Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miben kulonbozik a win xp a...

Miben kulonbozik a win xp a linuxtol?

Figyelt kérdés

Ugy ertem eddig mindig xp-m volt, egyaltalan nem ismerem a linuxot, pl ugyanugy kell telepiteni mint az xp-t?

Ha megvagyok a telepitessel csak linuxra irodott progikat (pl bongeszo stb) telepithetek ra? Szval win-es nem muxik rajta?

2011. aug. 11. 22:43
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Koszi a felvilagositasokat:)

Amit belinkeltel azt atnezem mindenkepp, meg egy kerdesem lenne: nem egy bivaly eros gepem van, nemtudom h elviszi-e.

P4-es gep, 1500-as proci, 768 sd rammal, szal nem egy nagy durranas.. win xp-nek megfelelt.

virtualison sem tudom kiprobalni mert olyan lassan viszi fel h megoszulok mire elkeszul:(

2011. aug. 12. 07:50
 12/24 anonim ***** válasza:

"Linuxokon macerás a telepítés, nem olyan egyszerű, mint Windows alatt."

Ne beszélj hülyeséget!

Ubuntu:

Szoftverközpont, rákeresel a programra, és katt a telepítésre, kész.

Windows:

Rákeresel neten,torrent oldalon a programra. Letöltöd.

Feltelepíted. Hosszú percek alatt keresel a neten crack-et hozzá, és megcrackelek. Nem volt jó a crack, keresel másikat. Végre találsz egy jót. Közben a vírusírtód jelez, hogy a crack tiszta vírusos, és terjed. Vírusellenőrzés. Játszol. 1 hónapon belül kék halál a vírus miatt, amit nem tudott leszedni az ugyanilyen vesződéssel megcrackelt vírusirtód. Telepítesz windowst....

2011. aug. 12. 08:25
 13/24 A kérdező kommentje:

Ubuntu:

Szoftverközpont, rákeresel a programra, és katt a telepítésre, kész.

Ugyanezt csinalom a windowssal, csak nem a szoftverkozponrol toltom le, hanem forumokbol:)

2011. aug. 12. 08:43
 14/24 anonim ***** válasza:

Nem, nem ugyanaz. Nem fórumot olvasol hanem "kiválasztod mit akarsz telepíteni".

Openoffice Writer telepítése kb ennyi cli-ből:

yum install openoffice.org-writer.i686

Megkeresi, letölti, telepíti a függőségeket, azt használod...

Kb mintha egy robbanómotort hasonlítanál össze mondjuk egy sugárhajtással. Mindkettőből nyersz mozgási energiát van hasonló rész bennük de más az elv. A legújabb Fedorának is elég egy 400Mhz-s CPU 768 MiB RAM-mal

2011. aug. 12. 08:53
 15/24 anonim ***** válasza:

08:25...azért kicsit túlkombináltad ezt a windowsos részt :)

Linuxig igaz.

Windows: bepötyögöd a szoftver nevét gugliba, első oldal a szoftver honlapja, rákatt, letölt, futtat, fent is van.

Torrentek: belépsz az oldalra, rákeresel arra ami kell, 5 perc és lent van, 5 perc és a gépen van crackelve, mellesleg a torrentet tartom az egyik legbiztonságosabbnak, elolvasol pár kommentet és azonnal kiderül vírusos e, működik e, stb.

Linuxra visszatérve, éb ubunturól tudok írni:

Telepítése nem egy ördöngősség, de neten is fennvan magyarul hogy kell.

[link]

Alapjáraton beállítja magának és boldog vagy.

Gépeden próbáld ki, virtuális gépen akkor ajánlanám ha egy erőműved lenne, így sztem az nem adna reális képet.

Amúgy proci/memória bőven elég neki.

Programokkal én elégedett voltam, tulajdonképpen én ugyanazokat használom windowson amik ingyenesek.

Kicsit nekem az Ubuntu olyan táblagépes fílinget adott, de érdekes, az ipad-en nem fikázzák az oprendszert.

Ami nekem meglepő volt, bármit azonnal felismert, netet kérte a frissítésekhez, de még windowsos fejjel is azonnal beállítottam a netet, mobilnet is ment.

Mondjuk, ha nem használsz külön extra programokat (CAD,3DS, stb...), se játékokat akkor neked ajánlom az ubit, legalább 1-2 hét próbára.

Programok benne, amiket én win-en is használok:

MSN helyett Pidgin, elég "egyszerű" ez elriasztja a sok smile b*zit, de nagyon kicsi gépigény, gyors és stabil...meg vannak egyebek is, én vin-en is pidginezek.

Firefox alap böngészője az ubinak, bár én átállítottam operára, azt szeretem.

