A merevlemezt szinte folyamatosan írja/olvassa a System, a perfmon. Exe és az esetek nagy részében a dcomlaunch-os svchost. Ez mennyire természetes dolog?
A gép teljesen új, már rengeteg háttérszolgáltatást kilőttem, de továbbra is valamik folyamatosan írják/olvassák a merevlemezt.
Win7 oprendszer van rajta, az erőforrás figyelő szerint a System, a perfmon.exe valamint az svchost dcomlaunch az, ami folyamatosan használgatja. Eddig xp-s gépem volt, ott nem találkoztam ezzel az állandó írogatósdival. Ez természetes win7 alatt? Ha nem természetes, hogyan lehet orvosolni a problémát? Mit kell beállítani, hogy abbamaradjon?
Előre is köszi a választ!
+1
Szintén win7. Engem is kiakaszt.
Memóriából 4 GB-nyi van.
Tegnap már mindent kilőttem, amiről tudtam/gondoltam, hogy használja a merevlemezt: indexelés, lapozófájl (virtuális memória), böngésző gyorsítótárazása, rendszer és programfrissítések, ütemezett feladatok, de továbbra sem szűnik meg a jelenség. A merevlemez WesternDigital, aminél tudom, hogy volt probléma az intellipark-kal (azt hiszem, így hívják), de itt biztosan nem erről van szó, mivel nem csak szimplán parkoltatja a fejet, hanem hallhatóan felpörgeti a merevlemezt illetve a visszajelző led villogása is írás/olvasásra utal.
A systemről igen tudom, hogy az a oprendszer (mondjuk, hogy azon belül mi... arra nem tudnék válaszolni), de nem tartom természetesnek, hogy ennyire használja, mert nem az van, hogy időközönként elhelyez egy nagyobb adatmennyiséget, hanem folyamatosan terheli a vinyót pár kb/sec sebességgel és ez az ami nagyon zavar, hogy ezek az apró folytonos írások hazavágják a hardvert.
Van esetleg valami javaslatotok? Akár a probléma további, mélyebb vizsgálatára, akár a megoldására?
Előre is köszönöm!
És hány bites oprendszert használsz? Mert szélsőséges esetben fennálhat olyan helyzet, hogy a 4 Giga ellenére kevés memóriád van. Mondjuk 32 bitest telepítettél, de egy R9 280-as kártyát használsz, ami 3 GB memóriával rendelkezik. Mivel a 32 bites rendszer csak cirka 3,76 GB memóriát képes megcímezni, de a VGA lefoglalja a saját részét; jelen példában a 3-at, akkor már is csak 1 GB-od van, ami csak a windows 7 gépigénye és még semmit nem futtattál. Csak a példa kedvéért.
A rendszer-tulajdonságokban mind a 4 GB-od használhatóként van feltüntetve?
Malware ellenőrzést futtattál valaha? Lehet valami használja a géped.
Ha csak ez a pár, korábban felsorolt alkalmazás fut, az nem vészes lemezhasználat vagy igénybevétel. Normális. Asszem én is így voltam vele mikor új volt nekem a rendszer, mert XP-n nem volt ilyenféle visszajelzés csak a feladatkezelő. Hard Disk Sentinelt nem használsz? Az mutat egy napi statisztikát a lemezhasználatra és az alapján összehasonlítva megmondhatnánk, hogy sok vagy kevés a lemezművelet.
Köszönöm szépen a segítő szándékodat!
A memóriából 3,57 GB használható. Miután minden vackot kilőttem, azóta az elérhető is 2 GB felett van. Az oprendszer 64 bites, malware ellenőrzést futtattam, de semmi érdemleges, csak az általános doubleclick és pár társa. A HD Sentinelt most felpakoltam, van egy jelenlegi állapot, pár nap múlva több információt fog majd mutatni, bár néhány adatot már jelenleg is sokallok:
Start/Stop count: 36477
Load/Unload cycle count: 85053
Head Flying Hours 2236
Ezeket csak annak tudatában tartom soknak, hogy a merevlemez működési ideje 2863 óra.
Ezek az adatok mondanak esetleg valamit számodra?
Egy-két dolgot ki lehet következtetni a számokból, de én sem vagyok szakmabeli, csak egyszeri user. Ha nincs más válaszoló akkor bátorkodok.
Szóval az üzemórák száma az egyértelmű. A "Head flying hours" a készenléti órák száma, amikor az olvasófej a korong felett állt /lebeg/, (de erről ír is a sentinel)aktív, nem parkolt állapot. Annyiból érdekesnek tartom, hogy ezek szerint 627 órát parkolóállásban volt a vinchester; úgymond inaktív. Azt gondolom, hogy egy Green típust használsz. Nem vészesek az értékek. Nálam az üzemóra több (4745), a parkolások száma kisebb, meg az indulás/leállások száma is. De nálad ez a típus sajátosságából adódik. A gyártó az energiatakarékosságra megy rá, amit a parkolással ér el.
Amúgy a HD sentinelben középen a "Teljesítmény" fülre utaltam, ahol részletezi az átviteli információkat; összes olvasott/írt adat. Napi átlagos ..
Nálam két lemezen van a rendszer. Külön tárolón a felhasználói és ProgramData mappák. A kettőt összeadva napi 770 MB írás és 4060 MB átlag olvasás a prog. szerint.
Függetlenül attól, hogy mennyire vagy kompetens a témában, én nagyon-nagyon szépen köszönöm az idődet, az energiádat, és az ötleteidet, amiket a megsegítésemre fordítasz!
A merevlemez típusa blue (őszintén nem tudom, ez mit takar), egész pontosan: WDC WD3200LPVT-08G33T1. Megnéztem a teljesítmény fület, ahol kb. 1 óra alatt 160 MB írt és 100 MB olvasott adat van (lényegében csak neteztem és zenét hallgattam [merevlemezről] ebben az órában). Ez az írásmennyiség nem tudom, miből tevődhetett össze (böngésző gyorsítótárazása kikapcsolva).
Az átlagos írás lehet megtévesztett engem. Nem tudom miből származtatja. Mert ha megnézem az első két sort, az összes olvasott, írt adat, -az emlékeim szerint a gépindítástól számított érték- na ott 12592 MB olvasott és 1495 MB írt mennyiség csak a C-n.
A lemezaktivitást pedig a win "Erőforrás-figyelő"-ben, a Lemez fülre kattintva részletezi, hogy éppen mi használja.
De ami kérdésből kiindultunk, az a használat nem irreális, mert a mértékegység ami az oszlopokban van, az Bájt/secundum. Ha valami ismeretlen folyamatot találnál ami nagyobb lemezhasználattal jár és a forrás-figyelő sem tudja megnevezni, az már baj.
Malware-ek ellen a Malwarebytes Anti-Malware programját használom és Norton Internet Security-t. Persze ez is lemezművelettel jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!