Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A YouTube mikor fogja a videó...

SIDLER22 kérdése:

A YouTube mikor fogja a videó streaming lehetőségét átadni az embereknek?

Figyelt kérdés

Mostanában egyre többször merül fel, hogy a Google/YouTube-nak problémái vannak a tárhellyel és a sávszélességgel.

Például ott a nagyobb sávszélesség amit csak prémiummal lehet beállítani.

Vagy itt van egy nemrégiben felrakott Mental Outlaw videó.

A videót nem néztem végig, de a cím és leírás alapján egyértelmű a probléma. Kevés a tárhelyük és drágítják a Google Drive-ot meg törlik a régi fiókokat.

Ebben az esetben nem lehetne egy megoldás egy PeerTube-hoz hasonló felépítés? Lényegében arról lenne szó, hogy a videókat nem a YouTube hostolná, hanem a csatorna tulajok üzemeltetnének szervereket akár otthon akár VPS-sel és Ők maguk intéznék a videó terjesztését. Ebben az esetben a YouTube csak indexelné a videókat (videó cím, leírás, indexkép...) és a kattintáskor átírányítana a megadott elérési IP címre a nézőket.

Én szerintem sokan élnének ezzel a lehetőséggel. Pláne ha így nem kéne kötelezően YouTube reklámokat rakni a videóban (hiszen innentől kezdve sok terhet nem okoznak a saját hostolt videók a YouTube-nak így nem is lenne túl fer reklámpénzt elkérni érte).

Szóval még előnyökkel is járna.

Ti hogy látjátok? Van erre esély, hogy valaha bevezetnek egy ilyen lehetőséget is?

szept. 21. 12:49
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Bocsi, a videó link kimaradt: [link]
szept. 21. 12:50
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Tuti hogy volt már ez a kérdés. Soha, a Youtube nem fogja kiadni a kezéből a bevételszerzés lehetőségét.

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__..

szept. 21. 12:52
 3/14 A kérdező kommentje:
Ja tényleg. Bocsi elfelejtettem, hogy már kiírtam régebben.
szept. 21. 12:55
 4/14 anonim ***** válasza:
73%

Ezt már feltalálták!

Torrentnek nevezik.. 😄

szept. 21. 12:56
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Mert ugye reális és életszerű, hogy majd a felhasználók a saját pénzükön fognak szervert üzemeltetni, vagy minimum éjjel-nappal járatni a gépüket, hogy a videójuk elérhető legyen. Aminek ugye költsége is van, áramfogyasztás, ha szűkös a tárhelye (márpedig divat azon spórolni gépvásárláskor), akkor kell új SSD a gépbe, esetleg HDD, ahol a videók csücsülnek... meg persze megfelelő sávszélességű internet kapcsolat. Ez mind pénz, és miért érné meg az embereknek ezt csinálni, amikor a Youtube ezt ingyen elvégzi?
szept. 21. 13:36
 6/14 A kérdező kommentje:

Most még elvégzi ingyen. De így is vannak már olyan dolgok amit saját hostinggal nem kéne bevállalni. Például a videó minőség. Vagy a YouTube reklámjai amit már írtam.

Szerintem amúgy tök reális, hogy emberek otthon működtetnek erre egy gépet. Nem kell más hozzá csak egy Raspberry Pi meg egy fél terrás, egy terrás SSD. 1 TB-os SSD-re bőven rámegy ma már több száz videó is. Persze eleinte sávszélesség is kéne hozzá a nézettséghullám miatt, de PeerTube-éknál erre is van már megoldás szóval nem lehetetlen balanszolni ezt is.

Plusz a videó indexelés esetén nem ők felelősek a tartalomért (lásd: privát torrent oldalak is így működnek) így tartalom szinten is bármi lehet a videóban.

Ha összevesszük a reklámmentességet, a nagyobb szabadságot és a feltörekvő "mindenért is fizetni kell"-séget, Én szívesen hostolnám a videóimat ha lenne rá lehetőségem.

szept. 21. 17:02
 7/14 Szirty ***** válasza:
48%

"Bocsi elfelejtettem, hogy már kiírtam régebben."

