Miért áldoz nagyobb összeget egy bizonyos réteg számitógép épitésre?
Mindenkinek van valami, amire többet költ. Van, aki bikaerős számítógépet épít, van, aki sportkocsit vesz, van, aki ékszereket, van, aki hobbifelszerelést, van, aki ruhákat.
Most én is mondhatnám, hogy miért ad valaki 60 ezret egy pár cipőért, mikor 15 ezerért is van jó minőség, de aki erre szeret költeni, szíve joga.
Ez igen,csak egy egyszerűnek vélt kérdést írtam ki.Ezért egyes vélemény alkotok már irigykedőnek,megbotránkozónak titulál.
Ezeknek a személyeknbek üzenem,olvassák el ujra a kérdést de figyelmesen.
Nem beszél belőlem az írigy meg a megbotránkozott,csak annyi választ vártam,hogy valaki elmagyarázza dióhéjban miért van rá szükség.Azaz,miért van szükség egy erős pc-re,mit tudhat a gép ha a csúcstechnologia szintjére emelik?Mint jeleztem nem akadékoskodom,nem gáncsoskodom és nem ítélkezem,mindenki úgy használja fel az erőforrásait ahogy jónak látja.Nem vágyom egy irgalmatlan erős gépre,ez ami van nekem,mondom nekem,megfelel.Ja,és nem rólam van szó!!!
Játékra kellenek az erős gépek leginkább. Munkára is szükséges lehet.
Meg van akinél státuszszimbólum, úgy mint egy 500 EFt-os mobiltelefon...
"Nem beszél belőlem az írigy meg a megbotránkozott"
De.
Értetlenkedő, irigy, lenéző stílusban írsz azokról, akik megengedhetik maguknak, és akár objektív, akár szubjektív okból meg is veszik.
"csak egy egyszerűnek vélt kérdést írtam ki"
Nem.
Már eleve a kérdés megfogalmazása is provokatív, utána meg tovább fokozod értetlenkedéssel, és hüledezéssel.
"Ja,és nem rólam van szó!!!"
Érdekes, az előbb még nagyon is rólad volt szó...
#1 "Egyesek abban a tévedésben vannak, hogy a megvásárolt termék minősége a kiadott árral arányos"
Azért - hacsak nem valami túlárazott márkáról van szó, aminek az árába már a márkanév, és a státuszszimbólum is bele van kalkulálva - hellyel-közzel tényleg elmondható, hogy ami drágább, azzal kevesebb szokott lenni a minőségi probléma. Ezzel nem azt mondom, hogy minden, ami olcsó, az rossz is, sem azt, hogy minden, ami drága, az már csúcsminőségű, de pl. annak az esélye, hogy egy 5 ezer forintos tápegység megbízható legyen, ugyanúgy csekély, mint azé, hogy egy 50 ezres spontán tönkremenjen, és tönkrevágja az alaplapot meg a procit is...
Az a 46 ezres procihűtő sem hinném, hogy egy alumíniumborda, ráaggatva valami zs-kategóriás venti, ami egy év múlva már csapágyas lesz. Gondolom, vízhűtés lehet, ami teljesen hangtalan, így kényelmi előnyt is jelent.
"Ha van rá pénze akkor el is költi feleslegesen"
Ha most nagyon filozofálni akarnánk, akkor ez alapján minden költés "felesleges", ami többe kerül, mint az, amit nyomorogva vennénk. Te miért nem csak annyit költesz, mint az, aki segélyből él?
#3 "valaki telepakolja (RGB) ventilátorokkal"
És akkor mi van?
Én mondjuk frászt tudok kapni az össze-vissza világító gépházaktól meg perifériáktól, személy szerint engem rémesen zavar, de most ha valakinek ez tetszik, mi a baj vele? Nem kéne sátántól valónak tekinteni azt, ha valaki egy használati tárgynak az esztétikai megjelenését is lényegesnek tartja.
