Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Az emberek miért félnek a...

Az emberek miért félnek a Linuxtól?

Figyelt kérdés

Ubuntu Portál ( [link] ) adminisztrátora vagyok, és csak statisztikai szempontból érdekelne, hogy pontosítani tudjam az oldalt. Általában mik azok a tévhitek, miért egyáltalán ki sem merik próbálni, vagy alapból miért úgy ítélik meg sokan, hogy rossz a Linux?

Köszönöm a segítséget azoknak, akik hozzászólásukkal segítenek.

Továbbá akit érdekel bővebben, segíthet a fenti oldal látogatása...

2009. júl. 29. 17:41
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem lennék ekkora segg az informatikához, meg ha a játékok is ugyan úgy futnának rajta, akkor én sem a winfost használnám,

A linuxot saját magad tudod javítgatni, meg nem egy nagy lehúzás az egész.

Én az ilyen egyszerűbb embereknek, akik pl csak neteznek, azoknak én mind linuxot adnék, hiszen ők úgy sem ügyeskednek vele, az internet meg azon is olyan egyszerű mint az xp-n, meg ha hiányzik nekik az a kinézet, az sem megoldhatatlan.

2009. júl. 30. 00:20
 12/18 anonim ***** válasza:
57%

A megoldás nem teljesen ott van, ahol keresitek.

1. Azért használ minden kezdő felhasználó Windowst, mert el van terjedve. Azért használja, mert mindenki más is azt használja.

2. Az emberek nem racionális lények, nem feltétlenül az alapján döntenek, hogy mi mire használható (főleg, hogy a legtöbben lusták utánajárni). A Windowst azért tartják sokan jobbnak, mert GUI-ja jobban néz ki más oprendszerek GUI-jánál. Egy profi informatikusnak talán érthetetlen, de a legtöbb ember képtelen megkülönböztetni a kernelt a GUI-tól, és látványra döntik el, hogy mi mennyire profi. És bizony a Linuxok ránézésre elég fapadosnak tűnnek mondjuk a Vistához képest.

3. A Windowshoz több program van, és ezek a programok gyakran többet tudnak. Például Linux alá nem találsz olyan színvonalú (és főleg olyan küllemű, lásd előző pont) MSN klienst, mint a Messenger Live Plus.

A játékokat azért nem csinálják meg Linux alá, mert nem volna elég nagy felvevőpiacuk, mivel a gamerek nem használnak Linuxot. És miért nem? Hát azért, mert Linux alatt nincsenek játékok. A kör bezárult. Hasonló igaz a többi felhasználói programra. Lásd 1-es pont.

4. A Windows egyáltalán nem rossz operációs rendszer, ahogy sok Linux-fan szereti mondogatni. Igaz, hogy gyakrabban fagy le, és a programok időnként "nem válaszolnak", de láttam én már szarrá fagyott Linuxot is. A Windowson a világ legjobb programozói dolgoznak, és olyan technológiákat fejlesztenek bele, amiről a Linux nem is álmodhat a közeljövőben. Az sem igaz, hogy a Linux feltétlenül biztonságosabb, lásd a nemrégiben történt kulcsgenerálási botrányt. A vírusok/trójaiak/adware-ek stb. nagy részét Windowshoz írják, ezért van ebből gyakrabban probléma Windows alatt. Ha a Linux elterjedne, Linux alatt is ennyi probléma lenne velük.

5. Régebben mindenképpen igaz volt, hogy a Linuxok nem voltak felhasználóbarátok, ez mostanában kezd megváltozni. A Linux készítői lassan rájönnek, hogy nem lehet egy olyan operációs rendszert elterjeszteni, ahol cat /etc/fstab-ot kell írni a shellbe, hogy fel tudj mountolni egy pendrive-ot (természetesen szintén a shellből).

A Linux elterjesztése nem technológiai, hanem pszichológiai probléma. Az első lépés egy tetszetős GUI létrehozása (a Microsoftnál pszichológusok és grafikusok garmadája dolgozik azon, hogy a Windows úgy nézzen ki, ahogy). Utána el kell készíteni az összes gyakran használt windowsos program klónját úgy, hogy úgy is nézzen ki.

2009. júl. 30. 10:58
 13/18 anonim ***** válasza:
92%

10:58-as hozzászólónak

Tévedés, azért használ mindenki windows-t mert gyakorlatilag nincs más olyan alternatíva ami ennyire támogatott lenne szoftveresen. És ne általánosíts, mert a játékosok és nagyon sok egyéb felhasználó lesz@rja hogy hogyan néz ki GUI , én speciel teljesen lecsupaszítva használom az XP-t- Még háttérképet sem rakok ki az asztalra. Nálam csak a teljesítmény számít. Azért azt nem árt tudni hogy a windowst alapvetően USA piacra fejlesztik, vagyis azokhoz az igényekhez. Nekem speciel semmi szükségem a windows súgóra, a paintra, media player-re, Internet explorer-re. stb. stb.

