Ha volt valakinek IBM 286 os számítógépe, tudna róla mesélni? Volt benne hangkártya, és 3d kártya? Mekkorra hdd-t tudott kezelni? A windows 3.1 en kívül, vitte a windows 95 öt? Minden érdekel a 286 ossal kapcsolatban. Élményeitek vele?
285-hoz még nem létezett 3D gyorsító kártya. Abkésői gyártású 486-okba már bele lehetett tenni, amikben volt PCI foglalat, csak értelme nem volt.
A hangkártyák IBM kompatibilis gépekben megint csak a késő 386, korai 486 időkben jelent meg, bár el tudom képzelni, hogy volt aki bedobott egy AdLib kártyát a 286-osába. Egyébként beeper hangszóró.
A személyes élményem vele minimális. Egy általános iskolás osztálytársamnak volt, akihez néha átmentünk játszani, de már akkor is rémesen elavultnak számított. Olyasmiket toltunk rajta, mint a Prince of Persia, Blues Brothers, Prehistoric, Grand Prix Circuit, meg volt valami focis játék is.
Dos6.22-vel volt. Kétlem hogy a win 95-öt vitte volna. Hangkártyából a soundblaster volt meg annak a klónjai, amit gyalog kellett telepíteni.
Még a 386-nál meg a 486-nál sem használtunk nagyon 95-öt.
A word nagyon gyerekcipőben járt, még volt valami dosos word, meg quatro az adatbázisoknak.
Az első gépem egy 486DX2/50 volt. Természetesen nem volt benne hangkártya, azt magamnak kellett építettem: printer portra egy 8bites mono D/A átalakítóval. A HDD egy PATA-33 portos 500MB HDD volt, azért emlékezetes mert az összegyűjtött cuccot ezen vittem CD-re kiiratni olyanokhoz akik vállaltak ilyet pénzért, de a teljes hdd nem töltötte meg a CD-t..
Ekkoriban még nem jelent meg a win95, DOS 6.22-t használtunk 4MB rammal (nem GB, hanem MB), a játékok nem igényeltek 3D gyorsítást.
Nekem volt (sőt még meg is van) 286-osom. Hangkártya nem volt benne (csak beeper)
Eleinte 40MB-os HDD-vel, mely később 420MB-osra lett cserélve (ez utóbbi még megvan).
Win95 nem futott rajta, sőt még a win3.1-gyel sem lehetett ablakos módba rakni a karakteres alkalmazásokat. (Ehhez 386-os kellett volna)
Az első 3D kártyám már Pentium 100-as gépben volt, egy Voodoo2.
Beeper volt benne, de rendes kis hangszóróval. Kb. úgy szólt mint a commodore 64, nem csak csipogni tudott, voltak ilyen primitív zenék is játékok alatt vele.
Mft típusú (2 kg :O ) hdd, ha jól emlékszem 20 Mb. volt az első, de a 386-om már 40 Mb.-osal ment.
Win 3.1 ha jól emlékszem már a 386-omon volt, a 286 idejében csak dos volt még talán.
Win 95 valamikor a 486 586 idején jött be. Nem hiszem hogy futott volna 286-on.
Memória 1 Mb. volt benne, 640-et használt a dos alapból, de kis mókolással egyes alkalmazásokat és játékokat rá lehetett venni un. extended ram használatra, így szuper gyors lett minden a +384 Kb-al :)))
XT/At... Itt kicsit képzavarban vagyok, mintha AT lett volna az első gépem, de lehet csak rosszul emlékszem, a 386 volt sokáig meg, a 286-ost nem használtam sokáig.
Amúgy akkoriban egy lada ára volt egy ilyen gép, (Ha tudod mi az :) ) Én a katonaságnál nyertem egy pályázatot c64-re írtam programot és azért kaptam. Amúgy nem sok ember használta akkoriban, a mi városunkban ami ~15e fős, 3 embernek volt ilyen. A cégek is c64-et használtak mert olcsóbb volt.
Játékokból nagyjából ugyanaz volt a paletta mint Amigán, csak szebb volt a képe.
3d Gyorsító kártyám voodoo 3d volt az első, ez azt hiszem 4 Mb.-os volt. Ezt a 386 -486 től lehetett használni, több memóriám volt akkoriban a kártyában mint a gépben :)
Első játékom vele pedig a tomb raider 3d :)
Nem volt 286-om, én 386-on kezdtem, de:
3D kártya az a Pentium korszakban jelent meg, addig simán videokártyák voltak, mindenféle gyorsítás nélkül, csak a megjelenítéshez. 286-os gépen tipikusan monokróm Hercules kártyák.
Hangkártya szintén később, a 486-os időkben jött be, addig a PC Speaker volt, minthogy az IBM gépeket nem játékra és multimédiára fejlesztették ki anno.
HDD-ből a 20-40 MB-os darabok voltak jellemzők, esetleg 80-as. A max talán, amit egy 286 tudott kezelni, az olyan 160MB.
Legjobb tuásom szerint a Win3.1 virtuális módban használja a procit, tehát legalább 386-os kell hozzá, 286-on nem fut.
Egyébként anno a programok minden lehetséges erőforrást kihasználtak, nem pazaroltak.
Az előzőekkel ellentétben én egy jó ideig használtam 286-os gépet.
Hangkártya először nem volt, a jó öreg .mod-okhoz összeraktam egy COVOXot (D/A converter on LPT), később egy SB kompatíbilis kártya is került bele. Ha jól emléxem, a SounBlaster pro volt az elterjedt...
3D gyorsító akkoriban nem létezett, igény sem volt rá. MDA, Hercules, CGA, EGA vagy VGA/SVGA videokártyák voltak; a legjobbak a Trident 8900-ast használták 1 MB VRAMmal.
A Windows 3.1 akkoriban kimaradt, azt a 386-os CPU alatt nem igazán lehetett használni -de sok értelme nem is lett volna.
A Win95 pedig jóval később jelent meg és a hardverigénye is jóval magasabb volt egy AT-nál. Egy 386 DX40-en 16 MB RAMmal már sikerült elindítani, de normális használatra alkalmatlan volt. Ha az ember bármire is használni akarta, ahhoz minimum egy 486 DX2 kellett legalabb 8 MB memóriával és lehetőleg PCI vagy VLB videokártyával...
A HDD elvileg 512 MB lehetett maximálisan, de ezt a BIOS átalában megkerülte: LBA módban elméletileg lehetséges volt 8GB-ig beállítani a méretet. De az elterjedt a 40-200 MB közötti érték volt.
#6: 286-oson már ment a Win3.1...
Windows 3.1 dropped real mode support and required a minimum of a 286 PC with
Az első PC-m 286-so volt, bár a Windows-t csak később vették meg rá szüleim (igen, vették, meg is van szépen 8 floppyin:))
*az előző hozzászólásomban lemaradt a mondatd vége, bár az nem lényeges:
with 1 MB of RAM to run.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!