Akkor a válaszokra sem emlékszel?

Minek válaszoljunk, ezt is elfelejted! :)

szept. 21. 17:34
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

"De így is vannak már olyan dolgok amit saját hostinggal nem kéne bevállalni. Például a videó minőség."

Tény, hogy a Youtube rontja a videó minőségét. De ha te otthonról akarnád hosztolni, az nem kevés tárhely. Ráadásul az adatnak el is kell jutnia a nézőkhöz. Mondjuk ma már általában elég a feltöltési sávszélesség ahhoz, hogy egy nagyobb felbontású videót valós időben streamelj, de ha mondjuk egyszerre akarnák nézni öten-tízen-százan, még optikai kábelnél is könnyen elfogy a sávszélesség. Mondjuk ha olyan videóról van szó, ami jóformán senkit nem érdekel, és naponta 1-2 néző jó, ha odatéved, akkor még vállalható is lenne, de tapasztalat, hogy vannak időszakok, amikor még egy kevésbé ismert csatorna esetén is egyidőben tízes vagy százas nagyságrendű megtekintő van. Így pedig könnyen elfogyhat a sávszélesség, ha pedig nagyobb mennyiségű videóról van szó, és mondjuk egyszerre néznek százan ötven különböző videót, ott azért házon belül is kevés lehet a kapacitás.

"Szerintem amúgy tök reális, hogy emberek otthon működtetnek erre egy gépet."

Akkor nézz körül az ismerőseid közül, hogy hányan hosztolnak otthonról videót! Ha tök reális lenne, akkor rengeteg ilyen lenne, és nem lenne olyan ritka, mint a fehér holló.

"Nem kell más hozzá csak egy Raspberry Pi meg egy fél terrás, egy terrás SSD."

Egy Földes SSD? Az "egy terás" (terabájtos) háttértár reálisabbnak tűnik.

Ettől függetlenül: láthatóan nem sok fogalmad van a teljesítményről és a sávszélességről.

"1 TB-os SSD-re bőven rámegy ma már több száz videó is."

Hossztól, felbontástól, bitrátától, és minőségtől függ, de amúgy igen. És kerül 20 ezer forintba, egy Raspberry meg 20-40 ezer forint modelltől, és RAM-tól függően, szóval kb. 50 ezernél járunk. Egyszerűen nem reális ennyit kiadni azért, hogy elvből megkerült a Youtube-ot. Előnye meg nem sok van. Ráadásul ha valami üzemzavar van otthon, áramszünet, internetkimaradás, vagy egyszerűen csak a fater véletlenül kihúzta a routert, és máris elérhetetlen lesz a videó.

"Ha összevesszük a reklámmentességet, a nagyobb szabadságot és a feltörekvő "mindenért is fizetni kell"-séget"

Erre te itt kardoskodsz egy olyan megoldás mellett, amiért tényleg fizetni kell.

"Én szívesen hostolnám a videóimat ha lenne rá lehetőségem."

Mi tart vissza?

Nem, ez sehogy nem áll össze. Tény, hogy a Youtube-nál nem minden fenékig tejfel, de a tény az, hogy még mindig nagyságrendekkel több előnyt ad, mint a saját hoszting. Kevesebb kiadás, kevesebb macera, nagyobb stabilitás.

Nem véletlen, hogy a Youtube nem ad lehetőséget saját szerveren tárolt videók hosztolására. Ha ezt meglépné, drasztikusan megnövekedne az elérhetetlen videók száma. Ez pedig a Youtube-nak kifejezetten hátrányos lenne.

De igazából felesleges szövegelni, mert te semmit nem fogsz fel belőle, csak lököd a saját idealista, valóságtól elrugaszkodott elképzelésedet.

szept. 21. 23:53
 9/14 A kérdező kommentje:

Igazából két dolog tart vissza tőle, hogy én hostoljam a videóimat.

