RX 580 videókártya probléma? Kevés FPS?
Sziasztok!
Egy számomra elég összetett problémával kapcsolatban szeretném kérni a hozzáértők segítségét.
A napokban vásároltam a régi ASUS AMD RADEON R7 250X 2GB-os GDDR5-ös videókártyám helyett egy SAPPHIRE AMD RADEON RX 580 NITRO+ 4GB-ös GDDR5-ös videókártyát.
A számítógépem további paraméterei:
Processzor: AMD FX-8320 3,5 GHz
Memória: HyperX Fury 1 db 8 GB-os 1866 MHz
Alaplap: ASRock 760GM-HDV DDR3
Háttértár: ADATA 256 GB-os SSD
(FULL HD-s a monitorom és, ezen felbontáson is játszom.)
Tápegység: A pontos márkájára már nem emlékszem, de 650 W-os és elvileg gold minősítésű.
Szóval miután megérkezett a kártya csak kíváncsiságból, de felhúztam a gépre egy Battlefield 5-ot (eredetit, nem torrentről). Azt gondoltam, hogy annyira nem fogok bővelkedni az FPS-ekben, de több youtube videót is néztem, amiben a procit, illetve a kártyát is tesztelték, ezzel a játékkal és a gépigény.hu is FULL HD magas beállítások mellett átlag 40 FPS-t írt. Nos nekem közel, sem volt ennyi még a játék saját magának beállított közepes grafikája mellett sem, illetve hatalmas droppokat produkált. A régi R7-esem minimum grafikán 720p-ben többé kevésbé tartotta a játszható 30 FPS-et a Battlefield 5-ben, ez a kártya FULL HD-ben minimumon is ugyanúgy bedroppolt, mint a többi beállításnál. Amint beértem valami harcba 20 FPS-ek szállingóztak. Ezt betudtam annak, hogy kevés hozzá a RAM-om illetve a CPU-m. (Többjátékos és egyjátékos módban is kipróbáltam, uygan ez.) A dolog, akkor kezdett gyanússá vállni, amikor a TERA-val kezdtem el játszani. A játék, nem hogy az automata beállítások mellett ugyan ezt produkálta, de még ha mindent kettővel alá vettem le, akkor is. Na itt elkezdtem méréseket végezni az MSI Afterburner segítségével. Kiderült a CPU 30-33% körül teker, illetve a memóriának kicsit több mint a fele (4400 MB körül) van kihasználva. Ezzel szemben a VGA, olyan szintű ugrálásokat produkált, konkrétan 0% másik pillanatban már 100%, aztán megint 0, aztán 90%, aztán 30, aztán megint 100 és így ugrált a kihasználtság folyamatosan. Megvizsgáltam ezt a jelenséget magában a Radeon szoftverben és a proci, illetve a ram kihasználtsága egy picit hullámzó grafikont adott ki, még a kártya grafikonja 0-100-as hegyekből állt össze. Nem tudom, miért lehet ez, de gyanakodom, hogy valami nem stimmel, hiszen a TERA-nak minden követelménye bőven megvan, mégis 30 FPS, ami 20-ra droppolgat. (Tudom, hogy a játék meglehetősen optimalizálatlan, de azért ennyire szerintem nem.) Az igazsághoz, még az is hozzá tartozik, hogy a tápomon nem volt 8 pines csati a kártyának, csak 6, így ezt egy átalakítóval oldottam meg amit bedugtam a kötelező 8 és az ajánlott 6 pinesbe is utána, ha esteleg ez számítana valamit. A radeon szoftverbe nem állítottam semmit még. Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, de próbáltam mindent leírni, hogy érthető legyen. Szóval segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet a gond, illetve őszinte választ ha esetleg én volnék hozzá ennyire fakabát.
Előre is nagyon szépen köszönöm!
hardveres hiba inkabb
csak ugy tudod meg
ha vga t nem tudod atrakni (attudnad rengeteg szerelgetessel de gondolom nem akarod)
akkor a tapot kell abbol ami azert sok de megis kevesebb szerelgetes
csak ezek az opciok vannak vagy szerviz egybol
hiszen ha tok ugyan az lenne abban a gepben is illetve azzal a tappal ebben a gepben is akkor a vga hibas
meglehet hogy vga biosat (firmware) kellene frissiteni pl. Nem tudom vannak e hozza
de kicsi az esely ra
Legutolsó ismert ár (2012. 04. 03.)
gondolom te meg elotte vehetted vagyis tobb mint 8eves tap? Azert nem keves ido
gyartasa meg ugy 2010 koruli vagyis 10eves
ez meg egy dolog de azert nem keves mint mondtam
viszont elvileg kell legyen rajta 6+2pin 1db es 1db 6pin
biztos hogy nincs sehol rajta? Valahova felre kotve?
de ha jol latom van ujabb gyartas is van talan belole amin csak 2x 6pin van
ez erdekes egy olyan tapnal ami "SLI Ready" vicces nem ket 6+2pin kellene akkor ra?...
na mindegy
amugyis gondolom lehet kulfoldon vetted? Vagy hasznaltan? De ezek is mellekesek
mivel itt vga gond kell legyen
#13 alaplaphoz? Hat regebben jott ki es ugylatom mas bios (frissites) nincs is hozza
dr ha bincs fent valoban erdemes megprobalni
ez a driver van fent?: (3napos)
Release Date
4/2/2020
Adrenalin 2020 Edition 20.4.1
nem valami jo lapka ja, OC val 1800 ig tamogatja ramot
mit irt ki program vagy rendszer vagy bios? Mert alapbol biztos nem alt be 1800/1600 ra (OCre) hanem 1333 on kellett is lennie eddig is
ha ez javitott rajta valoban akkor lehetseges hogy megis valahogy mashogy allt be (es egyeb beallitasai is nem megfeleloen)
ellenben "ennyi amit tud" ez akkor ha feltetelezuk nem mukodik hibasan semmi
egy jobb alaplap igyis ugyis hasznos lenne
de igazabol mi ertelme? AM4 Ryzen platformvaltas kellene ahhoz meg mindent cserelni kell (lap, ram, cpu)
"ennyi amit tud" 1333 on futva a ram
"hibas ramkezelest" irtal, az csak ezert nem lehet azert mar igen ha hibas a lap vagy eleve "hibasnak" gyartjak le
de nem azert mert csak alacsony orajeleket kezel alapbol
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!