A YouTube mikor fogja a videó streaming lehetőségét átadni az embereknek?
Mostanában egyre többször merül fel, hogy a Google/YouTube-nak problémái vannak a tárhellyel és a sávszélességgel.
Például ott a nagyobb sávszélesség amit csak prémiummal lehet beállítani.
Vagy itt van egy nemrégiben felrakott Mental Outlaw videó.
A videót nem néztem végig, de a cím és leírás alapján egyértelmű a probléma. Kevés a tárhelyük és drágítják a Google Drive-ot meg törlik a régi fiókokat.
Ebben az esetben nem lehetne egy megoldás egy PeerTube-hoz hasonló felépítés? Lényegében arról lenne szó, hogy a videókat nem a YouTube hostolná, hanem a csatorna tulajok üzemeltetnének szervereket akár otthon akár VPS-sel és Ők maguk intéznék a videó terjesztését. Ebben az esetben a YouTube csak indexelné a videókat (videó cím, leírás, indexkép...) és a kattintáskor átírányítana a megadott elérési IP címre a nézőket.
Én szerintem sokan élnének ezzel a lehetőséggel. Pláne ha így nem kéne kötelezően YouTube reklámokat rakni a videóban (hiszen innentől kezdve sok terhet nem okoznak a saját hostolt videók a YouTube-nak így nem is lenne túl fer reklámpénzt elkérni érte).
Szóval még előnyökkel is járna.
Ti hogy látjátok? Van erre esély, hogy valaha bevezetnek egy ilyen lehetőséget is?
Nem örülnék neki, de ez most hogy jön ide?
Feltételezem arra gondolsz, hogy miért hosztolná bárki a saját videóját, hogy segítse az embereket amikor a YouTube is megteszi ugyanezt.
Egyrészt ezek a videósok amúgy is fektetnek ebbe elég energiát. Azzal, hogy megcsinálja akár több nap alatt a videót, már eleve sok energiát rakott bele ebbe csak, hogy szimplán segítsen másoknak.
A hosting részét igazából még csak nem is neki kell csinálnia. Azt a gép végzi magától. Neki csak be kell állítania.
Arról nem is beszélve, hogy így előnyösebb helyzetbe juthat.
Például több pénzt kereshet, ugyanannyi reklám megjelenítéssel. Mivel a YouTube reklámjai kiesnek a videókból (de erről már amúgy is írtam).
Szóval itt nem egy szimpla önkéntes torrent seed helyzete áll fenn.
Van egy válaszható alternatíva a videók terjesztéséhez a YouTube-on, előnyökkel és hátrányokkal. Hogy ezt kinek mennyire éri meg, azt majd mindenki eldönti magának és kiszámolja a költség kereteket.
Nem értem, hogy ez miért lenne hátrány. A sávszélességről már beszéltünk, hogy az megoldható. A biztonsági másolat problémája az ami hátrány?
Nem értem it akarsz.
A YouTube ezt nem fogja megcsinálni, mert az ő rendszerük és szolgáltatásuk nem erről szól, nem így működik és nem is céljuk ilyen módon működtetni.
A podcastek integrációjánál is megtehették volna ezt, hiszen a podcastok eredendően pont így működnek, hogy egy RSS feedből külső szerverről hívja meg a tartalmat.
A YouTube ahelyett, hogy a hagyományos RSS technológiát integrálta volna a saját rendszerébe, inkább azt választották, hogy többlet funkciókat fejlesztettek le arra, hogy a YouTube-ra feltöltött podcastokat könnyebben lehessen ott podcastéként kezelni.
De mindenképp a YouTube-ra feltöltést várják el továbbra is, nem tudod a máshol tárolt podcastet bekötni a YouTube-ra. Sőt még olyan lehetőséget sem adnak (úgy tudom), hogy ha már máshova fel van töltve a podcast, akkor a szabványos podcast RSS-t megadva legalább a feltöltést automatizálja, ha már mindenképp fel kell tölteni.
A YouTube egyszerűen nem úgy működik, ahogyan te szeretnéd. Ezt lehet nem szeretni, de változni nem fog.
Hogy miért döntenek így? A YouTube a teljes technikai szolgáltatást házon belül oldja meg. Csak a tartalom előállítást, feltöltést szervezi ki a felhasználókhoz. A technikai kiszolgálást nem érdemes nekik megosztani, mert aránytalanul több problémát okozna a mindenféle külső rendszerekkel való kapcsolattartás, kompatibilitás, ezer féle külső csatlakozási hibák és egyéb problémák kezelése, mint amennyi haszna volna a YouTube számára.
Cuki, hogy te azt gondolod, hogy a saját otthoni szervered bírná a terhelést, csak azzal nem számolsz, hogy a YouTube-nak sokszáz millió felhasználója van. Ha csak nagyon kevésnél lépnek fel mindenféle problémák, az is nagyon könnyen milliós nagyságrendű problémát eredményez. Ami összességében a teljes szolgáltatás egészének használatát, működését, megbízhatóságát befolyásolná. Egyszerűen nem éri meg nekik szórakozni ezzel a lehetőséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!