Az egyik, hogy erre a YouTube nem ad lehetőséget.

A másik meg az, hogy a PeerTube-bal még nem sikerült teljesen megbarátkoznom. Eleve egy saját weboldal kéne hozzá és akkor még nem beszéltünk a Domain-ról meg arról, hogy elérném-e vele azt a célközönséget akit szeretnék és Őket hogyan.

Természetesen ha ez a YouTube-on történne akkor a nézők elérése meg lenne oldva, de még ezek ellenére is erősen gondolkodok egy PeerTube oldal készítésén.

Az anyaghasználatért meg valóban fizetni kéne. Az én Raspberrym is valóban 50 ezer forintba került, nem puszira kaptam. De itt elsősorban arra gondoltam, hogy ezek a körülmények adottak alapból. Például én sem azért vettem az Rpi-met, hogy YouTube-ra használjam. Ez később fogalmazódott csak meg bennem. Ezen kívül van itthon egy 256 GB-os pendrive-om amit annó filmezéshez vettem, de azt sem nagyon használom.

Tehát anyagköltségem az kvázi nincs benne. Ezen kívül mibe kerül a dolog? Villanyszámla? Mennyit fogyaszt egy Raspberry? 7-8 wattot?

Meg egy domain? Az is mennyi? 5000 forint két évre? Vagy még annyi se. (Ráadásul ezt csak a PeerTube igényli meg. YouTube megoldásához ez sem kéne).

Ismerőseim meg hát... Nem hosztolnak videót otthonról több okból sem.

Egyrészt nem videóznak.

Másrészt nem értenek hozzá, hogy ezt hogyan kéne kivitelezni.

Ha a jelenlegi működőképes megoldásnál maradunk, a PeerTube-nál, még nekem is kicsit zavaros a telepítése és beüzemelése. Össze kéne hozni egy NginX szerverrel és akkor még ott van, hogy külön Linux felhasználót kell neki csinálni meg millió egy konfiguráció van benne... szóval érthető valahol ez is.

És légyszi ne tegyetek úgy mintha én itt egy alternatív világot akarnék prezentálni ahol a YouTube egy unalmas kedd délután, volt-nincs bezárja a kapuit és mostantól nem hostol belsőleg videót. Természetesen nem erről beszéltem. Aki azt hitte, hogy erre gondolok az egyértelmű, hogy csak kötekedni akar.

Itt egy opcionális megoldásról beszéltem amivel élhet az aki akar.

Rengeteg YouTube-ernek erre meg lenne a kapacitása.

Ha csak a nagy Linux YouTubereket nézzük, kb a felüknek ott megy a háttérbe a nagy szerver rack és alapból üzemeltetnek már 38 ezer weboldalt meg mirror-t meg saját NAS-t meg ki tudja mit. Mibe kerülne nekik a saját videóikat hostolni?

A 300 wattos szerver fogyasztana +20 wattot, meg kéne hozzá egy 1 terra hely aztán ennyi.

A sávszélesség problémáról meg már írtam, hogy mi a megoldás. Keresd vissza és adott esetben nézz utána ha nem volt egyértelmű.

szept. 22. 06:19
 10/14 anonim ***** válasza:
Az emberek többségéből kiveszett az egymás segítése szándék. A "jogom van nem segíteni másnak" hozzáállás a divat. Én is szoktam megosztani torrentel másokkal nagyobb fileokat. Letöltés után mindenki azonnal lelép eltűnik, nem segíti a többieket a letöltésben megnézésben. Csak ott maradnak megosztók ahol büntetik a lelépést (azt hogy nem marad seedben). Gondolj bele hogy ha veszel egy 2TB SSD-t és ha nem osztod meg peertube-ra a felét idegenekkel akkor 1-2 hónap múlva az árával megegyező büntetést kapsz. Mennyire örülnél neki..??? :-P
szept. 22. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!