Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Érdemes még venni hifit 2018-ba?

Érdemes még venni hifit 2018-ba?

Figyelt kérdés

Sokan mondják nem érdemes se javíttatni se, venni újat se, használtan se.

Videomagnót mert elavult, DVD lejátszót, BLU-RAY lejátszót mert nem játsszák le a újabb kodekes filmeket.

Akkor semmi értelme üres kazettákat, DVD-t, BLU-RAY lemezeket venni se?

Akkor hifit érdemes venni és sok CD-t?

Ha esetleg olyan hifit veszünk amin van kazetta deck, azt is érdemes venni?

Szintén a bakelitre is értem?

Vagy mai világba elég egy 5.1-s, 2.1-s házimozit venni, amit rá kötünk jack-en keresztül PC-re, tévére?

2018. júl. 15. 11:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

#9-nek (kérdezőnek)

Pont azt mondom hogy egyiket sem, hanem Hi-Fi erősítőt, az sztereó, az aktív hangváltós mélynyomó pedig létrehozza a harmadig hangsávot is! Így van egy gyakorlatilag analóg 2.1-ed! Simán lenyomod a házimozit.

2018. júl. 15. 16:16
 12/20 anonim ***** válasza:
Megjegyzem még hogy a Hi-fi erősítő úgy sztereó hogy két párhuzamos mono csatorna fut, tehát még áthallás sincs!
2018. júl. 15. 16:18
 13/20 A kérdező kommentje:

Annyira nem értek hozzá, de azt tudom a 2.1-s 5.1-s sokkal hangosabbak mint a hifim a gépen, persze külön rákötve értem.

Akkor azt akarod mondani hogy csak a hifiket használjam, és a házimozikat rakjam el?

Vagy vegyek egy ilyent? [link]

[link]

[link]

[link]

2018. júl. 15. 16:42
 14/20 anonim ***** válasza:

A linkek kicsit durvák!

[link]

[link]

[link]

Amint látod, agy 100 wattos erősítőt például már 8000-ért megkapsz használtan.

2018. júl. 15. 16:56
 15/20 A kérdező kommentje:

# 14: Hogyhogy ezeket ajánlod?

Amit én linkeltem, azok miért nem jók?

És az én hifijeimről mi a véleményed?

Meg a fateroméról?

Enyéim: Philips mcm 166 micro hifi. Millenium mn 9644 mini hifi.

Fateromé: ITT st 541.

2018. júl. 15. 17:03
 16/20 A kérdező kommentje:
Genius 2.1-ről és a Yamada 5.1-es cuccaimról mi a véleményed?
2018. júl. 15. 17:30
 17/20 anonim ***** válasza:
Oszinten szolva ami a tobbirol: alsokategorias, kb. 4 IC-bol allo tomegcuccok, semmifele 'komoly' hangzast nem kepesek megszolaltatni se 2.1-en, se 5.1-en. A Genius hangfalaidat remelem csak viccnek szantad.
2018. júl. 15. 19:33
 18/20 A kérdező kommentje:

Nem vicnek szántam.

Amiket linkeltem deck-t, azok nem jók?

Ha vettem deck-t, akkor kell vennem DVD-t vagy BLU-RAY házimozi rendszert is, és lemezjátszót.

2018. júl. 15. 19:39
 19/20 anonim ***** válasza:

"Roviden: nem, nem erdemes semmi ilyet venni, ures adathordozokat vegkepp nem. Kell egy halozati lejatszasra kepes eszkoz + hangfalak, ami fogad USB-s eszkozoket is (pendrive, hdd), es kesz.

A hifi + CD/kazetta a leheto legrosszabb otlet, sem minosegben (kazetta eseten), sem kenyelemben nem veszi fel a versenyt a modernebb eszkozokkel. Lemezt valtogatni, begyurt kazettat kicsomozgatni...?"

A hálózati lejátszásra képes eszköz + hangfalak... egy raklap sz*rt nem érnek hangminőség ügyileg. A digitális hangformátumok MINDIG VESZTESÉGESEK. Az analóg hanghordozók pedig nem. Hangban a digitális soha nem fogja az analógot verni!

A digitális rendszerek adatokat játszanak le, adatfájlokat (mp3, wma, OGG Vorbis, Flac...stb.) amik lényegében nem mások - informatikai nyelvre lefordítva - mint 1-esek és 0-ák sokassága. Ez tény.

