vadi új (pót) kábellel megint tökéletesen megy a netem, nem piszkálnám ma már a régi LAN kábellel.
4) A régi LAN kábel picit lötyögött a bemenetben. Ez is összefügg avval, hogy a legutóbbi, régi LAN-os próbálkozásomkor nem volt net, kifogástalanul működő, bekapcsolt modemre kötve?
Köszi a válasz, szívesen várom a többire is, aki tudja a válaszokat.
Megkérdezném tőled: mit jelent a half duplex, és mit a full, és mi az eltérés közöttük?
Köszi.
Aki tud, a többire is válaszohat, előre is köszönöm.
1-2.
Hogy a modem LED-ek színei mit jelentenek, azt legfeljebb a modem kézikönyvéből tudod meg. Keress rá a modem modellszámára. (alján a matricáról leolvashatod)
3.
Ha a réztüskéket kicsit elhajlítod, akkor már nem biztos, hogy a megfelelő érintkező sínjébe csúsznak bele, - így ez okozhat problémát.
4.
Nálam a dugót kihúzva 1 millimétert csúszik, majd megakad a műanyag pöcökben. (de közben érezni, ahogy belül a fém-tüskék kicsit feszítik, szóval nem szabadon lötyög)
Ennyi szerintem normális.
Más irányban (jobbra-balra vagy fel-le) nem mozog a dugó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!