A játékokhoz meg annyi lenne a hozzáfűzni valóm hogy az MS soha nem tenné lehetővé azt hogy a DirectX Linuxon is fusson. Bár ott van az OpenGL, szóval nem nagy kár.

A játékoknak a windowson sincsen nagy felvevőpiacuk, gyakorlatilag haldoklik a PC-s játék piac. Csak a hardver gyártók tartják életben a mostani állapotot.

A Vista kinézetén meg hiába dolgoztak azok a bizonyos szakemberek, az egész OS egy nagy bukta lett- ezt még az MS is beismerte. A windows az esetek túlnyomó többségében a nem hozzáértés és az emberi tudatlanság miatt fagy le, vagyis sokan felelőtlenül, ész nélkül nyomják föl a programokat, drivereket. A win-nek meg annyi mindent kell kezelnie hogy egy idő után behal.

2009. júl. 30. 11:25
 14/18 anonim ***** válasza:
48%

Nem nagyon tudok hozzászólni az előttem szólókhoz, de amikor linuxom volt a laptopomon nagyon tetszett elsőre... de amikor nem tudtam rá semmit se feltelepíteni...illetve a millió programot használni ami eleve rajta van..akkor váltottam a windows OS re...

Tényleg nehéz összehasonlítani a kettőt... aki nem egy számítástechnikai zseni az maradjon a jólbevált windowsnál... aki jobban ért hozzá annak meg jó a linux..

2009. júl. 30. 17:59
 15/18 A kérdező kommentje:
Sok a tévhit, de nem mennék bele. Viszont egy bibi. Láttam, hogy fut direktx linuxon. :) Gamereknek. Már elég sok játék megy Linuxon (szebben) pl: World of Warcraft, Cs, meg sok marhaság :)
2009. júl. 30. 19:20
 16/18 anonim ***** válasza:
79%

Ahogy a múltkor leírtam, az emberek nagy része a külcsínre alapoz. Az nem érv, hogy "de hát engem az nem érdekel", te le vagy itt szarva, a nagy tömegekről beszélünk, mert őket kell meggyőzni.

Amíg a linuxosok meg nem értik, hogy a Linux elterjesztése nagyrészt pszichológiai probléma, addig sosem fog elterjedni.

Ja, és a Windows nem a hozzá nem értés miatt fagy gyakran. Én diplomás programozó vagyok, asszem elég jól értek a gépekhez, mégis gyakrabban fagy ki alólam a Windows, mint a Linux. Amúgy is, ha egy oprendszer stabilitásához a felhasználó szakértelmére van szükség, akkor ott b*szta meg az egészet az isten.

2009. aug. 2. 10:15
 17/18 anonim ***** válasza:

Így lehetne összefoglalni, hogy miért nem használnak Linuxot az emberek: a Légitársaságok OS-ei viccel:

Windows Air: A terminál nagyon szép, színes, barátságos stewardess-ek, kényelmes csomagellenőrzés és beszállás, sima felszállás. Kb. 10 perccel később a gép felrobban a levegőben bármilyen figyelmeztetés nélkül.

Linux Air:Az összes többi OS légitársaság elégedetlen munkavállalói elhatározták, hogy saját légitársaságot állitanak fel. Önmaguk épitik fel a gépeket, a jegyszámlálókat és a kifutópályát. Kis összeget számolnak fel, amely fedezi a jegynyomtatás költségeit, de önmagad is letöltheted, és kinyomtathatod a jegyeket. Mikor felszálltál a gépre, kapsz egy széket, négy csavart, egy franciakulcsot és egy ülés-HOWTO.html-t. Mikor elintézted, a teljesen állítható széket nagyon kényelmesnek találod, a gép felszáll, és megérkezik időben minden gond nélkül, a repülés közbeni kaja csodálatos. Megpróbálod elmesélni a többi légitársaság ügyfeleinek a nagyszerű utazást, de ők mindig csak azt kérdezik, hogy "MIT KELLETT CSINÁLNOD aZ ÜLÉSSEl?

Egyébként én tanulmányaim miatt kezdtem el használni a Linuxot, az elején nem szerettem, mert ugye nem minden játék fut rajta és egyébb programok amit a Windózon használtam. De gyorsan indult a rendszer, a net beállítással sosem volt gondom. És nem kell a vírusokkal küzdeni. És miután jobban utánna néztem, a dolgoknak rájöttem minden program meg amire szükségem van, csak a parancssorokat kell megtanulni. A szüleim gépére is felraktam (45 évesek) és gond nélkül használják, igaz internetezére és msn-re, de nem hinném, hogy az "átlag" felhasználó másra is használná.

Próbáltam másokat is meggyőzni, hogy milyen jó op.rendszer a Linux és hogy meglehetősen kevesé vagy semennyi vírus nincs rajta. Amire az volt a válasz, hogy: "az lehetetlen, akkor miért nem használja mindenki azt". Szerintem az emberek nem hiszik el, hogy valami jól működhet.

2009. aug. 25. 23:28
 18/18 A kérdező kommentje:
Ez sajnos igaz, Köszi:)
2009. aug. 26. 08:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!