"a gamer székről"
Való igaz, ne feledkezzünk el arról, hogy egy normális szék 50 fölött kezdődik, és tök mindegy, hogy minek nevezik, gamer, vagy nem gamer, hosszú távon egészségügyi vonzata is van annak, hogy miben ülsz napi szinten több órát.
#4 "egy réteg saját célra invesztál számomra hororisztikus összeget erre a célra"
Mondjuk nálam a horrorisztikus nem ott kezdődik, hogy 5 évre kiad fél millát. Ez havi szintre lebontva kevesebb, mint 10 ezer. Ugyanis nem havonta vesz új PC-t az ember.
Ha pedig azt nézzük, és tudom, hogy a te bevételeidhez képest ezek nagy számok, de azért nézzük azt is, hogy egy jobb fizetés már a fél millát ostromolja. Én nem gondolom magamat kifejezetten jól keresőnek, de így is havi 300 a nettóm. Ha mondjuk nem egyedül él a háztartásban, hanem van barátnője, élettársa, felesége, akkor a kiadások is eloszlanak. Így azért nem olyan brutális dolog tízévente 2-3-szor egy felső kategóriás gépet venni...
#7 "Valószínűleg nem ért hozzá"
Vagy pedig nagyon is ért hozzá, és ha már egyszer új gépet vesz, nem akar mindenen filléreskedni...
#10 "nekem ennyi elég a netezéshez,egyesek ezen megbotránkoznak"
Érdekes helyen élhetsz, én még egyszer sem láttam olyat, hogy valakinek attól szállt volna el az agya, mert XY másvalaki egy low-cost PC-n netezett. Most attól, mert van egy-két bunkó, aki keresi, hogy mibe köthetne bele - mert vannak ilyenek -, az még nem ok az általánosításra. De az ilyenek egyébként mindenbe belekötnek, akit ez mozgat, az ha a gépedbe nem tud belekötni, akkor bele fog kötni a telefonodba, a nadrágodba, a függönyödbe, akármibe. Értelmesebb körökben meg senki nem köt bele ilyesmibe.
#14 "Aztán el sem megy rajta csomó játék amit konzolra adtak ki."
Nyilván. A konzolon meg nem futnak el a PC-s szoftverek. (Sőt, még játékokból is vannak, amik csak PC-re jelentek meg, vagy ha léteznek is konzolra, nagyon macerás ott velük játszani.) Van átfedés a két terület között, de alapvetően különböző eszközökről beszélünk, különböző célcsoportokkal.
"Erre lehet azt mondani,hogy megszállotság?"
Dehogyis...
A megszállottság teljesen más dolgot jelent. Egyszerűen csak van valami igénye, és nem sajnál rá költeni azért, hogy az megvalósuljon.
És mint már említettem, egy alkalmi költés, most megvette, és évekig nem kell újat vennie.
Meg mint már szintén említettem, mindenkinek van valami, amire hajlandó az átlagosnál többet fordítani. Az életminőség valahol ott kezdődik, hogy az ember nem csak a puszta életben maradásara költ, hanem a kényelmére, kedvtelésére, szórakozására is.
#3 "kell minden oldalra több is, nem beszélve a többiről, amik valószínűleg szintén jóval meghaladják a szükségleteket. Nem kell példálózni, hogy nekem 20TB anyagom van, és a 64GB memória is tele van a Photoshoppal, meg a 200 böngészőlappal..."
#7 "például megveszi az ATX-es alaplapot amikor a mATX is simán elég lenne neki. A 12 magos procit, mikor 6-al is vígan ellenne."
Én meg ezzel a hiperminimalista hozzáállással nem tudok cseppet sem azonosulni.
Pedig félreértés ne essék, nincs másfél millás gépem, nincs négyszázezres grafikus kártyám, de nem másfél évre tervezek (terveztem) ezzel a géppel, hanem bőven 5 évnél többre. Agybajt tudok kapni attól, amikor valaki azon rugózik, hogy minek vettem olyan processzort, ami nem pörög állandóan 100%-on? Vagy hogy minek vettem olyan háttértárat, amivel nem fogok fél év múlva már azon rinyálni, hogy nincs elég hely?
