Az emberek miért félnek a Linuxtól?
Ubuntu Portál ( [link] ) adminisztrátora vagyok, és csak statisztikai szempontból érdekelne, hogy pontosítani tudjam az oldalt. Általában mik azok a tévhitek, miért egyáltalán ki sem merik próbálni, vagy alapból miért úgy ítélik meg sokan, hogy rossz a Linux?
Köszönöm a segítséget azoknak, akik hozzászólásukkal segítenek.
Továbbá akit érdekel bővebben, segíthet a fenti oldal látogatása...
öcsipók, lehet te az atyaúristen is, ide akkor sem reklámozni, meg statisztikát készíteni gyere. Arra van hírdetési felületek (ezen az oldalon is), meg vannak közvélemény kutatást végző cégek, náluk kopogtass. köszi szépen.
annyit még elárulok, biztos nem félnek az emberek tőle, ők is ugyanolyan értelmesek, mint pl te. nem félnek mindenféle op.rendszerektől, nem eszik azok meg őket, és ezt tudják ők is.
nekem tökéletesen megfelel a Linux, néha 1-1 fejlesztő környezet miatt használom a Windowst (.NET, Borland Studio)
de napi tevékenységeimet simán kielégíti a Linux.
a gond ott van hogy sokan játékra használják a gépet és ezért nem váltanak.
Sok a komfort felhasználó. Egy személyes tapasztalat: egyik ismerősöm keresett alternatívát MS Live Messenger helyett, ajánlottam az emesene-t.
Telepítés után a következő reakció volt :ez egy fapados sz@r.
Volt ugyan akkor olyan ismerősöm is aki több próbát is adott a Linuxnak (nála driver problémák miatt nem volt jó), sőt próbált manuálok szerint konfigolni (nem kevés időt belefektetve) is, de nem jött össze, ő ezért maradt a Windowsnál.
Én már többször is kísérleteztem Linuxszal, de nem vált be:
Első alkalommal minden jól működött, csak újraindítás után nem volt semmi a Linuxos partíción, mintha egy "nyers" vinyó lett volna. 3-4-szer telepítettem újra, és mindig ugyanez volt az eredmény (Azt hiszem, pont Ubuntu volt az)
Később próbálkoztam Debiannal, ott beállítással voltak gondjaim.
(Suliban telepítettem Debiant, ott minden működött is, csak az én gépeimet nem szeretik a Linuxok)
Aztán a következő próbák VMware-ben voltak. Na itt egy grafikus felület beállításával kűzdöttem annyit, hogy végül letöröltem mindenestől az egészet.
--> A Linux egyáltalán nem felhasználóbarát, sőt...
Jó operációs rendszernek tartom, mert ha egyszer beüzemeli az ember, utána már könnyen karbantartható. Csak míg egy Windowst minden szükséges progival együtt feldobok fél nap alatt, addig a Linuxra sokkal több idő rámegy. Lehet, hogy mi vagyunk csak a hülyék, de szobatársam gépén 2 Linuxguru (hozzánk képest :P) 1 hétig dolgozott, hogy működjön. És nem átlag felhasználóban kell gondolkodni, annál azért többek vagyunk mindannyian.
Szóval úgy röviden ennyi :P
"Értem. Nagyjából. Egyik hozzászólás "Nem otthonra tervezték" Ebből látom, hogy nem olvastál róla. Az Ubuntu kimondotta otthoni felhasználók számára készült..."
Ebből látom hogy elvakult Linux fan vagy . Ha annyira felhasználóbarát az Ubuntu akkor áruld már el hogy miért olyan alacsony a "támogatottsága" ? Eleve az MS windows-t és a Linux rendszereket NEM lehet összehasonlítani, mindkettő más-más igényeket, rétegeket céloz meg. És felesleges ezen vitatkozni, te úgyis csak a saját igazadat hajtod és nem vagy képes elfogadni a tényeket.
Neem. Én látom a tényeket. Csak ismerem is a rendszert annyira, hogy tudjam azt, hogy felhasználóbarát. Debiant próbálna egy kezdő, meg egy ubuntut, azt hiszem a kettő között fényév a távolság. :) Nem tudom ki és mikor és milyen linuxot próbált. De az Ubuntu 8.04.3 LTS kiadásával 1 szem probléma nincs. Pár kattintás a telepítése, és használatra kész.
Viszont azzal tisztában vagyok, hogy akik játszanak, azok a Windowst használják. Az viszont elég nagyon biztonsági rés, illetve elég költséges a Windows ahhoz képest, hogy 1-2 havonta újra kell telepíteni minden féreg miatt, vagy éppen azért mert telehányta a winyót mindennel, amit nem lehet letörölni.
18:41-es vagyok
Egy átlag felhasználó a windowsnál keresve sem találhatna egyszerűbb és felhasználóbarátabb rendszert. Persze ettől még semmivel sem jobb mint a Linux, kapásból tudnék sorolni 5 olyan dolgot ami nekem hiányzik a windowsból. (talán majd a win 7-es behozza az eddigi "lemaradást")
A Linuxhoz pedig nem kis hozzáértés és türelem is kell. Mind a két OS-nek megvannak az előnyei, hátrányai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!