Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha volt valakinek IBM 286 os...

Ha volt valakinek IBM 286 os számítógépe, tudna róla mesélni? Volt benne hangkártya, és 3d kártya? Mekkorra hdd-t tudott kezelni? A windows 3.1 en kívül, vitte a windows 95 öt? Minden érdekel a 286 ossal kapcsolatban. Élményeitek vele?

Figyelt kérdés
IBM 286 infók, és élmények.

#adat #IBM #286 infók #élmények. #Már vitte a 3ds játékokat? #Ment rajta a win 95?
2020. febr. 10. 11:03
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
100%

285-hoz még nem létezett 3D gyorsító kártya. Abkésői gyártású 486-okba már bele lehetett tenni, amikben volt PCI foglalat, csak értelme nem volt.

A hangkártyák IBM kompatibilis gépekben megint csak a késő 386, korai 486 időkben jelent meg, bár el tudom képzelni, hogy volt aki bedobott egy AdLib kártyát a 286-osába. Egyébként beeper hangszóró.

A személyes élményem vele minimális. Egy általános iskolás osztálytársamnak volt, akihez néha átmentünk játszani, de már akkor is rémesen elavultnak számított. Olyasmiket toltunk rajta, mint a Prince of Persia, Blues Brothers, Prehistoric, Grand Prix Circuit, meg volt valami focis játék is.

2020. febr. 10. 11:17
 2/44 anonim ***** válasza:
100%

Dos6.22-vel volt. Kétlem hogy a win 95-öt vitte volna. Hangkártyából a soundblaster volt meg annak a klónjai, amit gyalog kellett telepíteni.

Még a 386-nál meg a 486-nál sem használtunk nagyon 95-öt.

A word nagyon gyerekcipőben járt, még volt valami dosos word, meg quatro az adatbázisoknak.

2020. febr. 10. 11:20
 3/44 anonim ***** válasza:
100%

Az első gépem egy 486DX2/50 volt. Természetesen nem volt benne hangkártya, azt magamnak kellett építettem: printer portra egy 8bites mono D/A átalakítóval. A HDD egy PATA-33 portos 500MB HDD volt, azért emlékezetes mert az összegyűjtött cuccot ezen vittem CD-re kiiratni olyanokhoz akik vállaltak ilyet pénzért, de a teljes hdd nem töltötte meg a CD-t..

Ekkoriban még nem jelent meg a win95, DOS 6.22-t használtunk 4MB rammal (nem GB, hanem MB), a játékok nem igényeltek 3D gyorsítást.

2020. febr. 10. 11:39
 4/44 anonim ***** válasza:
100%

Nekem volt (sőt még meg is van) 286-osom. Hangkártya nem volt benne (csak beeper)

Eleinte 40MB-os HDD-vel, mely később 420MB-osra lett cserélve (ez utóbbi még megvan).

Win95 nem futott rajta, sőt még a win3.1-gyel sem lehetett ablakos módba rakni a karakteres alkalmazásokat. (Ehhez 386-os kellett volna)

Az első 3D kártyám már Pentium 100-as gépben volt, egy Voodoo2.

2020. febr. 10. 11:54
 5/44 Shaddark ***** válasza:
100%

Beeper volt benne, de rendes kis hangszóróval. Kb. úgy szólt mint a commodore 64, nem csak csipogni tudott, voltak ilyen primitív zenék is játékok alatt vele.

Mft típusú (2 kg :O ) hdd, ha jól emlékszem 20 Mb. volt az első, de a 386-om már 40 Mb.-osal ment.

Win 3.1 ha jól emlékszem már a 386-omon volt, a 286 idejében csak dos volt még talán.

Win 95 valamikor a 486 586 idején jött be. Nem hiszem hogy futott volna 286-on.

Memória 1 Mb. volt benne, 640-et használt a dos alapból, de kis mókolással egyes alkalmazásokat és játékokat rá lehetett venni un. extended ram használatra, így szuper gyors lett minden a +384 Kb-al :)))

XT/At... Itt kicsit képzavarban vagyok, mintha AT lett volna az első gépem, de lehet csak rosszul emlékszem, a 386 volt sokáig meg, a 286-ost nem használtam sokáig.