Az analóg adathordozókon (hanglemez, kazetta, magnószalag...stb.) maga - a hangszerek és az énekes - hangja, hanghulláma hallható. A hang ugye mi is? A levegő rezgése, amit te hallasz a füleddel.

A levegő rezgését mivel lehet a legélethűbben előállítani, hát a puszta fizikával és nem a számítógépes adathalmazokkal. Ebből a szempontból, mindig is előnyben lesz az analóg hangtechnika a digitálissal szemben.

Azonban ugye a technika fejlődik. Például egy 320 kbps-os WAV fájl, más majdnem ugyanolyan jó hangzásban, mint egy bakelitlemez. Ugyanakkor egy agyonra zajszűrt szarrá masterelt CD, bőven nem fog úgy szólni, mint egy jó minőségű metalkazetta vagy egy vinyl-lemez. A bakelit lemezen mineden rajta van amit felvettek, olyan hangok is, amit emberi füllel nem is tudsz meghallani.

A CD-n és a Wav-nál egy bizonyos számú hangminta van másodpercenként, ami nem az egész zene: csak részei a zenének.

Tegyük azt, a CD Audio az 44 100 hangminta/másodperc, és 16-bites (egy hangminta 16 bitet foglal).

Úgy körülbelül. Sok minden ki van hagyva a zenéből. De ugye ott van a Flac formátum például ami elvileg veszteségmentes, elvileg. Gyakorlatilag pedig nem teljesen, ugyanakkor az emberi fül ezt a különbséget már nem hallja meg.

Ugye eddig beszéltem az analóg rendszerek előnyeiről és a digitális rendszerek hátrányairól. Most kicsit fordítva is akkor. :)

Az analóg rendszereknél nagyon-nagyon nem mindegy a lejátszók és az adathordozók minősége. Egy kazettásmagnó deck, igen bonyolult mechanikai rendszerből áll, és a forgó alkatrészek kopnak. Ha lazul a szíjhajtás, akkor "nyávogva" szól a kazetta. Van, hogy a fejek átmágneseződnek. Vagy szimplán koszosak lehetnek.

Persze van erre is megoldás, pl: a kerámia fej nem mágnesez át, a direct drive motoros meghajtású magnóknál eleve nincsen szíjhajtás, így a szíj nem tud lazulni.

Dual capstan: Kettős főtengely. A finomabb deckek két főtengely + gumigörgő párost is alkalmaznak, egyet a fejek előtt, egyet utánuk. A két tengely összjátéka optimalizálja a szalag feszességét a fej előtt, és csökkenti a "nyávogás" veszélyét.

Nem rossz dolog kazettán zenét hallgatni, csak tudni kell, hogy mivel hallgassunk.

A lemezjátszóknál fontos, hogy nehéz legyen a lemeztányér, minél nehezebb a lemeztányér, annál kevésbé "dobálja" a lemezt. A lejátszó kar kiegyensúlyozása is fontos, valamint a jó hangszedő. Nem mindegy, hogy a lejátszó tűje milyen anyagból van, az olcsó kerámia vagy kristálytűs hangszedők, amik magas tűnyomással dolgoznak (olcsó lemezjátszók), hamar tönkrek*rják a hanglemezt, aztán recseg, serceg, pattog rondán szól. Itt is előnyösebb a szíjhajtás helyett, a direct drive meghajtás. A porvédettség kiemelten fontos, viszont a lehajtható porvédő plexik rontják a hangzást, dobozhangja lesz.

Továbbá a lemezt szakszerűen megfelelő eszközökkel és módszerekkel mosni is kell. A kazettásmagnó deckeket is kell ám pucolgatni néha. Az analóg rendszerrel foglalkozni kell. A digitális rendszer ehhez képes nem macerás, van egy jó cd-playered (arra figyelsz, hogy a cd-t ne taperold össze) vagy van egy jó médialejátszód amibe bedugod a pendrive-ot (vagy eleve van egy x GB-os/TB-os belső tárhelye a lejátszónak) és már szól is a zene.

2018. júl. 17. 20:18
 20/20 anonim ***** válasza:

Sokan alábecsülik a kazettát.

