Gigabites wifihez milyen kábel kell?
Tehát pár nap után végül eljutunk a valódi problémához...
De a rendszer lelkéről, a lényegről (router) egy szó se esett így semmi biztosat se lehet mondani.
A szolgáltatót úgy tudod kizárni, hogy a modemre egy gépet kötsz direktbe és kihagyod a routert.
Bár amúgy minden bizonnyal egy régi routered van és ezt a 30mbpst tudja csak NATolni.
Wifi a sebesség nem releváns, de ezek szerint még ha egy antennás N-es WiFit tud is, a gyakorlatban jóval alatta teljesít.
Egy 250es net kiszolgálásához pedig illik valami fejlett tdarabot venni.
Bár kérdés hogy erőset vagy épp fapadosat. Attól függ, hogy milyen extrára van szükség. ( fájl szerver, milyen gyors wifi, VPN szerver, QoS, stb)
Az eredeti probléma az volt, amit először írtam, tájékozódni akartam, mennyire kell hozzányúlni a jelenlegi rendszerhez, kell-e kábeleket is cserélni. Az első kérdésem ezzel kapcsolatos volt.
Közben befizettem és bekötötték a 250/24 Mbps netet, és bár a fiam AC1800 routert akart, én végül is egy TP-Link AC1200 Archer C5-öt kértem hozzá. Ez elég korszerű, vagy nem?
A régi wifi nélküli TP-Link TL-R860 router volt, amihez egy D-Link DWL2100AP szolgáltatta a wifit. Próbaképpen visszatettem a régi routert, nem volt jelentős különbség az Archer C5-höz képest. Talán 10-15 százalék, de ez csak becslés.
Az utolsó hozzászólásomat az után írtam, miután bekötötték, és a mért letöltési sebesség távol van attól, mint amit az ajánlatukban írtak, a feltöltési meg túllépi azt.
Nekem bőven elég volt a régi sebesség, de a mai fiatalok mindenből a leget akarják, hogy dicsekedhessenek vele az iskolában. A számítógépén is állandóan a processzor sebességet, a vga kártya sebességét, memóriáját hajkurászta, véleményem szerint fölöslegesen. Valahogy ez státuszszimbólum az iskolában. Ahogy látom, szinte állandóan játszik, filmet néz, meg egymással beszélgetnek, ha nem a számítógépén, akkor a telefonján teszi ugyanezt. (Ahelyett hogy rúgnák a focit a szabadban.)
A számítógép közvetlen a modemre kötése problémás, mert nem tudom klónozni a számítógépet a router Mac címére. A routert lehet klónozni, így az új router bekötése nem jelentett problémát. De számítógépre nem ismerek ilyen módszert.
A router ismeretében tudsz valamit mondani, mi lehet a gyenge pont?
1; A DWL2100AP egy iszonyat elavult cucc.
2; Az Archer C5 eltud NATolni 900+ mbps-t. (kábelen persze) Amúgy a TPLINKek könnyűszerkezetes routerek, annyit tudnak - és nem többet, nincs extrájuk - mint ami általában pl neked és bárkinek kell. (Nekem pl ASUS WRTs routerem van ami tud VPNt, QoSt, több SSIDt, izmosabb a wifije, stb)
3; Az AC1800 az nem tudom melyik, egy dlink lett volna? 4; Nevelés ügyi kérdésekbe nem megyek bele. Én fiatalabb is vagyok mint te, ITs is, alapvetően nem értenénk egyet. ;)
Mivel mérted a sebességet? Speedtest.net-tel?
Az AC1800 vagy DLink, vagy Asus lett volna, nem emlékszem pontosan az ajánlatukra.
Több sebességmérőt is kipróbáltam, sebessegmero.com, speedtestnet.hu, speedtest.net, speedtestcustom.com, speedmeter.hu, szelessavindex.hu, ahány, annyiféle eredményt ad.
A DataTrans speedtestcustom.com adja a legstabilabb, legegységesebb eredményeket, ezt vettem alapul.
A nevelésügyről csak annyit: Nem a számítógéppel, okos telefonnal van a bajom, hanem azzal, hogy használhatná értelmesebb dolgokra, és főleg nem a tanulás, valamint egészségtelen módon a mozgás rovására.
„Az Archer C5 el tud NATolni 900+ mbps-t.(kábelen persze)"
Ha kábelen el tud natolni 900mbps-t, akkor wifin miért nem? A négy Lan kimenetet és a Wifit nem csak egy gigabites switch köti össze?