Amúgy akkoriban egy lada ára volt egy ilyen gép, (Ha tudod mi az :) ) Én a katonaságnál nyertem egy pályázatot c64-re írtam programot és azért kaptam. Amúgy nem sok ember használta akkoriban, a mi városunkban ami ~15e fős, 3 embernek volt ilyen. A cégek is c64-et használtak mert olcsóbb volt.

Játékokból nagyjából ugyanaz volt a paletta mint Amigán, csak szebb volt a képe.

3d Gyorsító kártyám voodoo 3d volt az első, ez azt hiszem 4 Mb.-os volt. Ezt a 386 -486 től lehetett használni, több memóriám volt akkoriban a kártyában mint a gépben :)

Első játékom vele pedig a tomb raider 3d :)

2020. febr. 10. 12:17
 6/44 anonim ***** válasza:
100%

Nem volt 286-om, én 386-on kezdtem, de:

3D kártya az a Pentium korszakban jelent meg, addig simán videokártyák voltak, mindenféle gyorsítás nélkül, csak a megjelenítéshez. 286-os gépen tipikusan monokróm Hercules kártyák.

Hangkártya szintén később, a 486-os időkben jött be, addig a PC Speaker volt, minthogy az IBM gépeket nem játékra és multimédiára fejlesztették ki anno.

HDD-ből a 20-40 MB-os darabok voltak jellemzők, esetleg 80-as. A max talán, amit egy 286 tudott kezelni, az olyan 160MB.

Legjobb tuásom szerint a Win3.1 virtuális módban használja a procit, tehát legalább 386-os kell hozzá, 286-on nem fut.

Egyébként anno a programok minden lehetséges erőforrást kihasználtak, nem pazaroltak.

2020. febr. 10. 12:20
 7/44 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 386-os volt az első gépem (768Kb RAM, 1MHz proci, Hercules kártyával), akkoriban 3D kártyák nem voltak, ISA slotos és egyedi gyártóspecifikus videókártyák voltak hardveres gyorsítás nélkül. Hangkártyák voltak, Adlib meg Sound Blaster.
2020. febr. 10. 12:25
 8/44 Alex Fly ***** válasza:
100%

Az előzőekkel ellentétben én egy jó ideig használtam 286-os gépet.

Hangkártya először nem volt, a jó öreg .mod-okhoz összeraktam egy COVOXot (D/A converter on LPT), később egy SB kompatíbilis kártya is került bele. Ha jól emléxem, a SounBlaster pro volt az elterjedt...

3D gyorsító akkoriban nem létezett, igény sem volt rá. MDA, Hercules, CGA, EGA vagy VGA/SVGA videokártyák voltak; a legjobbak a Trident 8900-ast használták 1 MB VRAMmal.

A Windows 3.1 akkoriban kimaradt, azt a 386-os CPU alatt nem igazán lehetett használni -de sok értelme nem is lett volna.

A Win95 pedig jóval később jelent meg és a hardverigénye is jóval magasabb volt egy AT-nál. Egy 386 DX40-en 16 MB RAMmal már sikerült elindítani, de normális használatra alkalmatlan volt. Ha az ember bármire is használni akarta, ahhoz minimum egy 486 DX2 kellett legalabb 8 MB memóriával és lehetőleg PCI vagy VLB videokártyával...

A HDD elvileg 512 MB lehetett maximálisan, de ezt a BIOS átalában megkerülte: LBA módban elméletileg lehetséges volt 8GB-ig beállítani a méretet. De az elterjedt a 40-200 MB közötti érték volt.

2020. febr. 10. 12:51
 9/44 anonim ***** válasza:
100%

#6: 286-oson már ment a Win3.1...

Windows 3.1 dropped real mode support and required a minimum of a 286 PC with

Az első PC-m 286-so volt, bár a Windows-t csak később vették meg rá szüleim (igen, vették, meg is van szépen 8 floppyin:))

2020. febr. 10. 13:07
 10/44 anonim ***** válasza:
100%

*az előző hozzászólásomban lemaradt a mondatd vége, bár az nem lényeges:

with 1 MB of RAM to run.

2020. febr. 10. 13:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!