Alapvetően a magnókazetta egy teljesen veszteségmentes, analóg rögzítési eljárás. Hasonlóan mint a bakelit. Tehát elvileg jobb mint bármilyen digitális adathordozó hangja, mivel az analóg jelfeldolgozás közben minden részlet rögzítésre kerül, digitális konvertálás közben pedig csak egy részletét rögzítjük, attól függően, milyen magas a mintavételezési frekvencia. Az audio CD 44100 alkalommal vesz mintát a hanganyagból, 1 másodperc alatt. A kazettára való felvétel közben, 1 másodpercet nem osztunk fel 44100 részre, hanem gyakorlatilag megszakítás nélkül kerül rá az anyag, felfoghatjuk végtelen magas mintavételezésnek.

Gyakorlatban máshogy van. A deckes korszakban voltak nagyon komoly készülékek. Állítani merem, hogy a jó féle metalkazetta egy audiofil minőségű deck, olyan minőségben képes felvenni mai napig, hogy oda-vissza alázza az audio CD-t. Egy analógos alapzaja lesz neki, de az a bakelitnek is van, meg minden analóg készüléknek. Dinamikában, tartományban, átvitelben, keresztbe lenyeli a CD-t.

A legtöbbek azonban mai napig nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen decket, kazettát se nagyon kapni már. Mint előző írta, legtöbbek számára elérhető készülékek labdába sem rúghatnak, még az mp3-al szemben sem.

Ja, a következő kérdés, hogy mivel ma már minden anyag digitális, honnan a fenéből vennéd fel kazettára a hangot. :) Audio CD-ről? Mi másról, akkor meg evidens, hogy a minősége úgysem éri el a CD-ét, mivel átjátszás közben 100% hogy van veszteség.

Bakelitről át lehetne másolgatni, de azt még annyian sem engedhetik meg maguknak, mint a kazettát.

Nekem van egy Yamaha KX-W952 RS típusú duplakazettás magnódeckem. Gyönyörűen szól!

A kazetta hangzása élettel telibb és részletgazdagabb, nem annyira steril, mint egy agyonra zajszűrt szarrá masterelt CD vagy más digitális formátum. A kazettán a mélyebb tónusok jobban szólnak, valamint hallható a lábdob (és főleg a lábcintányér!), valamint a basszugitár RÉSZLETESEN. Míg egy jó minőségű audio CD-n is csak öblös kopogásokat és dübörgéseket hallunk a lábdobból és a basszusgitárból. (Ezt onnan tudom, hogy magam is zenélek, dobos vagyok). Míg a kazettán maga a pengetés is hallható.

Élethűbb kazettán a hangzásvilág, mint egy agyonra zajszűrt, szarrá masterelt CD-n.

A jazz, reggae, country, blues, punk és hip-hop szebben szól kazettán. A világ egyik legnagyobb hip-hop producere Dr. Dre is megmondta, hogy a rap zene lábdobját a kazetta adja vissza a legélethűbben. És igaza van.

Ezt teszteltem is. Van egy gyári műsoros Bob Marley CD-m és egy szintén gyári műsoros Bob Marley kazettám. Ugyanaz az album ugyanazokkal a track-ekkel. Jó fajta CD-playerem van. Meghallgattam mindkettőt A CD-n az olyan hangszereket, mint pl: konga, bongó és egyéb kisebb perkussziós hangszerek gyakorlatilag nem is vagy csak alig-alig hallhatóak. Kazettán minden hallható. Meg van dettó ugyanez a Bob Marley album bakeliten is. A vinyl-t nem kell bemutatni, mindenki tudja, hogy a legjobb hanghordozó mai napig ( Onkyo lemezjátszóm van, Ortofon hangszedővel). Készítettem másolatot egy metalkazettára, azaz bakelitről kazettára. Ezek után lejátszottam a kazettát. Ugyanolyan szépen szólt, mint ha lemezt hallgattam volna.

Lehet kazettát hallgatni jó minőségben, "csak" nagyon jó magnódeck kell hozzá.

A legjobb minőségű hangfelvételeket a mai napig orsós(szalagos) magnókkal veszik fel, és ezekről a magnószalagokról másolják át bakelitre.

Az 5.1-es vagy 2-1-es hangszett, sem jobb egy sztereó hangfalszettnél. Egy 3 (vagy 4) utas sztereo hangfal + erősítő (főleg ha az erősítő elektroncsöves!!!)+ jó fajta analóg lejátszó sz*rrá alázza, mind hangminőségben, részletgazdagságban, akusztikai hűségben akármilyen digitális rendszert. Ez tény! Még pedig azért tény, mert a zenehallgatás maximuma a high-end. A high-end rendszerekben belül pedig az analóg a csúcs.

Tény, hogy macerás és nem is olcsó hobbi.

2018. júl. 17. 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!