Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Linux: új hangkártyán jelenleg...

Linux: új hangkártyán jelenleg nem mutat bemenetet, nemrég működött, miért lehet? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Telepített Debian alatt használtam a hangkártyát (nemrég vettem), valamint használtam Ubuntu Live rendszeren is. Megvásárlás után így teszteltem: minden rendben van -e. Használtam 2-3 napig. Három hétre félretettem, most szeretném ismét használni és egész egyszerűen nem mutatja, hogy a kártyának lenne Line-in bemenete, sehogy, semmilyen programmal, semmilyen módon nem vagyok képes line-in bemenetet (vagy bármilyen bemenetet) találni... Telepített Debian azóta nem frissült (én nem frissítettem), Ubuntu live rendszeren semmi sem változott...

Létezik az, hogy a hangkártya "ilyen módon hibásodik meg" egyik pillanatról a másikra, hogy lejátszás ugyan tökéletes, de bemeneti eszközt nem mutat, vagy - ha ez egyáltalán lehetséges - valami program képes átállítani, hogy bemenetet ne mutasson? Ilyenről nem hallottam még hangkártya esetében, hogy tartósan átállíthatná bármi.

Hangkártya: Behringer UCA202

arecord program nem ír ki bemeneti eszközt (RCA line-in bemenete van a kártyának, mely pár hete még tökéletesen, kifogástalanul működött)

Semmilyen mixer programban nem látszik bemenet.

Lsusb ezt írja a kártyára: Texas Instruments PCM2902 Audio Codec

Nem létezhet, hogy valamilyen audio modult megfelelő kernel paraméterrel indítva megszűnne a probléma? Bár a múltkor mindkét rendszeren tökéletes volt, azonnal működött. Asztali és notebook gépen is tesztelve volt semmi probléma nem volt. Jelenleg mindkét gépen, mindkét rendszeren ez a helyzet: nincs bemenet, csak playback eszközt lát.

2020. jan. 12. 13:49
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia! Köszi a probléma részletes körülírását!

"Létezik az, hogy a hangkártya "ilyen módon hibásodik meg" egyik pillanatról a másikra, hogy lejátszás ugyan tökéletes, de bemeneti eszközt nem mutat"

Nem, ilyen nem lehetséges. Olyan sajnos igen, hogy pl. egy "csudijó" zsírúj asztali PC földhurkon és a saját zajos 5V-ján keresztül leégeti a Behringer kártyákban levő érzékeny, nem éppen military kivitelezésű vezérlő IC-t. Akkor viszont az egész kártya megszűnik működni, és csak a PowerON LED világítana.

"vagy - ha ez egyáltalán lehetséges - valami program képes átállítani, hogy bemenetet ne mutasson? Ilyenről nem hallottam még hangkártya esetében, hogy tartósan átállíthatná bármi."

Ilyen már van, ki- és bemenetek prioritását, sorrendjét, beállításait elállíthatja egy-egy akaratosabb program, mint amilyen pl. az Audacity. Amúgy nem csak Linux, de simán Windows alatt is. Linux esetén hanyagul megírt/települt konfigurációs leírófájl esetén is fordulhatnak elő problémák, hogy _egyes_ indulások alkalmával más lesz az alapértelmezett lejátszó és/vagy felvevőeszköz.

De sajnos nem ez fordult elő a Te esetedben, mert akkor az arecord listázási kapcsolójával, mint hardver megjelent volna neked.

"Nem létezhet, hogy valamilyen audio modult megfelelő kernel paraméterrel indítva megszűnne a probléma?"

Ez már lehetséges, csak sajnos ez egy olyan dolog, hogy ha pl. velem fordulna elő ez a probléma, akkor is minimum 2-3 napig folyamatosan kéne próbálkozzak, csesztetnem a sz@ros gépet, 20 nem működő tippet kipróbáljak, amiről már előre tudom, hogy 99% úgyse működik, de ki kell próbáljam, mert különben a $z@rházi sorsommal semmi esélyem : ilyenkor neked szenvedned KELL azért, ami másnak alanyi jogon egy bedugással összejön.

Az LSUSB helyes chipset-et jelez ki, tehát ismételten, még attól az aligha esélyes meghibásodástól sem kell tartani, hogy a vezérlő szoftveres firmware-jében valami egy hirtelen jött feszültségtüskétől félrecsúszott.

Tehát a kártyának fizikailag életben kéne lennie.

"Jelenleg mindkét gépen, mindkét rendszeren ez a helyzet: nincs bemenet, csak playback eszközt lát."

Ez tudvalevőleg sajnos azért van, mert az élet egy BÜDÖS QRV@!! =( Te most egyszerűen nem fogod használni, mert küzdened kell érte.

Én csak részvétemet tudom kifejezni a szenvedésed mellett. Nekem öcsém gépe most égette le az itthon levő Behringer UMC204-es hangkártyámat, ami most nagyon-nagyon jól jött volna ahhoz, hogy az online kurzusaimon egy jó minőségű kiszajú kondimikrofont tudjak hansználni, és egy natív MIDI-s billentyűzetről saját szórakozásomra játszani.

Mindössze két hétre volt rákötve a gépén, ezalatt leégette a saját Focusrite hangkártyáját is és az én Behringer kártyámat. Majd kussolt az egészről, átvitte a gépét egy normális konnektorhoz, és otthagyta az én eszközömet. Amikor meg a legjobban jött volna, hogy van egy ilyen kártyám tartalékba, akkor ß@$zhatom!!

='(

Az élet sajnos egy QRV@! Úgy is kell kezelni. Nem szabad finomkodni.

Tehát én kitartást kívánok Neked, és remélem meg fog oldódni a problémád. Ha megoldódik, akkor meg ne fárasszad magad azzal, hogy interneten leírod a megoldást. Egyrészt a közönyös emberek erre nem méltók, másrészt meg aki megérdemelné, azt az élet úgyis egy másik problémával fogja megß@$zni, és neki a Te fáradozásod mindhiába lesz ott.

Minden jót!

2020. máj. 1. 20:22
 2/2 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy Nekem most egy UCA222-es hanginterfész van rákötve erre a gépre, amiről most írok, és egy Linux Mint 18.1-es rendszerről írok.

Nálam az "arecord -l" parancs kimenete ez:

**** CAPTURE hardvereszközeinek listája ****

kártya 0: SB [HDA ATI SB], eszköz 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]

Aleszközök: 1/1

0 számú aleszköz: subdevice #0

kártya 0: SB [HDA ATI SB], eszköz 2: ALC888 Alt Analog [ALC888 Alt Analog]

kártya 1: CODEC [USB Audio CODEC], eszköz 0: USB Audio [USB Audio]

kártya 2: SAA7134 [SAA7134], eszköz 0: SAA7134 PCM [SAA7134 PCM]

Tehát itt nem is a chip típusjelzésével (PCM2902) jelenik meg, hanem mint "USB Audio Codec".

2020. máj. 1. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!