Adobe reader helyett foxit reader...ódákat lehetne zengeni róla mennyivel jobb.

MS office helyett Openoffice/Libreoffice...ezekről nem tudom melyik milyen, ms-t is csak évente 1x használtam, bár az utóbbiak mellett szól hogy ingyenesen tudják kb ugyanazt.

Média lejátszónak én VLC-t szoktam meg, de van benne minden más amiket windowson használsz media (lóf@sz)player helyett.

Torrent program van rá Utorrent...szal filmek, hasonlók ugyanúgy leszedhetőek.

Skype is van rá úgy tudom, én azt is használom.

Vannak különböző levelező programok is, amik lekörözik a winlive mailt.

Szerintem még google földet is rá lehet tenni...az a világ legjobb szoftvere ha menni akarok vmerre :)

Leírás is van hozzá, meg kb a többi progihoz is találsz:

[link]

Vannak rá tűzfal programok is az nem árt néha ha van.

Amik nem kellenek: Antivírus/Malware/Spyware programok...már 3 progit spóroltál.

Hosszú távon nem tudom hogy működik, nekem személy szerint a laptopon Win7 van, számomra az a favorit, de XP pl nekem 1-1 hétig bírta és összeomolgatott alap hibákkal.

Ubuntunál nekem stabil volt, volt akinek meg nem, ki kell próbálni, nemtudom hogy az ennyire szeetesedik el a használattól (a windowsok ugye nagyon takarítás igényesek).

Próbálgattam még anno linux mintet, jolicloudot, puppy linuxot...utóbbit egy kb 15 éves gépen, és meglepő hogy egy rendszer, ami 120MB helyet foglal egy cd-n mennyi mindent tud...olyan alap dolokat amihez a windowsnak 5-6 utólagtelepített program kell.

Amit ajánlok: Fő rendszernek egy Ubuntu, netezésre, filmezésre, letöltésre alkalmas, és biztonságos. Mellé pedig felteszel egy XP-t, beállítgatod azt is, és akor használod ha játszol/win-es programot futtatsz, így az se fog "elhasználódni" egyhamar.

2011. aug. 12. 10:17
 16/24 A kérdező kommentje:

Mellé pedig felteszel egy XP-t, beállítgatod azt is, és akor használod ha játszol/win-es programot futtatsz, így az se fog "elhasználódni" egyhamar.

Az xp nekem mar adott, most is arrol irok:) azt nem tudom h ez melle h lehet telepiteni az ubuntut. Ugy ertem h mint irtad is, at lehessen valtani egyikrol a masikra. Mert ugy kiprobalnam szivesen, csak nem reg huztam ujra az xp-t es most minden tok jo rajta.

De ha ez a gyenge gep ez melle meg elbir egy ubuntut ugy kiprobalnam, csak ird le legyszi h kell ezt megoldani, ja es egy linket h melyik ubuntut toltsem le ra:)

2011. aug. 12. 12:10
 17/24 anonim ***** válasza:

Ubuntu letöltése:

[link]

Iso fájlban szedi le, annak a tartalmát egy író programmal cd-re kiírod.

Legjobb sztem ha a merevlemezen csinálsz egy külön partíciót 20-30GB nagyságút, lehet sokat is mondok, és azt üresen hagyod, később erre telepíted az Ubuntut.

Partícionáláshoz:

[link]

Telepítéshez itt egy leírás is:

[link]

Lényeg hogy neked az az opció kell hogy:

"Irányított - a legnagyobb összefüggő szabad helyre"

És megadod a korábban létrehozott üres partíciót.

Telepítés után, majd az indításnál lehet választani hogy ubuntu vagy xp (az ubi lesz az alapértelmezett).

Hát röviden ilyesmi.

Hasznos oldal:

[link]

Itt segítenek ha nagyobb kérdésed akadna.

2011. aug. 12. 12:42
 18/24 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom a reszletes leirast, ezzel sztem csak egy gondom van, 2 vinyo van a gepbe, egy 20 gigas(azon van az xp) es egy 4 gigas csak ugy adat tarolasra. Ez akkor gondolom igy nagyon keves lesz neki.
2011. aug. 12. 12:48
 19/24 czibles ***** válasza:

Nekem most a Fedora 15 4,56GB-t foglal, de van egy jó pár plusz program is fenn.

Ubuntu 11.04-nek minimum 4GB-t írnak, ha tudod nélkülözni, azt a vinyót akkor próbáld meg.

2011. aug. 12. 19:20
 20/24 A kérdező kommentje:

Kiprobalom:) Persze szigoruan csak xp mellett.. ha esetleg megsem jonne be a linux:D

Am nincs olyan h ubuntu live cd, amit telepites nelkul kiprobalhatsz? win-nel van..

2011. aug. 12. 21:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!