Mit lehet tenni, ha a Windows 7 újratelepítésekor a rendszer nem kínálja fel a particionálást?
Az előzményekről röviden:
A korábban 3 részre particionált lemezt újra egyesítettem a kötet törlése majd a mellette látható kötet kiterjesztése révén (a Lemezkezelésnél). Így lett egy nagy partícióm, amin a rendszer is van. Ez a C meghajtó.
Következő a probléma:
Amikor beteszem a telepítő dvd-t a gépbe, s mennék végig a folyamaton, akkor nem kínálja fel azt, hogy az egyesített vinyót ismét feldarabolhassam, s a Windows részére kialakítsak egy külön partíciót. Tehát mikor telepítés közben vagyok, s eljutok odáig, hogy látom a vinyóm méretét, nem látok olyat, hogy formázás, partíció törlése ill. létrehozása stb. Ezt miért csinálja?
Ha már telepítem a rendszert a gépre, utána nem fogok tudni particionálni, nem? Pedig szükségem lenne rá, mert nem akarom, hogy a Windows ugyanazon a partíción legyen, mint minden más anyagom.
DVD-ről bootoltam be az újraindítás után az F8 gomb megnyomásával, de ugyanúgy bejön a régi rendszerem, s látom minden korábban telepített programomat.
Törölnék én mindent, meg formáznám is a C meghajtót, ha engedné, de nem engedi! Azt írja ki, hogy: "Ezt a kötetet nem formázhatja."
Hogyan tovább?
Nem, az nem megoldás! Működő rendszer alól SOHA ne telepíts rendszert! A gond triviális: F8-at nyomkodsz, stb.. eleve nem a lemezről bootolsz hanem a hdd-ről. Itt a probléma!
Biosban változtasd meg a boot sorrendjét, hogy a dvd legyen az első vagy ha lehetőséget ad a rendszer, akkor elegendő egy bootmenüt előcsalni (nem tudom nálad melyik gomb teszi ezt, f10-f12 szokott lenni) és kiválasztani a dvd-t.
Pont hogy nem, mivel olyankor a setup.exe -t a régi rendszer futtatja, nem a DVD -ről induló alrendszer.
Szóval képletesen szólva gyakorlatilag saját maga alól kéne kivágnia a fát. Az meg nem tudja megtenni.
Így mindképp el kell valahogy érni, hogy be boot -olj róla. Vagy a BIOS -ban nincs beállítva, hogy DVD -ről boot -oljon elsőnek vagy a Windows van rosszul kiírva (nem boot -olhatóra).
Ezeknek kéne utánajárni.
Ezt az utolsót (#7) semmiképpen!
Azt kell elérni, hogy a telepítőről bootoljon a gép (tehát benne van a lemez a meghajtóban, a gép ki van kapcsolva. Bekapcs, elindul, megjelenik egy felirat (pár másodpercre) hogy indítás CD-ről. Ekkor nyomsz egy Entert, vagy bármit, és elindul a telepítő. Na, itt lehet paricionálni, formázni és hasonlók. Persze előtte legyen minden lementve külső valamire minden, ami kell, mert a HDD teljes tartalma törlődik. A Partíció(k) elkészítése és a formázás(ok) befejezése után indul a telepítés.
Ilyen a tiszta telepítés, minden egyéb csak "gányolás", aminek a vége keveredés, hibásan, vagy nehezen működő rendszer lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!