Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Az adathordozókra fizetendő...

Az adathordozókra fizetendő "Artiszjus díj" hogyan viszonyul az ártatlanság vélelme jogelvhez? Egy adathordozóm van, amin "jogvédett" adatokat tárolok. "Ha már fizetem a díjat" jelleggel.

Figyelt kérdés
Nem vagyok benne biztos, hogy informatika, lehet, hogy jog kategória.

nov. 16. 20:01
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

" Még kúriai döntés is van:

"Fizetni kell, érted fizetni kell, kérdezni tilos.""

Ez nem a kúriai döntés.

dec. 10. 10:57
 12/17 A kérdező kommentje:
Olvasd el. Csak a sallangot szedtem ki belőle
dec. 10. 12:11
 13/17 anonim ***** válasza:

#12: "Olvasd el. "

Oké, csak nem idézted be a pontos határozatszámot, így komolytalan az egész.

"Csak a sallangot szedtem ki belőle"

Ez nem a sallang kiszedése, ez a te szubjektív, torz megítélésed.

dec. 10. 12:16
 14/17 A kérdező kommentje:
OK. Akkor magyarázd el a döntést kérlek.
dec. 10. 12:33
 15/17 anonim ***** válasza:

#14: Milyen döntést?

Egyetlen egy határozatszámot nem adtál meg, csak a torz, szubjektív véleményed hangoztatod.

dec. 10. 12:36
 16/17 A kérdező kommentje:

Ja Nem tudod miből dolgoztam, de nem azt mondtam mint a dokumentum?

Lássuk, te mit olvasol ki belőle: 124/B/2004.

Az Artisuj ezt emeli ki:

nem egy jogellenesen okozott kár kompenzálását célzó kártérítésről, hanem jogszerűen okozott vagyoni hátrány kiegyenlítéséről van szó, melynek eszköze az ’átalány-díjazás’. Így az üres-kazetta jogdíj semmiképp sem tekinthető szankciónak, kiváltképp nem az indítványozó által említett ’kollektív büntetés’-nek…

Ez akkor lenne igaz, ha nem jogvédett tartalom esetén a díjat nem kéne kifizetnem. Ez bizony definíció szerint sáp (igaz, nem kollektív büntetés, hanem lehúzás).

dec. 10. 13:29
 17/17 anonim ***** válasza:

#16:

Nem kúriai, hanem alkotmánybírósági határozat:

[link]

két külön szervezet:

[link]

[link]

"Ez akkor lenne igaz, ha nem jogvédett tartalom esetén a díjat nem kéne kifizetnem."

Ezt praktikusan nem lehet kivitelezni, ugyanis ehhez, minden adathordozóra történő másolás előtt el kéne dönteni, hogy az nem jogvédett-e, vagy ha jogvédett, akkor arra a jogtulajdonos engedélyt adott-e, illetve hogy az adathordozót a másolást végző nem adja-e tovább, horrible dictu pénzért (miközben mások meg pont ezeket teszik - e miatt kell fizetned).

Egy kivétel lenne: ha az adathordozót "kizárólag saját professzionális alkotótevékenységéből származó művet, műveket, illetve szomszédos jogi teljesítményeket tárol és a hordozót más célra nem használja" - ez esetben visszatérítésre jogosult. De ezt bizonyítani kellene, ami bonyodalmas.

Egyébként ez nem csak kis hazánkban létezik, hanem például Németországban is: [link]

dec. 10. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!