Az adathordozókra fizetendő "Artiszjus díj" hogyan viszonyul az ártatlanság vélelme jogelvhez? Egy adathordozóm van, amin "jogvédett" adatokat tárolok. "Ha már fizetem a díjat" jelleggel.
" Még kúriai döntés is van:
"Fizetni kell, érted fizetni kell, kérdezni tilos.""
Ez nem a kúriai döntés.
#12: "Olvasd el. "
Oké, csak nem idézted be a pontos határozatszámot, így komolytalan az egész.
"Csak a sallangot szedtem ki belőle"
Ez nem a sallang kiszedése, ez a te szubjektív, torz megítélésed.
#14: Milyen döntést?
Egyetlen egy határozatszámot nem adtál meg, csak a torz, szubjektív véleményed hangoztatod.
Ja Nem tudod miből dolgoztam, de nem azt mondtam mint a dokumentum?
Lássuk, te mit olvasol ki belőle: 124/B/2004.
Az Artisuj ezt emeli ki:
nem egy jogellenesen okozott kár kompenzálását célzó kártérítésről, hanem jogszerűen okozott vagyoni hátrány kiegyenlítéséről van szó, melynek eszköze az ’átalány-díjazás’. Így az üres-kazetta jogdíj semmiképp sem tekinthető szankciónak, kiváltképp nem az indítványozó által említett ’kollektív büntetés’-nek…
Ez akkor lenne igaz, ha nem jogvédett tartalom esetén a díjat nem kéne kifizetnem. Ez bizony definíció szerint sáp (igaz, nem kollektív büntetés, hanem lehúzás).
#16:
Nem kúriai, hanem alkotmánybírósági határozat:
két külön szervezet:
"Ez akkor lenne igaz, ha nem jogvédett tartalom esetén a díjat nem kéne kifizetnem."
Ezt praktikusan nem lehet kivitelezni, ugyanis ehhez, minden adathordozóra történő másolás előtt el kéne dönteni, hogy az nem jogvédett-e, vagy ha jogvédett, akkor arra a jogtulajdonos engedélyt adott-e, illetve hogy az adathordozót a másolást végző nem adja-e tovább, horrible dictu pénzért (miközben mások meg pont ezeket teszik - e miatt kell fizetned).
Egy kivétel lenne: ha az adathordozót "kizárólag saját professzionális alkotótevékenységéből származó művet, műveket, illetve szomszédos jogi teljesítményeket tárol és a hordozót más célra nem használja" - ez esetben visszatérítésre jogosult. De ezt bizonyítani kellene, ami bonyodalmas.
Egyébként ez nem csak kis hazánkban létezik, hanem például Németországban is: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!