Az előbbi hozzászólásomból kifelejtettem:
Az Advanced/Network/Lan Settings menűpontban van egy lehetőség Second IP Address és Mask megadására. Mire való ez? Mire lehet használni, ha engedélyezem?
Két IP címe is lehet a gépednek.
Kliens oldalon sose használtam.
Szerver oldalon talán lehet haszna.
Routeren, migráció esetén használtam ilyet.
Az első HSZt kihagytam az előbb...
Bár nem tiszta, hogy pontosan melyik modell lett volna, de WIFIn többet tudna a másik eszköz. Több antenna miatt. Ugyanakkor ez már mindegy. (én amúgy ha teljesítményt akarok inkább külön utána menve nem a szolgáltató tól való választást javaslom)
Ha azok tesztek adnak ilyen gyér eredményt ott valami nem stimmel.
Ugyanakkor nem olyan nagy az esélye annak hogy a szolgáltatónál van gond, mert ezek a sebességek optika szoktak jönni, amik stabilak és tudják is.
Írtam PMet...
WIFIn 900mbpst nem tud NATolni, max egy AXes router, mert wifin nem fér át a gyakorlatban, egy frekvencián a 900mbps.
„Két IP címe is lehet a gépednek.”
Ezt úgy értsem, hogy két különböző IP címről is elérhető a router? És ha igen, lehet-e másik tartományban? Vagy esetleg más címet oszt a 2,4G és az 5G-n? Nem világos, kérlek írj erről többet.
A szolgáltatónál nem volt más választásom. Ez az egyetlen szolgáltató, aki koax kábelen van jelen nálunk, (és ez adja a TV és internet telefon szolgáltatást is). Üvegszál nincs a faluban. Szigetvár-Kaposvár között a főút mellett a falun kívül van ugyan üvegszál, de állítólag csak lefektetve a földbe, nincs használva. Félbemaradt beruházás a pletykák szerint.
A falvakban nem sok helyen van választék. Van egy szolgáltató, aztán eszi-nem eszi, nem kap mást. Ezen kívül csak parabolás, vagy telefon zsinóros szolgáltatót választhatnék. A mobil szolgáltatók 2G-n még jók, de 3G-n már nagyon kicsi a térerejük. 4G-ről meg ne is álmodjunk, 5G előbb lesz a Holdon, mint nálunk! A telefonom még beszédre sem működik mindenhol a lakásban, ha bekapcsolom rajta a 3G-t.
Igen, lehet a gépnek egy 192.168.22.100 és 192.168.22.101es IP címe is (a /24es maszkkal), egyidőben.
Vagy akár másik subnetben is, de egy vlanban ez nagyon nem szép. (tehát 192.168.22.100/24 és 192.168.222.101/24)
És igen, ha olyan a routered, (pl DDWRTvel) oszthathat külön SSIDkon külön subneteket a router DHCP szerver. (külön SSIDnak nem kell külön frekin lennie, egy frekin is lehet több SSID. Pl GuestWIFI a tipikus eset)
Én azért úgy gondolom ha a szolgáltató kioszt 250es netet, az nem fog csak 30cal menni, hanem jóval többel.
Lehet a modemet újra kell indítani, A szolgáltató elfelejtett (helyesen) újra konfolni a modemet, hogy több sávszélt kapjon és még mindig nincs kizárva a te oldaladon lévő hiba.
Nyaralni voltam, ezért nem jelentkeztem eddig.
Megtudtam a szolgáltatótól, ha legalább 6 órára (feltételezem, ennyire van beállítva náluk a lease time) kikapcsolom a modemet, akkor a bekapcsoláskor talált eszköz Mac címe lesz az, amit a későbbiekben klónozni kell. Ez lehet, hogy más szolgáltatóknál is így van, hasznos információ lehet másnak is.
Így ki tudtam próbáltam a tanácsodat, egy gigabites HP laptoppal. Ezen 120 és 198 mbps értékeket mértem a letöltésre, és 22-25 mbps-t a feltöltésre. A fizetett 250 mbps-t még éjszaka vagy hajnalban sem éri el, de a 200 már egész jó érték, jóval a garantált felett van.
Ezek után ennek a laptopnak a Mac címére klónoztam az Archert, és visszakötöttem. Némi kísérletezés után rájöttem, ha kikapcsolom Bandwith Control-t, akkor sokkal jobb értékeket mérek, mint az előző hozzászólásaimban írtam, 50-90 mbps között, leggyakrabban 65 körüli le és 20 körüli feltöltést..
Ez még mindig fele, mint amit a laptoppal mértem. Ronthat ennyit rajta egy router? És miért rontja kevésbé a feltöltést, mint a letöltést?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!