Új asztali számítógépet milyen operációs rendszerrel érdemesebb venni? (Vagy inkább notebookban kellene gondolkodni? )
igen.. ez így van..
attól függ.. mire kell és mire van igényed
laptop árak sincsenek már az egekben hogy sokszorosa lenne egy átlagos pc árának.
" attól függ.. mire kell és mire van igényed
laptop árak sincsenek már az egekben hogy
sokszorosa lenne egy átlagos pc árának."
Általános dolgokra, net (ha sikerülne idevarázsolni mivel itt ahol többet vagyok nincs "hagyományos" adsl és vagy társaira lehetőség), meg adatokat, képeket, videókat tárolni, nézegetni rajta.
Másra nem.
Egy notebook csak akksiról megy?
Az op. rendszerre lennék még kíváncsi, kinek melyik a szimpatikusabb, igaz én az xp-hez (meg már most az androidhoz) vagyok szokva, de nem lennék megijedve ha pl. a linuxra állnék át.
Ezekre a célokra egy notebook is tökéletesen megfelel. Természetesen töltőről is tudod üzemeltetni, elég korlátozott lenne másként:)
Ha nem félsz a változástól, akkor érdemes lehet megpróbálnod egy Linux disztribúciót, átlagfelhasználóknak Ubuntut szokták ajánlani (de kb ahány ember, annyifélére esküszik, van választási lehetőség). Ennek meg van az az előnye is, hogy telepítés nélkül is meg tudod nézni pl mostani gépeden is, mennyire találod kézreállónak, megszokhatónak a kezelőfelületet, illetve az alkalmazásokat.
A jelenlegi XP-d gondolom OEM, tehát úgyis venned kellene valamit, ha nem Linuxot akarsz használni (és nem vagy tolvaj). Tehát az első előnye már meg is van a Linuxnak :)
A többi majd pár év után jön ki.
A hátránya meg az, hogy más, nagy változás lesz és az ilyet meg szokni kell. Az elején lesz szívás, de később kamatostul megtérül.
Ha nem használsz speciális, Windows-only programokat, akkor ennyi (a játékok jellemzően ilyenek, de az CAD-rendszerek is, meg van még pár dolog).
Ha gyakran kószálsz, és kell a gép, akkor notebook.
Már valóban nem lesz frissítés xp-hez, tehát célszerű váltani. Én a Linuxot ajánlanám, valami felhasználóbarát disztribúciót, talán Fedora jó lesz. De itt nézhetsz körül: [link]
Én inkább Mintet, Ubuntut mondanék. Semmi bajom a Fedorával (bár nem azt használok), de talán a másik kettő kezdésnek egy fokkal jobb.
Mindenesetre határozottan Linux, hacsak nem játékra kell a gép. Annyira már talán nem is nehéz az átszokás ezekkel az új csilivili klikkolgatós GUI-kkal, amik manapság vannak, és megéri az a kis kellemetlenség, amivel az átszokás jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!