Egyrészt: mert nem szeretek helyhiány miatt nyomorogni. Sokszor tényleg "filléres" (kötekedők kedvéért: párezres) tétel az, hogy pl. eggyel nagyobb háttértárat vegyek, vagy hogy prociből kicsit jobbat szerezzek be. És ahogy mondják: "enni nem kér". (Nem, nem is fogyaszt többet egy 4 TB-os HDD, mint egy 1 TB-os, és a proci sem fog, ha nincs maxon túlpörgetve.)
Másrészt: én nem 1-2 évre tervezek, és ami ma kényelmesen soknak tűnik, az 5 év múlva már lehet, hogy nem is lesz olyan sok.
#26 Márpedig azok gamer székek, különben minek van rajtuk pl. fejtámla, meg többnyire élénk színek? Hogy úgy nézzen ki, mint egy versenykocsié. Ezer helyen állíthatók, de kérdés, hogy erre valóban szükség van-e. Nem is mind kényelmes, én is ültem pár olyanban, pedig azok sem voltak olcsók. Mellesleg én egy mezei (nem görgős, nem forgó) széken ülök egész nap a gép előtt (kissé előre hajolva), és egyáltalán nem találom kényelmetlennek.
Azt sem értem, miért kell bevásárolni 5 évre előre. Háború lesz talán? Nem lehet RAM-ot és SSD-t venni később is, ha valóban szükség lesz rá (ha egyáltalán)?
#28 "különben minek van rajtuk pl. fejtámla, meg többnyire élénk színek?"
Hogy kényelmesen, komfortosan üljön az ember. Tudod, nem csak játék közben lehet ám órákon át ülni, hanem pl. programozás, online ügyfélszolgálatos munka, számítógépes grafikusi, kaidványszerkesztői, újságírói,s tb. munka közben is rengeteget ül az ember. Sőt, még egyetemistaként is, mert sok helyen már nincs papír alapú szakirodalom, hanem online közzéadják a pdf-et, aztán vagy nyomtasd ki, vagy tanuld egy tenyérnyi teló képernyőjéről, vagy nézd a PC előtt. Elég sokat dob a kényelmen, na meg nem utolsó sorban az egészségen is, ha ergonómikus, egészséges a kialakítása.
A színekkel kapcsolatban meg egyszerűen téves, amit mondasz. Gamer székből is van szolíd szürke, fekete, sötétkék színű, meg egyszerű sámliból is van rikító zöld.
"Azt sem értem, miért kell bevásárolni 5 évre előre."
Mert nem szeretem másfél évente kidobálni az eszközeimet.
Megfordítom a kérdést: mi a fenének vegyek másfél-két évente új gépet? Mi a fenének bütykölgessem évente, amikor elég egyszer jól összeállítani, és hosszú évekig tökéletesen működik? Tudod, én a tartós termékek híve vagyok.
Igen, RAM-ot lehet később is bele venni (de akkor már egyszerűbb, és összességében olcsóbb is, ha elsőre megfelelő mennyiségűt veszek eredendően), meg igen, a háttértárat is lehet másfél évente cserélni, újat venni kb. ugyanannyiért, mint az eredeti, holott 2-3 ezer plusz pénzért eleve duplaakkorát kapnál. Meg lehet bele új procit is venni, ha mégis kevésnek számít az eredeti magszám vagy órajel, már ha ugye lehet még az alaplapba passzolót kapni. Vagy vehetsz új alaplapot is...
Összességében így kiadok 20-30 ezerrel többet, és megspórolok kb. 70-80 ezerrel többet (mai áron), meg megsrolom magam egy halom macerától, és megmentem a világot egy adag elektronikus hulladéktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!